2015-07-23 00:29:06
Φωτογραφία για Περίεργα επαγγέλματα «θυσία» στο βωμό της επιστήμης
Υπάρχουν οι τυχεροί και οι άτυχοι. Όσοι ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, είναι αυτοί που κάνουν ως επάγγελμα αυτό που ήθελαν για πάντα στη ζωή τους, ενώ όσοι ανήκουν στη δεύτερη συνήθως γκρινιάζουν για «την τύχη τους».

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ όμως αν αυτό που κάνετε είναι το «χειρότερο ή πιο περίεργο επάγγελμα του κόσμου»;

Ίσως να βρείτε μερικά από αυτά στη λίστα που ακολουθεί. (Ενδιάμεσα υπάρχουν και μερικά αξιοζήλευτα επαγγέλματα… έτσι για ποικιλία).

Συλλέκτης… κοπριάς μαϊμούδων

Όλοι βρίσκουν συμπαθητικές τις μαϊμούδες και τα πιθηκάκια. Όμως λίγοι έχουν την ευκαιρία να έρθουν πολύ… κοντά σε αυτές. Ένας από αυτούς είναι ο υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Drexel, περιβαλλοντολόγος, Jake Owens, ο οποίος μελετά την οικολογία και συμπεριφορά ενός συγκεκριμένου είδους μαϊμούδων (drill monkeys).

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ταξιδεύει συχνά σε μέρη όπως το νησί Bioko στις δυτικές ακτές της Αφρικής, όπου αναγκάζεται να περιπλανιέται μέσα σε μέρη με έντονη βλάστηση, όπου ζουν πολλά είδη φιδιών για να συλλέξει… κοπριά από τις μαϊμούδες!


Το 2010 ο επιστήμονας ερεύνησε μια παράνομη αγορά κρέατος στην Ισημερινή Γουινέα, όπου οι έμποροι πουλούσαν κρέας από απειλούμενα πρωτεύοντα θηλαστικά. Ο ίδιος πήρε εκατοντάδες δείγματα από τρίχωμα και ιστούς για να κάνει αναλύσεις. Με τα στοιχεία αυτά σκοπεύει να εντοπίσει τις περιοχές, όπου γίνεται η λαθροθηρία. «Η πλειοψηφία των ανθρώπων στην αγορά με μισεί γι’ αυτό που κάνω και γι’ αυτό που αντιπροσωπεύω. Με έχουν κυνηγήσει με μαχαίρια και σκούπες, με έχουν φτύσει στα πόδια και γενικά δεν κρύβουν την αντιπάθειά τους στο πρόσωπό μου» είπε ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Popular Science.

Δοκιμαστής και παρασκευαστής γεύσεων παγωτού

Ο Chris Rivard είναι ο «γκουρού της γεύσης» στη διάσημη εταιρεία παγωτών Ben & Jerry’s. Έχει ειδικευτεί στην Επιστήμη των Τροφίμων και Διατροφή και ασχολείται με την παρασκευή… λαχταριστών γεύσεων παγωτού. Βέβαια καμιά φορά ίσως να μην είναι και τόσο… λαχταριστές, αφού έχει δοκιμάσει «συνταγές» όπως: παγωτό με γεύση ψητού σκόρδου!

Μια φορά το χρόνο ταξιδεύει μαζί με τους συνεργάτες του σε διαφορετικό μέρος του κόσμου για να εμπνευστούν νέες γεύσεις και προϊόντα.

Ερευνητής της «κουλτούρας» των Juggalo

Κάθε καλοκαίρι χιλιάδες θαυμαστές του συγκροτήματος Insane Clown Posse (ICP) συγκεντρώνονται σε ένα ανοιχτό χώρο στο Cave-in-Rock του Ιλινόις για την «ετήσια συγκέντρωση των Juggalos».

Στο διάστημα των πέντε ημερών, οι «Juggalos», όπως αυτοαποκαλούνται οι θαυμαστές του γκρουπ, παρακολουθούν συναυλίες ρα, καταναλώνουν διάφορες «ουσίες» και κοινωνικοποιούνται σε εκδηλώσεις με τίτλους όπως: «DJ Clay’s Horny Nuts and Big Butts Party».

Και η Rahima Schwenkbeck είναι εκεί για να τα καταγράψει όλα. Η διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο George Washington, μελετά την κουλτούρα των Juggalo, προκειμένου να καταλάβει πώς οι ICP είχαν τόσο μεγάλη επιτυχία, παρότι θεωρούνται ως «η πιο μισητή μπάντα του κόσμου».

Το μόνο που έχει ορκιστεί ότι δε θα κάνει «για το καλό της επιστήμης της» είναι… να βουτήξει στην πισίνα που είναι γνωστή ως «η λίμνη της ηπατίτιδας».

Συλλέκτης και αναλυτής νεκρών τάρανδων

Λίγοι ερευνητές στον κόσμο έχουν πιο… «γερό στομάχι» από τον John Vucetich. Ο αναπληρωτής καθηγητής οικολογίας στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν μελετά τη δυναμική των πληθυσμών γκρι λύκων και ταράνδων στο νησί Royal, στη Lake Superior της Μινεσότα, που αποτελεί Εθνικό Πάρκο. Στο πλαίσιο της δουλειάς του αναγκάζεται να εντοπίσει νεκρά κουφάρια ταράνδων. Όταν τα εντοπίσουν τα διαμελίζουν με τσεκούρια και μαχαίρια για να μπορέσουν να τα κουβαλήσουν. Όταν πάρουν τα κομμάτια που θέλουν, τα οποία μπορεί να ζυγίζουν μέχρι και 18 κιλά, πρέπει να τα κουβαλήσουν, περπατώντας πολλές φορές μέσα σε απάτητες χιονισμένες εκτάσεις, όπου το στρώμα του χιονιού είναι πολλά εκατοστά. Με τα στοιχεία που συλλέγουν προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο υποσιτισμός των ζώων αυτών, επηρεάζει την ικανότητά τους να αποφεύγουν τους θηρευτές τους.

Μηχανικός σε Corvette

Ο Alex MacDonald πληρώνεται για να οδηγεί Corvettes και δοκιμάζει αυτοκίνητα σε ιδιαίτερες επιφάνειες, όπως πάγος, χαλίκι και άμμος για να αξιολογήσει τις επιδόσεις των συστημάτων πέδησης κ.ά. «Είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου. Θα πλήρωνα για να την κάνω» λέει ο ίδιος.

Μηχανικός στο μετρό

Πάνω από 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται με το μετρό της Νέας Υόρκης κάθε μέρα, στις υπόγειες σιδηροδρομικές γραμμές που εκτείνονται συνολικά σε μήκος 1.062 χιλιομέτρων.

Για να λειτουργήσουν όμως οι συρμοί υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι, που αναγκάζονται να δουλεύουν στα σκοτεινά, υγρά και γεμάτα τρωκτικά και άλλα ζωύφια υπόγεια τούνελ, όπου η θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι ανυπόφορη και το χειμώνα επικρατεί παγωνιά. «Δε μπορεί κανείς να φανταστεί ακριβώς πώς είναι ένα τέτοιο… εργασιακό περιβάλλον» λέει ο Joe Leader. «Ορισμένοι έμειναν στην κυριολεξία ακίνητοι και αμίλητοι από το φόβο».

Εκτροφέας κοριών

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «κοριός» η πλειοψηφία των ανθρώπων κάνει –το λιγότερο- γκριμάτσες αηδίας και αποτροπιασμού.

Όχι όμως και ο Scott Harrison, ο οποίος έχει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου του Οχάιο εκτρέφει τα μικροσκοπικά αυτά ζωύφια στο εργαστήριό του, προκειμένου να… υπάρχει «υλικό» για να γίνονται πειράματα… για την εξάλειψή τους!

Στο εργαστήριό του υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικοί πληθυσμοί (αποτελούμενοι από δεκάδες χιλιάδες μέλη) με διαφορετικό βαθμό αντίστασης στα εντομοκτόνα.

Κάθε μέρα, ο Harrison, ταΐζει τα «μικρά του» με αίμα από κουνέλια!

Αστρονόμος στο Νότιο Πόλο το χειμώνα

Το 2005 η Cynthia Chiang, τότε απόφοιτος τμήματος φυσικής Caltech, είχε την επιλογή να διαλέξει ανάμεσα σε εργασιακή εμπειρία με τηλεσκόπιο είτε στη Χαβάη, είτε στην… Ανταρκτική.

«Δε χρειάστηκε να το σκεφτώ πολύ» είπε η ίδια: «Εισιτήριο για τη Χαβάη μπορείς να πάρεις οποιαδήποτε στιγμή».

Πήγε λοιπόν στο ερευνητικό κέντρο Amundsen-Scott South Pole Station, όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν και όπου περνούσε τις ημέρες της μελετώντας… την κοσμική ακτινοβολία!

Μάλιστα, το 2012 αποφάσισε να επιστρέψει εκεί… τη χειμερινή περίοδο!

Δοκιμαστής προϊόντων σε… ακραίες συνθήκες

Ο Mark Gammage είναι υπεύθυνος στην εταιρεία Amway’s Reliability Lab, όπου επιβλέπει τέσσερις ανθρώπους να… αναπτύσσουν πολύπλοκους εξοπλισμούς και λογισμικά… και στη συνέχεια να εφευρίσκουν τρόπους για να τα καταστρέφουν! Απώτερος σκοπός να δημιουργήσουν τα «τέλεια» προϊόντα!

Ερευνητής βακτηρίων του πεπτικού συστήματος

Η δουλειά του Glenn Gibson δεν είναι και τόσο… ευωδιαστή! Ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου United Kingdom στο Reading εξετάζει τα βακτήρια που υπάρχουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, προκειμένου να αναπτύξει θεραπείες για διαταραχές όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Για να διεξάγει τα πειράματά του ρίχνει ένα υγρό που έχει φτιαχτεί από… περιττώματα εθελοντών σε προσομοιωτές ανθρώπινου πεπτικού συστήματος.

«Η μυρωδιά έχει εμποτίσει το εργαστήριο, για να μην πω ολόκληρο το κτίριο» λέει ο ίδιος, ο οποίος για να προστατευτεί εκτός από γάντια φορά συνεχώς μια μάσκα στο πρόσωπό του!
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ