2015-07-26 15:51:14
Φωτογραφία για Πώς το capital control σταμάτησε και τους μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας
Το capital control απομάκρυνε τους μετανάστες από την παραλιακή της Πάτρας, μιας και η ελάχιστη κίνηση των φορτηγών στο νέο λιμάνι έχει αποθαρρύνει τους αλλοδαπούς από τη σταθερή επιδίωξη να βρουν μια τρύπα σε κάποια καρότσα.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας το τελευταίο διάστημα, με βάση την κίνηση που επικρατεί στη λιμενική ζώνη. Μέχρι πριν από ένα μήνα δεκάδες μετανάστες επεδίωκαν να περάσουν μέσα στο λιμάνι για να μπουν σε φορτηγά, όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι αλλοδαποί έχουν περιοριστεί σημαντικά και τέτοιες σκηνές δύσκολα συναντά κανείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δρομολόγιο που εκτελούν τρία πλοία με προορισμό την Ιταλία, ο αριθμός των φορτηγών που μεταφέρουν δεν ξεπερνά τα 50.

Πλέον οι μετανάστες επιλέγουν άλλες διαδρομές και επιδιώκουν να περάσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είτε μέσω Σκοπίων είτε μέσω Σερβίας.


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Την Παρασκευή το μεσημέρι, ο κεντρικός λιμενάρχης Πατρών, Τρύφωνας Κοροντζής, προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου και έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015 στη λιμενική ζώνη.

Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνελήφθησαν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα 206 άτομα, χωρίς διαβατήρια 168 άτομα, 67 διακινητές ενώ έγινε και μια σύλληψη για παράβαση ΚΟΚ. Πέρυσι το πρώτο εξάμηνο συνελήφθησαν 173 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, 280 χωρίς διαβατήρια και 73 διακινητές.

Κάνοντας μια σύγκριση των φετινών στοιχείων με τα περυσινά, προκύπτει αύξηση του αριθμού των συλληφθέντων με πλαστά και μείωση του αριθμού των συλληφθέντων χωρίς έγγραφα, όπως και μείωση του αριθμού των συλληφθέντων για διακίνηση.

Επιπλέον πέρυσι κατασχέθηκαν 33 οχήματα και ένα σκάφος για υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών ή παράνομων προϊόντων καπνού. Εντοπίστηκαν 1 τόνος και 34,482 κιλά ινδικής κάνναβης, 5,1 γραμμάρια ηρωίνης και 7 κιλά και 94,9 γραμμάρια κοκαΐνης. Φέτος το πρώτο εξάμηνο ήταν ίδιος ο αριθμός των κατασχέσεων οχημάτων και σκαφών ενώ κατασχέθηκαν 41,1 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και 180 πακέτα με 3.600 λαθραία τσιγάρα. Από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ναρκωτικών ήταν όταν στις 9 Απριλίου 2015 εντοπίστηκαν στο νέο λιμάνι 340 πλαστικές συσκευασίες ηρωίνης συνολικού βάρους 369 κιλών και 200 γραμμαρίων.

ΤΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ξεπεράστηκαν σοβαρά γραφειοκρατικά εμπόδια από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, σε σχέση με παραβάσεις που αφορούν τα υπέρβαρα. Ετσι, το διάστημα από 13 Μαΐου έως 30 Ιουνίου έχουν εισπραχθεί περίπου 34.000 ευρώ για υπέρβαρα, τα όποια ήδη έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο κ. Κοροντζής, ερωτηθείς για τη συνεργασία του με τον ΟΛΠΑ, τη χαρακτήρισε «πολύ καλή», μιας και ο Οργανισμός έχει βοηθήσει και αυτός με τη σειρά του για την ασφάλεια του λιμανιού, μέσω της τοποθέτησης ιδιωτικών υπαλλήλων φύλαξης περιμετρικά του λιμανιού. Πρόκειται για 36 άτομα συνολικά ανά βάρδιες, σε όλο το μήκος της λιμενικής ζώνης, σε ένα 24ωρο.

ΤΑ ΚΕΝΑ

Τα προβλήματα όμως για το Κεντρικό Λιμεναρχείο, σε σχέση με τα μέτρα που καλείται να λάβει, παραμένουν. Ειδικότερα, δεν διαθέτει σύστημα εποπτείας πλοίων, γνωστό ως VTS, που θα του έδινε το πλεονέκτημα να βλέπει την κίνηση σε όλη την Αδριατική. Εχει υποδειχτεί σημείο στη λιμενική ζώνη, που όμως δεν έχει προχωρήσει η λειτουργία του συστήματος, λόγω έλλειψης λογισμικού. Η ιδιωτική εταιρεία που είχε αναλάβει την λειτουργία του έχει διακόψει τη σύμβαση από τον Οκτώβριο του 2012. Επιπρόσθετα στη λιμενική ζώνη είναι διάσπαρτα 50 κατασχεμένα ΙΧ, τα οποία ακινητοποιούνται διότι οι κάτοχοί τους εντοπίζονται να έχουν υποπέσει σε ποινικό αδίκημα.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης οτι το Κεντρικό Λιμεναρχείο στην παρούσα φάση δεν διαθέτει ταχύπλοο (!) εξαιτίας μηχανικής βλάβης, που δεν έχει διορθωθεί ελλείψει κονδυλίων ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ-εφημερίδα Πελοπόννησος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προς πώληση και ο Economist;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προς πώληση και ο Economist;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ