2015-07-31 20:56:05
Φωτογραφία για ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ από  την ΤτΕ: Ανακεφαλαιοποίηση ΤΩΡΑ, για να μην κουρευτούν καταθέσεις...
Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών πρέπει να... ολοκληρωθεί μέσα στο 2015, προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αποφευχθεί το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Συγκεκριμένα, όπως λένε στελέχη της ΤτΕ, πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει εντός του έτους και μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως και το 2012, και όχι μέσω δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Ο λόγος είναι, όπως λένε, ότι αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μεν με κεφάλαια του ESM αλλά μέσω του ΤΧΣ, το κόστος το αναλαμβάνει το Δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται να υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Αν πάλι η ανακεφαλαιοποίηση γίνει από το 2016 και μετά, τότε θα ισχύει η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει «κούρεμα» καταθετών και ομολογιούχων και έχει γίνει ήδη νόμος του ελληνικού κράτους.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα τεστ αντοχής έχουν ήδη ξεκινήσει και πρώτος στόχος που τίθεται είναι να ολοκληρωθούν τα AQR μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η μεθοδολογία των ελέγχων, όπως για παράδειγμα εάν θα υπάρχει καλό και κακό σενάριο για τα κόκκινα δάνεια.

Σχολιάζοντας επίσης το σενάριο περί δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank), η ίδια πηγή είπε ότι αυτό είναι δύσκολο στην παρούσα φάση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί μετά την ανακεφαλαιοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον διοικητή της ΤτΕ για το ζήτημα της επιλογής, βάσει βιογραφικών, των στελεχών του ΔΣ του υπό σύσταση δημοσιονομικού συμβουλίου που θα ελέγχει την πορεία του προϋπολογισμού και θα συστήνει πρόσθετα μέτρα.

Επόμενα βήμα είναι η επιλογή προσώπων ώστε να υπάρχει τελική εισήγηση προς το υπουργικό συμβούλιο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ