2015-08-03 09:57:50
Φωτογραφία για Έρχεται άγριος Σεπτέμβρης για τα ελληνικά φάρμακα!
Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Οι επιπτώσεις στις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - HEALTH REPORT.GR

Τι κι αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από την πρώτη στιγμή είχαν δηλώσει ότι θα στήριζαν την ελληνική παραγωγή φαρμάκων. Για τους δανειστές αυτό δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία.

Απαιτούν εδώ και τώρα αλλαγές στην αγορά των γενοσήμων, δημιουργώντας όμως σοβαρές ανησυχίες στον κλάδο.

Ήδη πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για έναν άγριο Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα πρέπει να αρχίζουν να εφαρμόζονται σιγά σιγά τα μέτρα που ζητά το κουαρτέτο των δανειστών.

Μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων, συνταγογράφηση με δραστική ουσία αλλά και άρση της προστασίας των φαρμάκων με άδεια κυκλοφορίας πριν το 2012 είναι ταμέτρα «τσεκούρι» που φέρνει η ατζέντα των δανειστών για να δοθεί το πράσινο φως στον τομέα των φαρμάκων.


Τα μέρα αυτά όμως αναμένεται να πλήξουν ιδιαιτέρως την αγορά των ελληνικών φαρμάκων. Και τη στιγμή μάλιστα που οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι (ΠΕΦ) αμέσως μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, είχαν δεσμευτεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HealthReport.gr, ότι μόλις αυξηθεί η αγορά των γενοσήμων στη χώρα μας, θα προχωρήσουν σε 2.500 με 3000 προσλήψεις στις εταιρείες τους (Διαβάστε ΕΔΩ το θέμα για τις προσλήψεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία).

Να σημειωθεί ότι σήμερα η διείσδυση των γενοσήμων ίσα που αγγίζει το 25% της συνολικής αγοράς φαρμάκων, την ώρα μάλιστα που η ίδια η τρόικα απαιτούσε εδώ και χρόνια να αυξηθεί στο 60%!

Ωστόσο με τις μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων που θα προκύψουν από τη μείωση στο 50% των τιμών των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους, και θα διαμορφωθούν στο 32,5%, φαίνεται πως το τοπίο αλλάζει άρδην.

Η επιχειρηματολογία της ελληνικής κυβέρνησης πάντως προς τους τροϊκανούς ότι με τις μειώσεις δε θα στηριχθεί η ελληνική παραγωγή ώστε να έρθει και η πολυπόθητη ανάπτυξη, δε φαίνεται να έπιασε τόπο.

Ο αρμόδιος για τα φάρμακα τροϊκανός Τζουζέπε Καρόνε, δε σηκώνει κουβέντα λένε στο HealthReport.gr όσοι τον συνάντησαν τις τελευταίες ημέρες.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ