2012-05-07 09:10:42
Φωτογραφία για Φ.ΟΛΑΝΤ: Θα είμαι Πρόεδρος όλων των Γάλλων
Ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα πέρασε από χέρι σε χέρι μέσα από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία της πόλης Τουλ για να φθάσει στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τη στιγμή που με τα λόγια «ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία» ολοκλήρωνε την ομιλία του, μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψήφιου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Εν μέσω χειροκροτημάτων, ακορντεονίστες άρχισαν να παίζουν μουσική από ένα τραγούδι της Εντίτ Πιαφ όταν για πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε στο βάθρο δίπλα του τη γυναίκα που τον στήριξε στη φιλόδοξη προσπάθειά του, την πρώην δημοσιογράφο και πλέον «πρώτη κυρία» της Γαλλίας, Βαλερί Τριερβελέρ.

Στην ομιλία του ο Ολάντ διαβεβαίωσε τους ψηφοφόρους του ότι θα κρατήσει τις υποσχέσεις του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Γαλλίας, στήριξη της παιδείας, αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική, περιορισμό του ελλείμματος και κυρίως επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με στόχο την ανάπτυξη.


«Είμαι σίγουρος» είπε, «ότι η σημερινή νίκη ήταν μια πραγματική ανακούφιση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μια ελπίδα ότι επιτέλους η λιτότητα δεν είναι αναπόφευκτη» και εν μέσω των επευφημιών του πλήθους συνέχισε: «Αυτή είναι πλέον η δική μου αποστολή, να δώσω δηλαδή στην ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μια διάσταση ανάπτυξης για την απασχόληση για την ευημερία για το μέλλον. Και αυτό θα πω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στους ευρωπαίους εταίρους και πρώτ' απ' όλα στη Γερμανία, στο όνομα της φιλίας που μας δένει και στο όνομα της κοινής ευθύνης».

Ο Ολάντ δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να απευθύνει«δημοκρατικό χαιρετισμό» στον Νικολά Σαρκοζί για τα πέντε χρόνια της θητείας του. «Αξίζει τον σεβασμό μας», είπε. Απευθυνόμενος στο πλήθος δήλωσε: «Εκτιμώ την τιμή που μου κάνατε και το καθήκον που με περιμένει. Ενώπιόν σας δεσμεύομαι να υπηρετήσω τη χώρα μου με αφοσίωση, υποδειγματικά, όπως απαιτεί το αξίωμα».

Επανέλαβε ότι θα επιδιώξει να είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, ότι «κανένα παιδί της Γαλλίας δεν θα παραγκωνιστεί, δεν θα γίνει θύμα διακρίσεων (. . .) για όλους θα υπάρξει η ελπίδα της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον».

«Θα ζητήσω να κριθώ», πρόσθεσε, «για δύο σημαντικές δεσμεύσεις: τη δικαιοσύνη και την νεολαία. Κάθε επιλογή μου, κάθε απόφασή μου θα βασίζεται στο μοναδικό κριτήριο: Είναι σωστό και είναι πράγματι καλό για τη νεολαία ; Και στο τέλος της θητείας μου θα αναρωτηθώ εάν συνέβαλα στην προώθηση της ισότητας και εάν επέτρεψα στην νέα γενιά να αποκτήσει τη θέση που της ανήκει μέσα στη Δημοκρατία;».

Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι πιο σημαντική προτεραιότητά του είναι η συσπείρωση του γαλλικού λαού, που θεωρεί απαραίτητη για να αντιμετωπίσει η Γαλλία τις μεγάλες προκλήσεις που την περιμένουν.

Μένει να φανεί η αντίδραση των «αγορών» στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία. Η σημερινή ημέρα θεωρείται σημαντική, καθώς η Γαλλία θα αποπειραθεί να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια ύψους 8-10 δισ. ευρώ, με το κρίσιμο να είναι το επιτόκιο με το οποίο θα διαθέτει εφεξής ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Έως τώρα δανειοδοτείται με περίπου 3%.

Μετά την Τούλ ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε αεροπορικώς γύρω στα μεσάνυχτα στο Παρίσι, όπου πλήθος κόσμου τον περίμενεπανηγυρίζοντας στην πλατεία της Βαστίλης.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιβεβαίωσε χθες ότι προσκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ, νέο Πρόεδρο της Γαλλίας, να επισκεφτεί το Βερολίνο όταν του τηλεφώνησε για να τον συγχαρεί, σύμφωνα με ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ "προσκάλεσε τον εκλεγμένο Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να την επισκεφθεί στο Βερολίνο, το ταχύτερο δυνατόν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του", ανέφερε η ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας.

"Αμφότεροι συμφωνούν για την σπουδαιότητα των στενών σχέσεων ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία και αντάλλαξαν την διαβεβαίωση ότι φιλοδοξούν να έχουν μια καλή συνεργασία με εμπιστοσύνη".

"Η καγκελάριος κάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ απόψε το βράδυ και τον συνεχάρη για τη νίκη του", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ανακοίνωση αυτή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του απερχόμενου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, δεξιού πολιτικού της συμμάχου.

Είχε αρνηθεί να συναντηθεί προεκλογικά με τον Ολάντ, ο οποίος δήλωνε ότι αντιτίθεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο το οποίο θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

Συγχαρητήρια και από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε αργά χθες στον νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών, για να τον συγχαρεί και τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για διμερή συνάντηση, πριν από τις συνόδους κορυφής της G8 και του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθούν σε δύο εβδομάδες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι προτίθεται να "συνεργαστεί στενά με τον Φρανσουά Ολάντ και την κυβέρνηση του για ένα σύνολο δύσκολων θεμάτων, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα "σημείωσε ότι θα μπορούσε να δεχτεί τον εκλεγμένο πρόεδρο Ολάντ στο Καμπ Ντέιβιντ για τη σύνοδο κορυφής της G8 και στο Σικάγο για τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ αυτό το μήνα, και πρότεινε οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν νωρίτερα στο Λευκό Οίκο".

Στο τηλεφώνημα αυτό "ο πρόεδρος Ομπάμα και ο εκλεγμένος πρόεδρος Ολάντ αναφέρθηκαν στη σημαντική και διαρκή συμμαχία μεταξύ των Αμερικανών και των Γάλλων", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
newscode.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ