2015-08-04 15:51:08
Φωτογραφία για Η πιο μαύρη ημέρα στο Χρηματιστήριο από το 1987
Την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ως αποτέλεσμα των capital controls αντιπροσωπεύει το μεγάλο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Πέρασαν πέντε εβδομάδες από την ημέρα επιβολής υποχρεωτικής αργίας. Οι πύλες άνοιξαν εκ νέου και οι επενδυτές προχώρησαν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις των μετοχών τους, επηρεασμένοι από το κλίμα αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, το ελάχιστο ενδιαφέρον αγοράς οδήγησε στα... τάρταρα τον τραπεζικό τομέα, όπου τα warrants της Εθνικής, της Πειραιώς και της Alpha Bank αγγίζουν το μηδέν. Η έναρξη των συναλλαγών συνοδεύτηκε από πτώση 12,5%, η οποία έφθασε ακόμα και στο 22%.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 668,06 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 16,23% (ή 129,46 μονάδων), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 66,57 εκατομμύρια ευρώ.

Σημείο αφετηρίας για τον Γενικό Δείκτη ήταν οι 797,52 μονάδες, όπου είχε κλείσει την τελευταία Παρασκευή πριν από την τραπεζική αργία και τα capital controls. Συνολικά 47,9 δισεκατομμύρια ευρώ εγκλωβισμένων αξιών από τις 26 Ιουνίου έχουν μπει στον φωτεινό πίνακα του χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, χθες ήταν ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος των πιέσεων και να αποτυπωθεί η ζημία που έγινε στην πραγματική οικονομία το τελευταίο δίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή κεφαλαιαγοράς έχει απαγορεύσει τις ανοιχτές πωλήσεις επί των μετοχών σε μια προσπάθεια περιορισμού των απωλειών.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ