2012-05-07 09:36:29
Φωτογραφία για ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ 99%
Στο Προεδρικό Μέγαρο για διερευνητική εντολή ο Σαμαράς   

Ανατροπή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα έφεραν τα αποτελέσματα της κάλπης, με επτά κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή.

Ποσοστό 18,9% συγκεντρώνει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα από την Επικράτεια, με ενσωμάτωση 99%. Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 16,8% και τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ με 13,2%.

Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,6%, το ΚΚΕ με 8,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και η Δημοκρατική Αριστερά με 6,1%. Ποσοστό 2,9% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, 2,9% συγκεντρώνει ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία 2,6%.

Σε ό,τι αφορά τη μάχη των εδρών, με βάση τα μέχρι στιγμής ποσοστά που συγκεντρώνουν τα κόμματα η κατανομή έχει ως εξής: ΝΔ 109, ΣΥΡΙΖΑ 52, ΠΑΣΟΚ 41, Ανεξάρτητοι Έλληνες 33, ΚΚΕ 26, Χρυσή Αυγή 21, Δημοκρατική Αριστερά 19. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η αποχή κυμαίνεται κοντά το 35%.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, αφού τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής εκπροσωπούν ένα ποσοστό της τάξης του 19%. Τρεις βουλευτές επικρατείας εκλέγει η ΝΔ και από δύο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ από έναν ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών λοιπόν δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος, το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Στο Προεδρικό Μέγαρο για διερευνητική εντολή ο Σαμαράς   

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών δεν ανέδειξε αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 37 παράγραφος 2 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος, το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και συνεπώς ενεργοποιείται η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, καλείται σήμερα να πάρει διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς, αν δεν επιλέξει να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή, έχει τρεις ημέρες περιθώριο να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα, ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών.

Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, εν προκειμένω του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα έχει επίσης τρεις ημέρες περιθώριο να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Εάν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια του κ. Τσίπρα για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος, δηλαδή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, που επίσης μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να διακριβώσει αν εκείνος έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Σύνταγμα ορίζει ότι, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν και τότε επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ