2012-05-07 09:48:31
Φωτογραφία για Σήμερα θα λάβει τη διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς
Σήμερα πιθανότατα το απόγευμα ο Α.Σαμαράς θα πάρει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την πρώτη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέσα σε ένα πρωτόγνωρο πολιτικό τοπίο όπου το παλαιό πλέον σύστημα του δικομματισμού δεν έχει την πλειοψηφία και ουσιαστικά ούτε την εντολή διακυβέρνησης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο 62% των αποτελεσμάτων είχαν και τα δύο κόμματα μαζί οριακή πλειοψηφία 151 εδρών ( 109 και 42 αντίστοιχα). Η ΝΔ βγήκε από την αναμέτρηση με ποσοστά μη κυβερνητικού κόμματος ενώ το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώθηκε στην τρίτη θέση.

Η αριστερά βρίσκεται στο επίκεντρο πλέον του συστήματος διακυβέρνησης με τα υψηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ικανοποιητικό ποσοστό του Φ,Κουβέλη (το ΚΚΕ δήλωσε και σαφώς θα επιμείνει να παραμείνει εκτός σχημάτων διακυβέρνησης).Καθοριστικός ο ρόλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων του Π.Καμμένου ,και η απόφαση τους για το εάν θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης ή θα ακολουθήσουν λογική ΚΚΕ. Υπ αυτές τις συνθήκες τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης είναι δεδομένα το εξής ένα:


-Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ -ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ίσως Ανεξάρτητων Ελλήνων.

- Μια κυβερνητική αριστερόστροφη προσπάθεια συνεργασίας προσκρούει στην κάθετη άρνηση του ΚΚΕ.Ακόμα κι αν βρεθεί πλαίσιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ -ΠΑΣΟΚ με τα δύο τελευταία κόμματα να δέχονται το αντιμνημονιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών .( ΣΥΡΙΖΑ 50 έδρες ΠΑΣΟΚ 42 έδρες,ΔΗΜΑΡ 19 έδρες...)

Ήδη πάντως ο Α.Λοβέρδος δήλωσε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει κυβερνητική λύση το ΠΑΣΟΚ πρέπει να την στηρίξει έστω με ψήφο ανοχής.

Αν αποτύχουν οι τρεις πρώτοι πολιτικοί σχηματισμοί στην διαδικασία διερεύνησης δυνατότητας συγκλίσεων τότε η χώρα οδηγείται σε επαναληπτικές εκλογές με πιθανή ημερομηνία την 17η Ιουνίου (εκτός κι αν συντομευθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών οπότε θα συντομευθεί και ο χρόνος διεξαγωγής των επαναληπτικών εκλογών.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ