2012-05-07 10:10:03
Φωτογραφία για Το ... Κάστρο του Ηρακλείου έπεσε
του Σωτήρη Μεταξά

Τέλος εποχής ή σημεία των καιρών; Όπως και αν ερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα της κάλπης στο νομό Ηρακλείου το αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ είναι καταστροφικό. Το «πράσινο» Κάστρο έπεσε και ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός.

Τόσο, όσο να φτάσει μέχρι την Ιπποκράτους και να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε συζήτηση κορυφαίων στελεχών για την αποτίμηση των εκλογών.

Μέσα σε δύο χρόνια (από τις βουλευτικές εκλογές του 2009), το ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ηράκλειο, 43 ποσοστιαίες μονάδες. Και μπορεί ο νομός Ηρακλείου να είναι μαζί με το Λασίθι και το Ρέθυμνο οι μοναδικοί «πράσινοι» στον εκλογικό χάρτη, ωστόσο η ήττα του κόμματος του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι συντριπτική. Το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε στο 19,23% έναντι 62,74% το 2009. Μπορεί η συγκυρία να είναι διαφορετική ωστόσο οι απώλειες μεταφράζονται σε περίπου 90 χιλιάδες σταυρούς. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στην εντατική και την κομματική βάση να απαιτεί απαντήσεις από την ηγεσία του κόμματος.


Στο ίδιο κάδρο βρίσκεται και η ΝΔ. Μπορεί η «γαλάζια» παράταξη να μην είχε ποτέ το ... κυρίαρχο ρεύμα στο Ηράκλειο, ωστόσο οι απώλειες σε σύγκριση με το 2009 είναι εντυπωσιακές και αγγίζουν το 14,5%. Το παράδοξο είναι πως η ΝΔ συγκέντρωσε στο νομό μεγαλύτερο ποσοστό (23,70%) στις βουλευτικές εκλογές του 2009 που η παράταξη κατέρρεε, μετά τη διακυβέρνηση Καραμανλή και την αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία, παρά στην κάλπη της 6ης Μαΐου, που σε κεντρικό επίπεδο αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία, έστω και με πλειοψηφία που δεν της αρκεί για να κυβερνήσει. Το 9,13% μόνο ενθαρρυντικό δεν μπορεί να είναι για τη ΝΔ τοπικά και το γεγονός ότι εκλέγει 3 βουλευτές, έχει να κάνει μονάχα με τα παράδοξα του εκλογικού νόμου και όχι με τη δυναμική της παράταξης. Εξάλλου, για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η ΝΔ έρχεται στο Ηράκλειο πέμπτο (!) κόμμα με λίγο περισσότερες από 16 χιλιάδες ψήφους έναντι 46.519 το 2009.

Ο μεγάλος νικητής (και) στο Ηράκλειο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Από το 3,71% του 2009 εκτοξεύθηκε σε ποσοστό που πλησιάζει το 16%, καθώς είναι σαφές ότι απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ.

Στην κεντροδεξιά, η βασική δεξαμενή των διαρροών της ΝΔ είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου που συγκεντρώνουν ποσοστό 12,80% αλλά και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη με ποσοστό 8,08%. Οι Ανεξάρτητοι, φαίνεται πως ... πλήγωσαν και τη ΔΗΣΥ καθώς οι προσδοκίες της Ντόρας Μπακογιάννη στο Ηράκλειο έφταναν μέχρι τη δεύτερη θέση.

Αίσθηση προκαλεί και το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Το φαινόμενο, από σήμερα κιόλας, θα πρέπει να απασχολήσει πέρα από τους πολιτικούς αναλυτές, σύσσωμη την τοπική κοινωνία. Ο έτερος «νικητής» στο Ηράκλειο είναι ο Πάνος Καμμένος ο οποίος κεφαλαιοποίησε τη δυναμική που είχε αναπτύξει τις δύο τελευταίες εβδομάδες κατακτώντας την τρίτη θέση της κατάταξης.

Το ΚΚΕ κινήθηκε ανοδικά κερδίζοντας δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2009 ενώ χαμόγελα προκαλεί στη Δημοκρατική Αριστερά το 9,31% που είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά του κόμματος πανελλαδικά.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ