2015-08-26 11:05:37
Φωτογραφία για Καλύτερα τα πράγματα στις διεθνείς αγορές την επομένη της μαύρης Δευτέρας των Χρηματιστηρίων, λόγω Κίνας
Καλύτερα τα πράγματα στις διεθνείς αγορές, καθώς μετά το προχθεσινό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια εμφανίστηκαν επενδυτές που εισήλθαν σε ελκυστικότερα επίπεδα τιμών στις μετοχές σε Ευρώπη και Wall Street, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έστειλε «μήνυμα» ότι θα πράξει...whatever it takes για να αποτρέψει την ανώμαλη προσγείωση του «δράκου», μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού και δίνοντας μια γερή ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η ημέρα δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς το Χρηματιστήριο της Σαγκάης, μετά την βουτιά 8,46% της Δευτέρας υποχώρησε περαιτέρω κατά 7,6% (καταγράφοντας απώλειες 15% σε δυο μόνο συνεδριάσεις...), συμπαρασύροντας και τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο. Μετά το κλείσιμο των αγορών στην Ασία, όμως η PBOC έλυσε τη σιωπή της και ανέλαβε περαιτέρω δράση για να θωρακίσει την πραγματική οικονομία από τις παρενέργειες της εγχώριας της χρηματοπιστωτικής κρίσης: Μείωσε συγκεκριμένα το βασικό επιτόκιο δανεισμού (για πέμπτη φορά από το Νοέμβριο) κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% και «ψαλίδισε» κατά 50 μονάδες βάσης, στο 18% το ποσοστό των υποχρεωτικών δεσμεύσεων των εμπορικών τραπεζικών στην Κεντρική Τράπεζα, απελευθερώνοντας κεφάλαια ύψους 678 δις. γιουάν (105,7 δις. δολ.) προς δανεισμό.


Αλλαγή κλίματος

Με αυτά τα δεδομένα, η εικόνα στις διεθνείς αγορές ανεστράφη πλήρως σε σχέση με την Δευτέρα, με τις ριψοκίνδυνες επενδύσεις να επανέρχονται στο ραντάρ των επενδυτών (συμπεριλαμβανομένων και των αξιών των αναδυόμενων αγορών που είχαν υποστεί άγριο σφυροκόπημα επί σειρά ημερών...) και τα ασφαλή καταφύγια να πέφτουν θύμα ρευστοποιήσεων. Έτσι, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε Wall Street και Ευρώπη «έγραψαν» σημαντικά κέρδη. Ενδείξεις ανάκαμψης εμφάνισαν και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο και ο χαλκός χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι αρκούδες χαλάρωσαν ουσιαστικά τον κλοιό τους, ενώ και το δολάριο επανέκτησε τον βηματισμό του, με αποτέλεσμα να «οπισθοχωρήσουν» το ευρώ και το γεν.

Στον αντίποδα, υπό πίεση βρέθηκαν οι τιμές των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων, με την απόδοση του δεκαετούς Treasury να επιστρέφει πάνω από τα επίπεδα του 2%, στο 2,09% (από 1,94% τη Δευτέρα) και την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού Bund να αυξάνεται κατά 18 μονάδες βάσης.

Παρά το χθεσινό ριμπάουντ, πάντως, οι αναλυτές διστάζουν να κηρύξουν...λήξη συναγερμού: Παρά τα χθεσινά κέρδη, ο Dow και ο S&P οδεύουν προς τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Φεβρουάριο του 2009. Όπως παρατηρεί ο Τέρι Σάντβεν της Bank Wealth Management, «το χθεσινό ράλι οφείλεται στους κυνηγούς αξίας που αξιοποίησαν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Το τείχος αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, όμως, παραμένει...».

Πηγή: imerisia
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ