2015-08-26 19:10:41
Φωτογραφία για Η επιστολή “φωτιά” στον Π. Κουρουμπλή από την απολυθείσα Διοικήτρια του “Αττικόν” στο Virus
Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Βέλη εξαπολύει προς τον Υπουργό Υγείας η απολυθείσα Διοικήτρια του Νοσοκομείου “Αττικόν”, Ευαγγελία Γιαννακάκου, μέσω επιστολής, την οποία το Virus σας παραθέτει ολόκληρη παρακάτω.

Στην επιστολή αυτή η κ. Γιαννακάκου κάνει λόγο για ασκούμενη πολιτική η οποια σήμερα “στοχεύει αποκλειστικά την ικανοποίηση μικροκομματικών συμφερόντων, με μια ισχυρή δόση νεποτισμού”. Αφήνει, δε, σαφείς αιχμές για τη μοναδική επίσκεψη του κ. Κουρουμπλή στο Νοσοκομείο, τις ημέρες που η ίδια βρισκόταν σε ολιγοήμερη άδεια και η οποία οδήγησε στην απόλυση της και της αναπληρώτριας διοικήτριας. Όπως τονίζει θα της προκαλούσε μεγαλύτερη έκπληξη αν δεν γνώριζε πως έχει ενοχλήσει πρόσωπα και κύκλους, τις παράνομες πράξεις των οποίων έχει αποκαλύψει η ίδια, οδηγώντας τους στη δικαιοσύνη.

“Οι κύκλοι αυτοί, λοιπόν, με είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει μέσω των γνωστών σε όλους «καναλιών» τους, ότι «θα πληρώσω ακριβά αυτά που κάνω» και ότι «ο υπουργός θα με στείλει από εκεί που ήρθα»”, αναφέρει η κ. Γιαννακάκου στην επιστολή.


Αφού λοιπόν τονίζει πως τοποθετήθηκε στη θέση της διοικήτριας μέσω διαδικασίας επιλογής με συμμετοχή του ΑΣΕΠ “και όχι «ουρανοκατέβατη» ή λόγω πολιτικής καταγωγής”, υπενθυμίζει μερικές από τις βασικές πτυχές της Υγείας και των Δημόσιων Νοσοκομείων, όπως η υποχρηματοδότηση και οι ελλείψεις.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Virus (εδώ), η κ. Γιαννακάκου, στηλιτεύει την έλλειψη ενδιαφέροντος του Υπουργού για το Νοσοκομείο “Αττικόν”. “Πράγματι τα ενδιαφέρον σας για την Υγεία και ιδιαίτερα για το Αττικό Νοσοκομείο υπήρξε συγκλονιστικό”, αναφέρει με νόημα και εξηγεί: “Δεκάδες έγγραφα (με αριθμούς πρωτοκόλλων) σας έχουν σταλεί, τα οποία αναφέρονται σε λειτουργικά, διοικητικά , οικονομικά και πειθαρχικά προβλήματα. Σε όλα αυτά η μόνη απάντηση η οποία προερχόταν από το γραφείο σας ήταν στερεότυπη«θα σας καλέσουμε εμείς»”.

Ρίχνει, δε, μια βολή “στο ψητό” αναφερόμενη στα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ.

“Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το ότι προεκλογικά υψώσατε τη σημαία της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαπλοκής, για τα πειθαρχικά παραπτώματα, μετά από πορίσματα του ΣΕΥΥΠ, τα οποία σας έχουν διαβιβαστεί και τα οποία ήδη έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, σιωπάτε εκκωφαντικά. Γιατί άραγε;

Δεν σας ενημέρωσαν οι σύμβουλοί σας; Μήπως άγνοια; Λόγω ερασιτεχνισμού;”.

Η επιστολή

Προς τον υπουργό Υγείας

κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Κύριε υπουργέ,

Συμπληρώσατε ήδη οκτώ μήνες στο υπουργείο Υγείας. Έπειτα από 27 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, η σημερινή κατάσταση που βιώνουν τα Νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι σε αυτά και οι πολίτες, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Η ασκούμενη σήμερα πολιτική που στοχεύει αποκλειστικά την ικανοποίηση μικροκομματικών συμφερόντων, με μια ισχυρή δόση νεποτισμού, τείνουν να καταντήσουν τη Δημόσια Υγεία ένα εξάμβλωμα, με τεράστιες δυσμενείς κοινωνικές προεκτάσεις και συνέπειες.

Σε όλα αυτά, επιτρέψτε μου να προσθέσω την -οδυνηρή αλλά όχι τόσο απρόσμενη- έκπληξη που μου προκάλεσε η συμπεριφορά σας κατά την «αυθόρμητη», «απρογραμμάτιστη», «αιφνιδιαστική» και μόνη φορά κατά τη θητεία σας επίσκεψή σας στο Αττικό Νοσοκομείο, κατά σύμπτωση μια από τις εννέα εργάσιμες ημέρες αδείας που είχα νομίμως και με όλες τις προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες, λάβει, έπειτα από συνεχή, νύχτα-μέρα 20μηνη παρουσία μου στο Ίδρυμα.

Η έκπληξή μου θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν γνώριζα ότι η στάση μου, ως διοικήτρια του «Αττικού», έχει ενοχλήσει συγκεκριμένα πρόσωπα και κύκλους, τους οποίους όχι απλώς «τσάκωσα με τη γίδα στην πλάτη», όχι απλώς «έστειλα στον εισαγγελέα», αλλά με αφορμή την αποκάλυψη των πράξεών τους, σταμάτησε μ]ένα «βιολί» που είχε από καιρό στηθεί στο Νοσοκομείο και απέφερε σε κάποιους οφέλη, τα οποία «κόπηκαν με το μαχαίρι».

Οι κύκλοι αυτοί, λοιπόν, με είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει μέσω των γνωστών σε όλους «καναλιών» τους, ότι «θα πληρώσω ακριβά αυτά που κάνω» και ότι «ο υπουργός θα με στείλει από εκεί που ήρθα».

Ελπίζω να μην είχαν δίκιο, αν και τελικά εσείς, με δημόσιες δηλώσεις σας, όχι μόνο προσπαθήσατε να μειώσετε την προσφορά και την εργατικότητά μου, αλλά αφήσατε και υπονοούμενα για «σκασιαρχείο», με κατάληξη (σύμπτωση, νομίζω) το να «πάω από εκεί που ήρθα» Επιθυμώ, λοιπόν, από τη θέση της διοικήτριας του Νοσοκομείου, στην οποία τοποθετήθηκα μέσω διαδικασίας επιλογής με συμμετοχή του ΑΣΕΠ και όχι «ουρανοκατέβατη» ή λόγω πολιτικής καταγωγής, να σας υπενθυμίσω μερικές από τις βασικές πτυχές του θέματος «Δημόσια Υγεία και Νοσοκομεία», τις οποίες όχι απλώς αγνοείτε, αλλά μέχρι τώρα έχετε αρνηθεί πεισματικά να συζητήσετε μαζί μας, λες και οι διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν είναι «για όλο τον κόσμο», αλλά οφείλουν να είναι κομματικά στελέχη, προσκείμενα στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σας πληροφορώ δε, ότι με το που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, όχι απλώς πέταξα στην κομματική μου ταυτότητα, αλλά επέδειξα ιδιαίτερη προσπάθεια για να πείσω και όλους τους γύρω μου, ότι η Δημόσια Υγεία δεν ανήκει σε κανέναν άλλον πλην των πολιτών, που είναι και οι χρηματοδότες- κριτές μας.

Αρχίζουμε, λοιπόν:

Υποχρηματοδότηση

Το α’ τετράμηνο του 2015, η χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας προς τα Νοσοκομεία ήταν 43,3 εκ. ευρώ, όταν τα αντίστοιχο διάστημα του 2014 ήταν 629,5 εκ. ευρώ (τακτική επιχορήγηση και ενίσχυση για καταβολή ληξιπροθέσμων).

Απουσία αξιολόγησης μονάδων και στελεχών

Επιτέλους σταματήστε να πειραματίζεστε και να παίζετε με τους Διοικητές των Νοσοκομείων για διάφορους επικοινωνιακούς και κομματικούς λόγους προσπαθώντας, με ευτελή τεχνάσματα, να τους αντικαταστήσετε με «ημετέρους».

Ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού.

Στραγγαλίζονται τα Νοσοκομεία από ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές , με την απουσία προσωπικού ειδικοτήτων πρώτης γραμμής, ώστε να είναι εφικτή η παροχή υπηρεσιών υγείας ιδίως την θερινή περίοδο, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται σημαντικά.

Μήπως κύριε Υπουργέ το “Εντέλλεσθε” από τις ΔΥΠΕ προς τα Νοσοκομεία, των Ιατρών του ΕΣΥ, είναι δημοκρατική διαδικασία του «Πρώτη φορά αριστερά» ή μήπως γίνεται εν αγνοία σας;

Αλήθεια με τον ΕΟΠΥΥ τι κάνατε;

Ατελείωτα τα προβλήματα και συνακόλουθα, η ταλαιπωρία για χιλιάδες ασφαλισμένους, που μήνα με το μήνα αυξάνονται, με νέα ταμεία να ενσωματώνονται στον οργανισμό.

Μήπως προέβητε σε έλεγχο δαπανών της Υγείας στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Μήπως ελέγξατε την σχέση του οργανισμού με τα έσοδά του;

Μήπως ξεκαθαρίσατε γιατί θέλουμε τον ΕΟΠΥΥ; Για την Π.Φ.Υ., για την δευτεροβάθμια;

Μήπως ολοκληρώσατε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, που αποτελεί ουσιαστικά εργαλείο του συστήματος υγείας;

Μήπως αναθεωρήσατε τον ρόλο του ΕΚΑΒ, προσλάβατε προσωπικό και υλικοτεχνική ενίσχυση;

Για την Π.Φ.Υ., μήπως αξιολογήσατε, με κριτήρια γεωγραφικά και πληθυσμιακά τα Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Πολυϊατρεία και τα στελεχώσατε με επαρκές προσωπικό;

Μήπως επαναπροσδιορίσατε τον ρόλο των Νοσοκομείων στην Π.Φ.Υ. ;

Με τα φαρμακεία τι έχετε κάνει; Τα capital controls και η μη εξόφληση συνταγών έχουν στραγγαλίσει τα ελληνικά φαρμακεία και εσείς σκιαμαχείτε για την τιμή του φαρμάκου.

Κύριε υπουργέ,

Πράγματι τα ενδιαφέρον σας για την Υγεία και ιδιαίτερα για το Αττικό Νοσοκομείο υπήρξε συγκλονιστικό. Δεκάδες έγγραφα ( με αριθμούς πρωτοκόλλων) σας έχουν σταλεί, τα οποία αναφέρονται σε λειτουργικά, διοικητικά , οικονομικά και πειθαρχικά προβλήματα. Σε όλα αυτά η μόνη απάντηση η οποία προερχόταν από το γραφείο σας ήταν στερεότυπη “θα σας καλέσουμε εμείς”.

Είναι αξιοσημείωτο ότι, παρά το ότι προεκλογικά υψώσατε τη σημαία της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαπλοκής, για τα πειθαρχικά παραπτώματα, μετά από πορίσματα του ΣΕΥΥΠ, τα οποία σας έχουν διαβιβαστεί και τα οποία ήδη έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης, σιωπάτε εκκωφαντικά. Γιατί άραγε;

Δεν σας ενημέρωσαν οι σύμβουλοί σας; Μήπως άγνοια; Λόγω ερασιτεχνισμού;

Σας έχουμε εκφράσει εγγράφως τις επιφυλάξεις μας για την επάρκεια των κονδυλίων (2012 109.923.789,94 και 2014 57.136.567,00 μείωση περίπου 48%), επισημαίνοντας ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας μέσα στο Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι οι συμβάσεις παροχής υπηρεσιών έτους 2015, που αφορούν την φύλαξη του Νοσοκομείου , την αποκομιδή των μολυσματικών αποβλήτων, την συντήρηση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, την συντήρηση των μηχανημάτων ακτινοθεραπείας και την σίτιση των ασθενών έχουν προβλεφθεί έως 30-9-2015 λόγω μη επαρκών πιστώσεων του προϋπολογισμού. Τίθεται δε σοβαρότατο ζήτημα σχετικά με το πως θα δεσμευτούν σύμφωνα με το Π.Δ. 113/2010 οι διακηρύξεις των διαγωνισμών για τα προγράμματα προμηθειών και οι κατακυρώσεις που θα προκύψουν. Επιπλέον, δεν επαρκούν και τα κονδύλια για βασικές λειτουργίες του Νοσοκομείου, ΔΕΗ, ΟΤΕ ΕΥΔΑΠ.

Σας έχουμε ζητήσει εγγράφως να παρέμβετε στο θέμα της εφημερίας του Νοσοκομείου – ράντζα, με προτάσεις εφικτές χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, που θα κάνουν ανθρώπινες τις συνθήκες τόσο για τους συμπολίτες μας όσο και για τους εργαζόμενους.

Όλα αυτά δεν έτυχαν ανταπόκρισης από μέρους σας. Για χάρη, όμως της επικοινωνίας και των κομματικών συμφερόντων, είναι βέβαιο ότι ο διοικητής θα χαρακτηριστεί και πάλι ανεπαρκής και ανεύθυνος.

Πως είναι δυνατόν όμως ένας ανεπαρκής και ανεύθυνος για εσάς διοικητής να έχει στη φαρέτρα του δεκάδες πρωτοκολλημένες επιστολές από απλούς ανώνυμους συμπολίτες μας για τον τρόπο Διοίκησης και λειτουργίας του Νοσοκομείου;

Κύριε υπουργέ,

Αυτή είναι η ηθική δικαίωση και η ουσιαστική αξιολόγηση! Διότι, απλούστατα, οι πολίτες-χρηματοδότες και χρήστες του ΕΣΥ, που καλούνται τώρα (παρά το ότι το είχατε σκίσει κομματάκια) από εσάς να υποστούν ένα ακόμη μνημόνιο, δεν κρίνουν με κομματικά κριτήρια, αλλά με τον τρόπο αντιμετώπισης, ανακούφισης – περίθαλψης και συμπεριφοράς.

Με τη δέουσα τιμή

Ευαγγελία Γιαννακάκου

Διοικήτρια «Αττικού Νοσοκομείου»
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ