2015-08-27 05:48:11
Φωτογραφία για Velfie: Η νέα μόδα του... Μπόλιγουντ
Selfie (Self Portrait): αυτό-φωτογραφία. Φωτογραφία που βγάζει κανείς μόνος του στον εαυτό του χρησιμοποιώντας την κάμερα ενός smartphone ή μιας webcam και την αναρτά στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. «Selfie» - «εαυτούλης»: Μια μόδα που έχει γίνει μανία, έχει κατακτήσει τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να διδάσκεται ως νέα τεχνική σε εργαστήρια φωτογραφίας.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο των «selfies» έχει πάρει μορφή… επιδημίας κι έχουν κατακλείσει το διαδίκτυο - μάλιστα, το 2013 η λέξη «selfie» επιλέχθηκε ως λέξη της χρονιάς από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης. Οι καλά γνωρίζοντες την ορολογία των σόσιαλ μίντια υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά η λέξη «selfie» χρησιμοποιήθηκε σε ένα αυστραλιανό διαδικτυακό φόρουμ τον Σεπτέμβριο του 2002.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο των Λεξικών της Οξφόρδης, Τζούντι Πέρσαλ, αυτού του είδους οι φωτογραφίες δεν είναι μόνο απόλυτα εγωκεντρικές αλλά δίνουν και βαρύνουσα σημασία στην εμφάνιση. Αναρτάς στο Διαδίκτυο μια δική σου φωτογραφία που έχεις τραβήξει και αναμένεις την κριτική, περιμένεις να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου συλλέγοντας «likes» ή να καταστραφείς αν τύχει και συμβεί το αντίθετο.


Η λήψη μίας αυτό-φωτογραφίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρέπει να επιλεγεί η σωστή γωνία και ο σωστός φωτισμός ώστε να κολακεύει το πρόσωπο. Για το σκοπό αυτό οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει διάφορα εξαρτήματα που διευκολύνουν την λήψη των selfies, όπως τα selfie sticks και το... "Selfie Shoe".

Velfie: η νέα μόδα του... Μπόλιγουντ

Βέβαια εάν έχετε βαρεθεί την… στατικότητα των selfies μία νέα μόδα έχει ξεκινήσει από το Μπόλιγουντ που λέγεται «velfie». Πρόκειται για την αυτό- λήψη προσωπικών βίντεο τα οποία εννοείται ότι κι αυτά «ανεβαίνουν» στα social media.

Οι ιδρυτές των εφαρμογών για τη λήψη velfies έχουν βάλει σκοπό η νέα αυτή μόδα να επικρατήσει των selfies, αφού όπως ισχυρίζονται στα βίντεο καταγράφονται και τα συναισθήματα των συμμετεχόντων και όπως επισημαίνουν στο μέλλον και μάλιστα στο σύντομο, ίσως δημιουργηθούν και νέες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που θα φιλοξενούν μόνο τα αυτό-βίντεο.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα υπάρχοντα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν πλέον από τη νέα αυτή μόδα, που τουλάχιστον στην Ινδία έχουν αγκαλιάσει όχι μόνο οι αστέρες του Μπόλιγουντ, αλλά αθλητές και πολιτικοί.

Trivia: Η πρώτη «selfie» φωτογραφία εντοπίζεται το 1839 όταν ο φωτογράφος Robert Cornelius κατάφερε να τραβήξει μία φωτογραφία του εαυτού του, παραμένοντας ακίνητος από 3 έως 15 λεπτά στην αυλή του σπιτιού του.

Η πρώτη έφηβη που αναγνωρίζεται σε πόζα «selfie» είναι η Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία της Ρωσίας, η οποία αυτό-φωτογραφήθηκε με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, το 1914 ενώ ήταν μόλις 13 χρόνων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ