2015-08-28 12:40:29
Φωτογραφία για Το στοίχημα του Τσίπρα – Γιατί παραιτήθηκε και γιατί το τέχνασμά του θα λειτουργήσει;
Εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει την πλειοψηφία, έχει ως δυνητικούς εταίρους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στο περιθώριο, επικρίνοντας εκείνους που θα εφαρμόζουν τις δύσκολες συνθήκες της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και στην συνέχεια να επιστρέψει στις επόμενες εκλογές.

Σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, μεταξύ 30 και 40 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ψήφισαν ενάντια στην επιθυμία του αρχηγού του κόμματός τους, Αλέξη Τσίπρα, να υπογράψει τριετή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να ανταλλάξει μια σειρά φορολογικών μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας με μια διάσωση άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρ’όλο που καταδικάστηκε από ορισμένα κοινοβουλευτικά μέλη του Τσίπρα, η συμφωνία υποστηρίχθηκε από έναν ευρύ συνασπισμό βουλευτών υπέρ της ΕΕ. Στο τέλος, η συμφωνία πέρασε με 230 από τις 300 ψήφους στο κοινοβούλιο, αλλά κόστισε στον Τσίπρα την πλειοψηφία του. Εικοσιπέντε βουλευτές αποστάτησαν από το κόμμα του για να δημιουργήσουν μια νέα ομάδα, την Λαϊκή Ενότητα, η οποία είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη στην ελληνική Βουλή.


Μετά την αποστασία, ο Τσίπρας βρέθηκε αντιμέτωπος με αρκετές ελκυστικές επιλογές. Κατ’ αρχάς, θα μπορούσε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, κάτι που θα ανάγκαζε τους αντιφρονούντες είτε να αποδεχθούν την θέλησή του είτε να καταψηφίσουν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας, όπως αυτοαποκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με το ελληνικό σύνταγμα, μια ψήφος εμπιστοσύνης θεωρείται επιτυχής εάν η κυβέρνηση λάβει μια απλή πλειοψηφία των παρόντων, αλλά όχι λιγότερες από 120 ψήφους. Ο Τσίπρας εγκατέλειψε αυτά τα σχέδια, όμως, όταν οι διαφωνούντες δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν «όχι», αλλά θα ψηφίσουν «παρών», όπως έχουν το δικαίωμα να κάνουν.

Δεύτερον, θα μπορούσε να νομοθετήσει μέσω των θερινών τμημάτων της βουλής. Μόνο ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου συμμετέχουν στα θερινά τμήματα. Έχουν επιλεγεί από τις ηγεσίες των κομμάτων, και έτσι ο Τσίπρας και τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα θα μπορούσαν να διαλέξουν μόνο τους βουλευτές που στήριξαν τις επιλογές διάσωσης. Όλο το καλοκαίρι, θα μπορούσαν έτσι να ενεργοποιήσουν την επιχείρηση εφαρμογής ορισμένων από τα μέτρα που προβλέπονται από την συμφωνία με την ΕΕ. Ωστόσο, ακόμη και οι νομιμόφρονες στον Τσίπρα δεν ήθελαν να καταγραφούν ότι ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα λίγο πριν τις επερχόμενες εκλογές (που πιθανολογείτο για τον Οκτώβριο), οπότε η ιδέα απορρίφθηκε.

Τρίτον, ο Τσίπρας θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνδυάσει πρόθυμα κόμματα της αντιπολίτευσης σε κάποιο είδος υπερμεγέθους συνασπισμού ή να συνεχίσει να κυβερνά με μειοψηφία. Αποφάσισε εναντίον των εν λόγω επιλογών και παραιτήθηκε, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο πληθυσμός δεν θα αρχίσει πραγματικά να αισθάνεται καμία από τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων (αυξήσεις φόρων, μείωση μισθών και συντάξεων) πριν από τις εκλογές, εάν η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών γίνει γρήγορα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν θα έχει χρόνο για να οργανωθεί σε επίπεδο εκλογικής βάσης.

Και έτσι, στις 20 Αυγούστου, ο Τσίπρας παραιτήθηκε. Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όλοι οι αντίπαλοί του θέλουν η ψηφοφορία να μετατεθεί. Για τον Τσίπρα, αυτός είναι ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο. Αν μπορεί να προχωρήσει με τις εκλογές ενώ ο ίδιος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής και πριν η ζημία που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία τον προλάβει, θα είναι σε καλύτερη θέση. Και φαίνεται σαν να μπορεί να κερδίσει σχετικά με τον χρόνο, αλλά όχι χωρίς σοβαρές πληγές από την μάχη. Για να καταλάβουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, αξίζει να εξετάσουμε την διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης στην Ελλάδα και τους εκλογικούς νόμους της χώρας.

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Το ελληνικό Σύνταγμα είναι πολύ λεπτομερές για το πώς μπορεί να σχηματιστούν οι κυβερνήσεις. Το άρθρο 37 παράγραφος 3, και το άρθρο 40, ρυθμίζουν όλες τις αναγκαίες διαδικαστικές κινήσεις. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, στις οποίες οι πρόεδροι, μετά από ένα γύρο συνομιλιών με τους αρχηγούς των κομμάτων, επιλέγουν έναν formateur (εν δυνάμει πρωθυπουργό) ο οποίος έχει ως αποστολή να σχηματίσει κυβέρνηση, στην Ελλάδα ο πρόεδρος δεν έχει καμία τέτοια επιλογή. Πρέπει να εκχωρήσετε τον ρόλο του formateur στο πρώτο κόμμα (σε αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών), στην συνέχεια στο δεύτερο, μετά στο τρίτο. Καθένα από αυτά έχει τρεις ημέρες για να διερευνήσει τις δυνατότητες για να σχηματίσει κυβέρνηση, και αν κανένα από αυτά δεν είναι επιτυχές, ο πρόεδρος συναντιέται με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας πολιτικής κυβέρνησης. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε ένας δικαστής από ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια θα γίνει ο πρωθυπουργός της προσωρινής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την διοργάνωση των νέων εκλογών, τουλάχιστον 21 εργάσιμες ημέρες μετά την ορκωμοσία του (ή της) στην θέση του πρωθυπουργού.

Ο Τσίπρας (ο οποίος εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος) ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 20 Αυγούστου και απέρριψε την διερευνητική εντολή προκειμένου να εξοικονομήσει χρόνο. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο ηγέτης του δεύτερου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, θέλει να τραβήξει τα πράγματα και έτσι διερεύνησε τις πιθανότητες για μια κυβέρνηση που θα προέκυπτε από το σημερινό κοινοβούλιο. Αυτή είναι μια αριθμητική απιθανότητα. Ο Μεϊμαράκης το ξέρει σίγουρα πολύ καλά, αλλά θέλει να καταναλώσει χρόνο.

Μετά την λήξη της διερευνητικής εντολής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ηγέτης του τρίτου κόμματος, της Λαϊκής Ενότητας (οι απόγονοι του ΣΥΡΙΖΑ), την πήρε με την σειρά του. Αυτός, όπως κι ο Μεϊμαράκης, δεν έχει καμία πιθανότητα να είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει τον χρόνο του σε συναντήσεις με τις κοινωνικές δυνάμεις και διαφημίζοντας την ατζέντα του (που είναι το ίδιο πράγμα που έκανε ο Τσίπρας τον Ιανουάριο).

Όλοι αυτοί οι ελιγμοί δεν φαίνονται σαν αρκετοί για να εκτροχιάσουν το σχέδιο Τσίπρα για διεξαγωγή των εκλογών στις 20 Σεπτεμβρίου Ακόμα κι έτσι, ο Μεϊμαράκης και ο Λαφαζάνης θα έχουν τις πλατφόρμες τους με τις οποίες επικρίνουν τις διαφορές ανάμεσα στο εκλογικό πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ανέλαβε την εξουσία και την συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας τον Ιούλιο.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ

Ο ελληνικός εκλογικός νόμος θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο. Το ελληνικό σύστημα βασίζεται στην αναλογική εκπροσώπηση, με κατώτατο όριο 3% για είσοδο στην βουλή και ένα μπόνους 50 εδρών (από τις 300) στο πρώτο κόμμα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα περισσότερα βιβλία Πολιτικής Επιστήμης κατατάσσουν την Ελλάδα ως έχουσα μια μορφή αναλογικής εκπροσώπησης, στην πραγματικότητα, το μεγάλο μπόνους μετατρέπει το εκλογικό σύστημα σε πλειοψηφικό. Ένα κόμμα με το 40% των ψήφων, στο κάτω-κάτω, θα πάρει την πλειοψηφία των εδρών. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Ελλάδα έχει σε γενικές γραμμές μονοκομματικές κυβερνήσεις από τότε που ο νόμος του μπόνους πέρασε στις αρχές του 1990. Η εξαίρεση (η οποία μπορεί να γίνει ο κανόνας) ήρθε το 2015, όταν, ακόμα και με το μπόνους, τα κόμματα δεν είχαν την πλειοψηφία. (Το κόμμα του Τσίπρα κέρδισε το 36,6% των ψήφων. Με το μπόνους πήρε 149 έδρες, δύο λιγότερες από την πλειοψηφία). Ένα άλλο αποτέλεσμα του μπόνους των 50 εδρών είναι ότι η μετεκλογική συνεργασία είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

Ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του ελληνικού εκλογικού νόμου είναι το εκλογικό όριο του 3%. Όρια ισχύουν σε πολλές άλλες χώρες˙ στην ελληνική περίπτωση, είχε το νόημα να βελτιώσει κάπως την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, στην οποία τα κόμματα μπορούν εύκολα να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται από το προσκήνιο.

Υπάρχουν επί του παρόντος οκτώ κόμματα στην Βουλή των Ελλήνων: Ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα με 124 έδρες˙ Η Νέα Δημοκρατία με 76 έδρες˙ η Λαϊκή Ενότητα με 25 έδρες˙ η Χρυσή Αυγή με 17 έδρες˙ το Ποτάμι με 17 έδρες˙ το Κομμουνιστικό Κόμμα με 15 έδρες˙ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ) με 15 έδρες˙ και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) με 13 έδρες. Στην αναμονή είναι κόμματα που έχασαν μόλις μετά βίας το κατώφλι την τελευταία φορά και νέα, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρώου κόμματος. Τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού ορίου είναι ότι είναι πολύ χαμηλό –το 3% αποθαρρύνει ελάχιστους πολιτικούς δρώντες- και είναι πολύ αποτελεσματικό -δηλαδή, μεταφέρει τελικά πολλές ψήφους στα κόμματα που περνούν αυτό το όριο. Το 2015, τα κόμματα που δεν πέρασαν το όριο είχαν κερδίσει συλλογικά το 8,5% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα που πέρασαν το όριο έλαβαν 21 επιπλέον έδρες. Με άλλα λόγια, το εκλογικό όριο, αντί να φέρει σταθερότητα, πολλαπλασιάζει την αβεβαιότητα.

Στις επερχόμενες εκλογές, ιδίως, υπάρχει υψηλό επίπεδο κινητικότητας ψηφοφόρων. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε την οικονομική πορεία του, κάτι που έφερε την διαίρεσή του. Πιο σημαντικό, όμως, είναι το εκλογικό όριο. Επειδή οι επερχόμενες εκλογές γίνονται λιγότερο από 18 μήνες μετά τις προηγούμενες (Ιανουάριος 2015), τα ίδια τα κόμματα θα καταρτίσουν τις λίστες των υποψηφίων τους (συνήθως, οι λίστες είναι «ανοιχτές», δίνοντας στους ψηφοφόρους την επιλογή για να επιλέξουν τους εκπροσώπους τους) -και υπάρχουν πολλοί «άστεγοι» βουλευτές ανοιχτοί σε συνεργασίες. Θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά μεταξύ του 3% και του τίποτα.

Στο κέντρο, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει για συνασπισμούς με (ό, τι έχει απομείνει από) την Δημοκρατική Αριστερά, καθώς και το κόμμα του πρώην ηγέτη του, Γιώργου Παπανδρέου˙ η επιτυχία στις προσπάθειες αυτές μπορεί να καθορίσει την δυνατότητά του να ξεπεράσει το κατώτατο όριο. Ομοίως, αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (η πρόεδρος του κοινοβουλίου) περιληφθεί στους καταλόγους της Λαϊκής Ενότητας είναι σημαντικό. Η Κωνσταντοπούλου διορίστηκε από τον Τσίπρα αλλά αντιτέθηκε σε αυτόν σε πολλές περιπτώσεις, ψηφίζοντας «όχι» στα μέτρα διάσωσης και χρησιμοποιώντας την θέση της για να ματαιώσει τα σχέδια της κυβέρνησης για να πραγματοποιήσει επείγουσες ψηφοφορίες που θα θεσμοθετούσαν τις προθεσμίες της ΕΕ. Ένας άλλος άστεγος βουλευτής είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών ο οποίος, παρά τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό των ψήφων που έλαβε τον Ιανουάριο, θεωρείται τόσο τοξικός που κανένα κόμμα δεν είναι πρόθυμο να τον συμπεριλάβει στις λίστες του μέχρι τώρα. Το τελικό σχήμα του επόμενου κοινοβουλίου (τα κόμματα που θα περιλαμβάνονται) θα μπορούσε να περιπέσει σε προσωπικές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει ο καθένας από αυτούς τους βουλευτές.

ΡΙΞΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ

Οι κανόνες του ελληνικού συστήματος περιορίζουν τα πιθανά αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Σίγουρα, οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν ακόμη αρχίσει. Επιπλέον, κανείς δεν δίνει προσοχή στην πολιτική τον Αύγουστο, οπότε οι αρχικές δημοσκοπήσεις των επομένων ημερών δεν θα είναι αξιόπιστες. (Υπάρχει επίσης το ζήτημα της ακρίβειας των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα˙ όλοι περίμεναν μια ισοπαλία στο δημοψήφισμα διάσωσης Στην πραγματικότητα, το 60% ψήφισε «όχι».) Τέλος, αυτή την φορά, πολλά κόμματα θα είναι γύρω από το όριο του 3%, πράγμα που σημαίνει ότι ανεξάρτητα του πόσο ακριβείς είναι οι δημοσκοπήσεις, θα εξακολουθεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η τελική κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μερικά κομμάτια του παζλ που πιθανόν ήδη γνωρίζουμε.

Πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να κερδίσει αρκετές ψήφους για να οικοδομήσει μια μονοκομματική κυβέρνηση. Οι πιθανότητες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ελάχιστες. Ο Τσίπρας πήρε μια οριακή πλειοψηφία, κερδίζοντας 36,6% των ψήφων τον Ιανουάριο. Τώρα πρόκειται να χάσει κάποιο μερίδιο ψήφων προς τα αριστερά, δεδομένου ότι η Λαϊκή Ενότητα θα κατέβει από μόνη της. Μπορεί ακόμη και να χάσει μια ποσοστιαία μονάδα ή δύο προς τα δεξιά εξαιτίας της διακυβέρνησής του (ανέλαβε ένα τεράστιο τρίτο χρέος στο τριετές μνημόνιο). Ο ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην δημοτικότητα του ηγέτη του, αλλά οι επιδόσεις του στην αναποφασιστικότητα, τις καθυστερήσεις και την οικονομική αποτυχία είναι πράγματα που θα επισημάνουν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η Λαϊκή Ενότητα. Όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τραβήξει λιγότερες ψήφους από ό, τι στις τελευταίες εκλογές.

Ακόμα κι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα (και να πάρει το μπόνους των 50 εδρών) δεδομένου ότι ο χρόνος πριν από τις εκλογές (αν υποτεθεί ότι συμβαίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου) είναι πολύ σύντομος για τη Νέα Δημοκρατία και την Λαϊκή Ενότητα ώστε να κάνουν μεγάλη ζημιά στον Τσίπρα. Θα δείξουν αμφότεροι βίντεο με αντίθετες δηλώσεις από τις προεκλογικές του υποσχέσεις και τις επιδόσεις του, αλλά δεν είναι σαφές ότι αυτά θα είναι αρκετά για να εκθρονίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοπορία και τη Νέα Δημοκρατία ως το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, τέσσερα άλλα κόμματα είναι πολύ πιθανό να είναι μέρος του πολιτικού τοπίου: Η Λαϊκή Ενότητα, το Ποτάμι, η Χρυσή Αυγή και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι πιθανό να βγει από τις εκλογές τόσο ισχυρή όσο ήταν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα υποστηρίζει δημοσίως την αποχώρηση από το ευρώ και την επιστροφή στην δραχμή, μαζί με μια πιθανή αποχώρηση από την ΕΕ. Αυτές οι θέσεις είναι αντιδημοφιλείς στους ψηφοφόρους και είναι πιθανό να μειώσουν το ποσοστό των ψήφων του. Ωστόσο, η Λαϊκή Ενότητα έχει μερικούς πολύ διακεκριμένους ανθρώπους στις τάξεις του, και στοχεύει σε περισσότερους, συμπεριλαμβανομένων του Μανώλη Γλέζου (του πιο δημοφιλούς ευρωβουλευτή και ήρωα της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής) και την Κωνσταντοπούλου.

Τα άλλα τρία κόμματα έχουν καθιερώσει [εκλογική] βάση: Η ατζέντα του Ποταμιού είναι να «φέρει λογική» πάλι στην ελληνική πολιτική σκηνή. Επιμένει στην σταθερή πολιτική επωδό «Πρώτα η Ελλάδα» (ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις συγκεκριμένων πολιτικών στα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα του κόμματος). Εν τω μεταξύ, η Χρυσή Αυγή είναι πιθανό να τονίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης, το οποίο έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα και θα μπορούσε να αυξήσει το ποσοστό των ψήφων της. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει μείνει σταθερά μακριά από συνασπισμούς και συμφωνίες με τα άλλα κόμματα. Παρουσιάζει την πολιτική ιδεολογία του ως την μόνη εναλλακτική λύση και, ως εκ τούτου, θα τα πάει καλά με τους ανθρώπους που ψηφίζουν πάντα υπέρ των κομμουνιστών.

Τα δύο κόμματα που ίσως να μην είναι μέρος του νέου κοινοβουλίου είναι το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επεκτείνει την βάση του, με το να συμπεριλαμβάνει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες και πρώην υπουργούς, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Ραγκούσης. Μπορεί ακόμη και να φέρει πίσω τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και να περιλάβει στις λίστες του την παλιά Δημοκρατική Αριστερά [ΔΗΜΑΡ]. Εάν η πολιτική αυτή είναι επιτυχής, μπορεί να κρατήσει το κόμμα μέσα στο νέο κοινοβούλιο.

Οι ΑΝΕΛ είναι σε μια πιο δύσκολη θέση, διότι, ως εταίρος του συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους επτά μήνες, μοιράζεται την ευθύνη κάθε κύμα της οικονομικής κρίσης και για την υπογραφή της νεότερης συμφωνίας, την οποία το κόμμα είχε προηγουμένως καταδικάσει. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην δική του περιφέρεια, ο ηγέτης του κόμματος, Πάνος Καμμένος, έγινε δεκτός με ένα μπαράζ αυγών.

ΣΥΝΕΤΕΡΟΙ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει μια πλειοψηφία, ο μόνος πιθανός συνεργάτης του είναι οι ΑΝΕΛ (υποθέτοντας ότι το κόμμα εισέλθει στο κοινοβούλιο). Ο Τσίπρας είχε πει πάρα πολλά αιχμηρά λόγια για τους άλλους που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας διάσωσης από την ΕΕ. Αρνήθηκε να σχηματίσει μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού στο σημερινό κοινοβούλιο, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να συνδεθεί με το διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο. Φυσικά, οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν μετά τις εκλογές, αλλά το να επιστρέψει σε αυτές θα ήταν μια λύση έσχατης ανάγκης.

Εάν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει κάπως την πλειοψηφία, έχει ως δυνητικούς εταίρους το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ (αν είναι στο κοινοβούλιο). Μια τέτοια συμμαχία μπορεί να φαίνεται σαν καλή είδηση για την ΕΕ, αλλά ακόμη και αυτή η ομαδοποίηση διαθέτει ένα σημαντικό μειονέκτημα. Κάτι τέτοιο θα άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στο περιθώριο, επικρίνοντας τους ανθρώπους που θα εφαρμόζουν τις δύσκολες συνθήκες της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και στην συνέχεια να επιστρέψει στις επόμενες εκλογές.

Με άλλα λόγια, ο κρίσιμος παράγοντας σε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλά χρόνια, ήταν ένα αντι-ευρωπαϊκό κόμμα. Έτσι κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Στην συνέχεια, εξορισμού, έγινε ένα κόμμα υπέρ της ΕΕ και εναντίον της δραχμής, δεδομένου ότι είχε ευθυγραμμιστεί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα ώστε να περάσει το πακέτο διάσωσης.

Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν έχει αλλάξει την στάση του απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο και δεν θέλει να συνεργαστεί με αυτά τα κόμματα. Οι δηλώσεις αυτές μπορεί να είναι απλά μια άμυνα απέναντι στην Λαϊκή Ενότητα και να ξεχαστούν μετά τις εκλογές. Ωστόσο, αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί, οι άνθρωποι στην Ευρώπη που πιστεύουν ότι οι επερχόμενες ελληνικές εκλογές μπορεί μεν να κάνουν κακό στην οικονομία (παρατείνοντας την παράλυση) αλλά θα είναι μέρος μιας πολιτικής λύσης, ίσως να πρέπει να το ξανασκεφθούν.

GEORGE TSEBELIS, κολεγιακός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Anatol Rapoport στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ