2015-08-29 20:00:10
Φωτογραφία για Ολυμπιακοί Αγώνες Ρίο 2016: Υπόσχεση για έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων
Ενα χρόνο πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, η τοπική κυβέρνηση αναφέρει ότι τα έργα υποδομής θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως. Μόνο πρόσκομμα στη φιλόδοξη αυτή προσπάθεια, η επίμονη άρνηση των κατοίκων της παραγκούπολης Βίλα Αουτοντρόμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στη θέση της φαβέλας αυτής πρόκειται να κατασκευασθεί το Ολυμπιακό Πάρκο.

Στην αριστερή πλευρά της φαβέλας, συγκρότημα πολυτελών κατοικιών βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο κατασκευής. Τα κτίρια των 15 ορόφων βρίσκονται ακριβώς δίπλα σε κατεστραμμένες αυτοσχέδιες κατοικίες, τις οποίες ο δήμος πρόλαβε να κατεδαφίσει. Μόνο μερικές δεκάδες σπίτια κατοίκων της φαβέλας Αουτοντρόμο παραμένουν όρθιες. «Θα έλεγε κανείς ότι βρισκόμαστε στο Ιράκ. Τα μαγαζιά της συνοικίας έκλεισαν, ακόμη και ο φούρνος», λέει χαρακτηριστικά η Ροζάνα, κάτοικος της Αουτοντρόμο, η οποία αρνείται να φύγει, μιλώντας στην ανταποκρίτρια της γαλλικής εφημερίδας Le Telegrame.


Εδώ και δύο χρόνια, οι κάτοικοι της Βίλας Αουτοντρόμο υφίσταντο ασφυκτικές πιέσεις να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αλλοτε με υποσχέσεις γενναίας χρηματοδότησης και άλλοτε με υποσχέσεις προσφοράς δωρεάν κατοικιών σε άλλες περιοχές, ο δήμος του Ρίο εξάντλησε κάθε μέσο πειθούς.

Η συνοικία Αουτοντρόμο, στα παράλια του κόλπου Τζακαρεπάγκουα στο δυτικό Ρίο, υπήρξε φαβέλα - πρότυπο. «Εδώ ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών ούτε και κανενός είδους εγκληματικότητα», αναφέρει κάτοικος της συνοικίας που αποτελεί νησίδα φτώχειας στο εύπορο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. «Εδώ και 25 χρόνια, προσπαθούν να μας διώξουν. Αυτή τη φορά, αξιοποιώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες σαν αφορμή, κοντεύουν να το πετύχουν», εξηγεί η Μαρία ντα Πένια, εκπρόσωπος των κατοίκων και επικεφαλής της κίνησης κατά των απαλλοτριώσεων.

Ο στόχος του δήμου

Το 2013, ο δήμος του Ρίο, αντιμέτωπος με τις μαχητικές αντιδράσεις των κατοίκων του Αουτοντρόμο, εμφανίσθηκε να υπαναχωρεί από τα αρχικά του σχέδια, δηλώνοντας ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς η φαβέλα δεν εμποδίζει άμεσα την κατασκευή του γειτονικού Ολυμπιακού Πάρκου. «Το γεγονός ότι η φαβέλα βρίσκεται ακόμη στη θέση της, ενοχλεί. Οι ιθύνοντες δεν επιθυμούν το Πάρκο και οι πολυτελείς κατοικίες στους νεόκτιστους ουρανοξύστες να συνορεύουν με τη φτώχεια. Θέλουν να καθαρίσουν την περιοχή και να διασφαλίσουν την εκτόξευση των τιμών της γης!» διευκρινίζει κ. Ντα Πένια.

Από τις 580 οικογένειες, οι οποίες ζούσαν στη φαβέλα, μόλις 150 έμειναν στα σπίτια τους, ενώ μόνο 50 από αυτές μοιάζουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τον αγώνα. Ο δήμος έχει επιλέξει τώρα νέες μεθόδους πίεσης, όπως τις αιφνιδιαστικές -και πολύ συχνές- διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Η Μάρσια, η οποία ζει στη φαβέλα Βίλα Αουτοντρόμο εδώ και 12 χρόνια, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεχθεί την προσφορά του δήμου του Ρίο για μεταστέγασή της σε άλλη συνοικία. «Κάποτε η γειτονιά μας ήταν πολύ ήσυχη. Σήμερα, όμως, η ζωή έγινε πολύ δύσκολη. Τα έργα συνεχίζονται μέρα - νύχτα και η σκόνη είναι αποπνικτική. Ο δήμος έχει σταματήσει την αποκομιδή των σκουπιδιών και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Τα στάσιμα νερά έφεραν εκατομμύρια κουνούπια, τα οποία δεν μας επιτρέπουν να καθίσουμε έξω το βράδυ. Περιμένω μία καλή προσφορά από τον δήμο για να φύγω», λέει χαρακτηριστικά η Μάρσια.

Στον αντίποδα της άποψης αυτής, βρίσκεται η Μαρία ντα Πένια, η οποία αρνείται πεισματικά να εγκαταλείψει το σπίτι, που με τόσο κόπο απέκτησε. «Ζω εδώ 23 χρόνια και πάλεψα δεκαετίες για να αγοράσω το οικόπεδο, όπου έφτιαξα το σπίτι μου. Δεν βλέπω τον λόγο να εγκαταλείψω το σπίτι αυτό. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να με διώξει από εδώ», αναφέρει η κ. Ντα Πένια, η οποία επέλεξε τον δρόμο του ακτιβισμού, ενοχλώντας τον δήμο και απειλώντας τα σχέδια των μεγαλοεργολάβων.

Η αδικία την οποία νιώθει η κ. Ντα Πένια είναι εύκολα κατανοητή. Η φαβέλα θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της, καθώς δεν καταλαμβάνει χώρο του Ολυμπιακού Πάρκου. Ο μόνος λόγος για τα σχέδια κατεδάφισής της είναι η πρόθεση των εργολάβων των γειτονικών πολυτελών κατοικιών να μην πληγεί η αξία του τετραγωνικού μέτρου. Η παρουσία μιας παραγκούπολης δίπλα στις υπερπολυτελείς κατοικίες θα μπορούσε, άλλωστε, να δώσει αφορμή στους αγοραστές να απαιτήσουν μείωση της τιμής αγοράς.

Οι ταραχές του Ιουνίου

Οι κάτοικοι της φαβέλας Βίλα Αουτοντρόμο δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους με το χαμόγελο.

Τον Ιούνιο, η αστυνομία χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να απομακρύνει κατοίκους, οι οποίοι προσπαθούσαν να εμποδίσουν την κατεδάφιση των σπιτιών τους.Τουλάχιστον έξι κάτοικοι είχαν τραυματισθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των ταραχών, από χτυπήματα κλομπ και λαστιχένιες σφαίρες της αστυνομίας.Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος είχε υποστηρίξει ότι τα συνεργεία κατεδάφισης και η αστυνομία έγιναν «δεκτά» με πέτρες και ρίψεις τούβλων από τους κατοίκους. Οι διαμαρτυρόμενοι προσέφεραν, όμως, διαφορετική εκδοχή του περιστατικού, λέγοντας ότι περίπου 60 από αυτούς προσπάθησαν να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από τα κατεδαφιστέα σπίτια τους.

Η αστυνομία, σύμφωνα πάντα με τους κατοίκους, αγνόησε την ειρηνική φύση της διαμαρτυρίας, επιτιθέμενη με κλομπ και κάνοντας χρήση λαστιχένιων σφαιρών. Μόνο τότε, λένε οι κάτοικοι, άρχισαν να πετούν πέτρες προς το μέρος των αστυνομικών.

Το σχετικά χαμηλό κόστος των αγώνων του Ρίο 2016, όμως, το οποίο δεν υπερβαίνει τα 9 δισ. ευρώ, σημαίνει ότι σημαντικό ποσοστό αυτού (57%) θα επιβαρύνει τον ιδιωτικό τομέα.Η εν λόγω ανισομερής κατανομή σημαίνει ότι οι εργολάβοι μπορούν να επιβάλουν σχεδόν ό,τι όρο επιθυμούν στον σχεδόν πτωχευμένο δήμο του Ρίο.

Ενας από τους όρους αυτούς ήταν και η αξιοποίηση της περιοχής της φαβέλας Βίλα Αουτοντρόμο, για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών, με εκπληκτική θέα στον κόλπο Τζακαρεπάγκουα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ