2015-08-31 08:56:25
Φωτογραφία για Δείτε πως μπορείτε να φέρετε φάρμακο που δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα!
Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

HealthReport.gr

Σε Γολγοθά αποδεικνύεται πολλές φορές η εισαγωγή ενός καινοτόμου φαρμάκου στη χώρα μας που μπορεί να σώσει ζωές.

Χιλιάδες ασθενείς αλλά και εταιρείες περιμένουν το πράσινο φως από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ, για να εισάγουν και στη χώρα μας απαραίτητα και αναντικατάστατα σκευάσματα.

Όμως η διαδικασία αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από χρονοβόρα καθώς πολλές φορές απαιτούνται ακόμη και μήνες για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες τιμολόγησης, έγκρισης έως ότου το φάρμακο βγει στην ελληνική αγορά και το λάβουν οι ασθενείς.

Δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα οι φαρμακευτικές εταιρείες διαμαρτύρονταν γι αυτήν την καθυστέρηση.

Άλλωστε χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσφατα ασθενείς με σοβαρές παθήσεις όπως σκλήρυνση κατά πλάκας ή ηπατίτιδα, περίμεναν επί μήνες για να εγκριθούν τα φάρμακα, να τιμολογηθούν και να τα λάβουν.


Μέχρι όμως να κινηθεί η …χελώνα του μηχανισμού των φαρμάκων εκατοντάδες ασθενείς προσφεύγουν στον ΙΦΕΤ, στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, που είναι ο φορέας, του οποίου η κύρια δραστηριότητα αφορά στην εισαγωγή και διακίνηση φάρμακων απολύτως απαραίτητων για την Δημόσια Υγεία.

Το Ινστιτούτο έχει τη δυνατότητα να εισάγει φάρμακα από το εξωτερικό που δεν έχουν έρθει ακόμη επί ελληνικού εδάφους όταν αυτά θεωρηθούν απαραίτητα για την υγεία ενός ανθρώπου και αναντικατάστατα.

Παράλληλα όπως εξηγεί στο HealthReport.gr ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον ΙΦΕΤ Γιώργος Κακαριάρης:

«Το ΙΦΕΤ πραγματοποιεί και άλλες δραστηριότητες, όπως: παραγωγή ορφανών φαρμάκων, δυνατότητα παραγωγής διαλύματος μεθαδόνης, δυνατότητα πραγματοποίησης βϊοισοδυναμιών, καθώς και στατιστικές μελέτες και ηλεκτρονικές εκδόσεις που αφορούν στα φάρμακα. Εκτός αυτού το ΙΦΕΤ διαθέτει και ένα εργοστάσιο ακτινοβόλησης και αποστείρωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων».

Ο Γ.Κακαριάρης

Επίσης το ΙΦΕΤ καλύπτει συνήθως την ελληνική αγορά όταν παρουσιάζονται ελλείψεις, φαινόμενο αρκετά συχνό το τελευταίο διάστημα λόγω και των παράλληλων εξαγωγών. Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Γιώργος Κακαριάρηςσυμπληρώνει: «Το ΙΦΕΤ καλύπτει σταθερά την Ελληνική Αγορά, με μοναδικά καιαναντικατάστατα φάρμακα, για την Δημόσια Υγεία.

Αλλά εκτός αυτού προμηθεύει απρόσκοπτα μέχρι και σήμερα τα Νοσοκομεία όλης της Χώρας με φάρμακα, (με ημερομηνία εξόφλησης χρεών άγνωστη…) ενώ εισάγει για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας, αναγκαία φάρμακα, σε περιπτώσεις πανδημιών, (Γρίπη χοίρων, γρίπη των πτηνών, Ελονοσίας κ.α)».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ