2015-09-04 01:21:46
Φωτογραφία για Ένωση καρδιολόγων: Συνταγογράφηση και ποσόστοση γενοσήμων φαρμάκων
ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Χαρ.Τρικούπη 12 & Καρνεάδου 1 Ηλιούπολη

Τηλ.: 210-9924980-9959181

Fax: 210-9916854

email: [email protected]

Αθήνα 03/09/2015

ΘΕΜΑ: Συνταγογράφηση και ποσόστοση γενοσήμων φαρμάκων

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Από ημερών έχει εφαρμοσθεί η υπ’αρ. Γ5:34043/11-6-2015 (ΦΕΚ. β117), Υπουργική απόφαση για τον έλεγχο ελαχίστων ποσοστιαίων στόχων συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων. 

Από τις παρατηρήσεις συναδέλφων και την έρευνα που έκανε η Ένωσή μας υπάρχει ομαδοποίηση των φαρμάκων σε μεγάλες θεραπευτικές κατηγορίες όπου συνυπάρχουν φάρμακα πρωτότυπα χωρίς αντίγραφο και γενόσημα που έχουν πρωτότυπα.

Επειδή όπως διαπιστώθηκε υπάρχουν πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους τα οποία προσμετρώνται στην ποσόστοση (π.χ. Salospir), σε βάρος γενοσήμων, μετά από επικοινωνία μας με την αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ, προτείναμε πρωτότυπα φάρμακα χαμηλού κόστους να μην προσμετρώνται στην ποσόστοση γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολλοί ιατροί θα αναγκαστούν να αναγράφουν γενόσημα που είναι στην ίδια θεραπευτική ομάδα με υψηλότερο κόστος όπως π.χ
. τα αντιαιμοπεταλιακά στα οποία συνυπάρχουν το Salospir και η κλοπιδογρέλη δεδομένου ότι υπάρχουν γενόσημα στην Κλοπιδογρέλη.

Επειδή όπως πληροφορηθήκαμε η ποσόστοση είναι βάσει όγκου και όχι αξίας σκευάσματος ο ΕΟΠΥΥ βλέπει θετικά αυτή την πρόταση και ελπίζουμε να υπάρξει αντίστοιχη ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα θα έρθουμε σε επαφή με τον ΕΟΦ για να υπάρξει νέα κατηγοριοποίηση φαρμάκων σε υποομάδες ανά θεραπευτική κατηγορία για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην συνταγογράφηση. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ