2015-09-04 01:35:15
Φωτογραφία για Σε “βαθιά κατάψυξη” οι κρίσεις γιατρών του ΠΕΔΥ
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

 - VIRUS.COM.GR

Μία όχι και τόσο γνωστή πτυχή της υπόθεσης με τους γιατρούς που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ κάτω από δικαστική προστασία, βλέπει το «φως της δημοσιότητας», ενώ παραμένει η άνιση αντιμετώπισή τους σε ότι αφορά τους μισθούς και τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας.

Όπως λέει στο Virus ο Πρόεδρος του ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδας και αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ, Σάββας Παρασκευόπουλος, περίπου 75 γιατροί οι οποίοι εργάζονται στις δομές του ΠΕΔΥ διατηρώντας παράλληλα τα ιδιωτικά τους ιατρεία, κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συστήματος όταν τελεσιδικήσουν οι δικαστικές αποφάσεις που τους προστατεύουν, για το λόγο ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κρίσεις τους.

«Ενώ σε όλη την Ελλάδα κρίθηκαν όλοι οι γιατροί, ακόμη κι αυτοί που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο χωρίς να έχουν κάνει αίτηση να μπουν στο ΠΕΔΥ, η 3η και η 4η ΥΠΕ που είναι η Μακεδονία και η Θράκη – τιμωρητικά κατά εμάς – δεν μας έκριναν. Αυτό είναι απαράδεκτο!» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει ότι εάν αλλάξω αύριο γνώμη, όταν αλλάξουν οι διαδικασίες και θελήσω να ενταχθώ στο σύστημα, επειδή δεν θα έχω κριθεί θα με διώξουν. Αλλά είναι και αδικία σε σχέση με όλη την Ελλάδα» τονίζει.


Τα επόμενα βήματα της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ

Το θέμα αυτό και άλλα ζητήματα που «καίνε» τον κλάδο – όπως το μισθολογικό και η προϋπηρεσία – θα τεθούν επί τάπητος στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ, η οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα, αύριο Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015. Νωρίτερα, οι γιατροί θα επιδιώξουν να έχουν ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο, προκειμένου να του ζητήσουν να πάρει θέση για το ζήτημα της άνισης αντιμετώπισης των κρίσεων και όχι μόνο.

Μείον 700 ευρώ κάθε μήνα

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί βασικά τον κλάδο τον τελευταίο χρόνο, είναι η πλήρης μισθολογική κατάταξη των γιατρών-οδοντιάτρων ΠΑΑ, που εντάχθηκαν στο ΠΕΔΥ, αφού πρώτα έκλεισαν τα ιατρεία τους. Η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το Νοέμβριο του 2014.

«Είμαστε πλέον στον 9ο του 2015 και οι γιατροί αυτοί εξακολουθούν να αμείβονται σαν να μην είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δηλαδή με το παλιό μισθολόγιο» λέει σχετικά ο κ. Παρασκευόπουλος. «Η διαφορά τους είναι γύρω στο 70% περίπου, κοντά στις 2.000 ευρώ δηλαδή, αφού θα έπρεπε να παίρνουν νοσοκομειακό επίδομα, επίδομα βιβλιοθήκης, χρονοεπίδομα κ.λπ. Οπότε ένας που δεν έχει άλλη εργασία, χάνει γύρω στα 700 ευρώ το μήνα που είναι μεγάλο ποσό» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδας, η 10μηνη ολιγωρία που παρατηρείται πάνω σε αυτό το θέμα, οφείλεται αφενός στην καθυστέρηση έκδοσης των ΦΕΚ ένταξης που σημειώθηκε κατά το παρελθόν κι αφετέρου στην έλλειψη προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο ίδιος, ωστόσο, αναδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης κεντρικού σχεδιασμού, ο οποίος μέσα από την έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών θα μπορούσε να λύσει προβλήματα και να επιταχύνει τις διαδικασίες.

Στα “αζήτητα” 20 και πλέον χρόνια προϋπηρεσίας

Σε συνάρτηση με το μισθολογικό, εκκρεμεί ένα ακόμη θέμα το οποίο έχει να κάνει με τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των γιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ. Το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό, καθώς γιατροί που έχουν εργαστεί για 25 και 30 χρόνια στο ΙΚΑ και τώρα είναι στο ΠΕΔΥ ως ΠΑΑ, βρέθηκαν να έχουν μικρότερο μισθό από έναν γιατρό του ΕΣΥ που διορίστηκε πριν από 1 χρόνο.

«Οι ΥΠΕ δεν αναγνωρίζουν σαν δημόσια υπηρεσία την προϋπηρεσία στο ΙΚΑ, παρά μόνο την προϋπηρεσία από το αγροτικό και την ειδικότητα κι έτσι μας βάζουν χαμηλό χρονοεπίδομα*. Εάν δεν μας αναγνωρίσουν 20 χρόνια και κάθε 2-3 χρόνια το χρονοεπίδομα είναι 2%, αμέσως χάνεται ένα 30-40% από το μισθό» εξηγεί ο κ. Παρασκευόπουλος.

Το κόλλημα οφείλεται στην ασάφεια του νομικού πλαισίου, η οποία επιτρέπει τη διαιώνιση αυτής της απίστευτης αδικίας σε βάρος δεκάδων εκατοντάδων γιατρών. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η 6η ΥΠΕ έχει αναγνωρίσει κανονικά την προϋπηρεσία, δημιουργώντας νομικό προηγούμενο, στο οποίο και βασίζονται οι γιατροί του ΠΕΔΥ προκειμένου να διεκδικήσουν τη λήψη ανάλογων αποφάσεων και από τις άλλες ΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδας, το ζήτημα θα μπορούσε και πάλι να αντιμετωπιστεί με σχετικά απλό τρόπο, παρά τη σχετική αυτονομία που διέπει τη λειτουργία της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας.

«Θέλουμε ο υπουργός να συντονίσει τις ενέργειες των ΥΠΕ ή να βγάλει τροπολογία, ώστε άμεσα να υπολογίσουν με έναν ενιαίο τρόπο την προϋπηρεσία των γιατρών και να προχωρήσουν στην πληρωμή τους όπως ορίζει ο νόμος» αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι συνάδελφοι υποφέρουν! Είμαστε 50 και 60 χρονών, μεγάλοι άνθρωποι με υποχρεώσεις που τρέχουν, παιδιά που σπουδάζουν κ.λπ. Δεν γίνεται ένας γιατρός 60 χρονών να τον βάλεις με βαθμό επιμελητή Β, να μην του αναγνωρίζεις την προϋπηρεσία και έναν γιατρό του ΕΣΥ που διορίστηκε πριν από 1αν χρόνο να παίρνει περισσότερα χρήματα. Είναι εξευτελιστικό!» υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

* Το χρονοεπίδομα προστίθεται επί του βασικού μισθού έως 65% κατ’ ανώτατο και ανεβάζει τα χρόνια και το βασικό μισθό.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ