2015-09-04 15:48:05
Φωτογραφία για Η «χαμένη γενιά» του ΣΥΡΙΖΑ -Πώς ο Τσίπρας έχασε τους νέους
Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαιρέθηκε, 71 μέλη της αποχώρησαν με τρόπο που κανείς δεν θα τον... έλεγε ομαλό. Αυτή η σημειολογική και ουσιαστική κίνηση δείχνει ότι οι 20άρηδες άρχισαν να απομακρύνονται από τον άλλοτε ακτιβιστή μαθητή Αλέξη Τσίπρα.

Το Reuters διερευνά την επίδραση που είχε η πρόσφατη αλλαγή πλεύσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στο πλέον δυναμικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας: τους νέους.

Όπως αναφέρει το άρθρο, μέσα σε επτά μήνες ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε πίσω τις προεκλογικές υποσχέσεις του να σταματήσει τη λιτότητα. Αυτό είχε άμεση αντανάκλαση στη Νεολαία του κόμματος. «Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν τελειωμένη. Ελάχιστοι έχουν μείνει πίσω», είπε ένα από τα μέλη που αποχώρησαν.

Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και μια ταυτόχρονη άνοδο της Νέας Δημοκρατίας. Μελετώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των γκάλοπ, διαπιστώνει κανείς πως χάνει μεγάλο μέρος από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων που βρίσκονται μεταξύ 18-44
. Είναι αυτή η ηλικιακή ομάδα που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του κόμματος στο δρόμο προς την εξουσία, τον προηγούμενο Ιανουάριο. Όπως σημειώνει το Reuters, αυτή τη στιγμή το κόμμα που έχει μεγαλύτερη επίδραση στους πιτσιρικάδες (18-24) είναι η Χρυσή Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατρακυλήσει στην τέταρτη θέση. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει η πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco.

Το κλειδί στη μάχη των εκλογών είναι τι θα κάνουν οι πρώην, πλέον, ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τον Θωμά Γεράκη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, «αυτές οι εκλογές ξεκίνησαν ως μια εύκολη υπόθεση για τον Τσίπρα και τείνουν να γίνουν μια εξαιρετική μπερδεμένη υπόθεση. Το κλειδί σε αυτή τη μάχη είναι τι θα κάνουν οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταφέρει να τους ξανακερδίσει;».

Το Reuters σημειώνει πως τα βασικά μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αποχώρησαν, αλλά έκαναν λόγο για χρεοκοπία του κόμματος, ενώ επισήμαναν το προφανές: ότι δεν θα το στηρίξουν στην προεκλογική εκστρατεία του. Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αλλαγή όταν μιλάμε για ένα κόμμα που τον Ιανουάριο υποσχέθηκε περισσότερες δουλειές και πολιτικές που θα σταματήσουν τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία, η Νεολαία του κόμματος όχι μόνο δεν έπαιξε διακοσμητικό ρόλο, αλλά μετείχε ενεργά και ουσιαστικά, διοργανώνοντας ομιλίες, φεστιβάλ και δίνοντας χρώμα στη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για να έρθει στην εξουσία.

Τα πράγματα, έτσι όπως εξελίχθηκαν στη συνέχεια, είναι γνωστά: ο πιο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας πήρε μέρος σε μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές της Ελλάδας και τελικά υποτάχθηκε στις βουλές τους. Στο ενδιάμεσο οι τράπεζες είχαν κλείσει και η οικονομία βρισκόταν ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. Αυτή τη στιγμή, λίγες εβδομάδες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, αρκετοί είναι θυμωμένοι: άλλοι θα ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα και άλλοι θα απέχουν. Οι νέοι είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, καθώς περισσότεροι από τους μισούς 20άρηδες βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας. Έτσι, είτε ζουν από τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους, είτε αποφασίζουν να μεταναστεύσουν.

Κατά τον 22χρονο φοιτητή Γιάννη Αγγελίδη, που ψήφισε τον Τσίπρα στις προηγούμενες εκλογές, «δεν το πάλεψε όσο έπρεπε. Είχε την ευκαιρία και την έχασε. Εάν είχε κάνει έστω ένα μέρος από αυτά που υποσχέθηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε μείνει στην εξουσία για πάρα πολύ καιρό».

Όπως σημειώνει το Reuters, οι εσωτερικές αναταράξεις στη Νεολαία του κόμματος άρχισαν να διαφαίνονται αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Τότε ήταν που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια υπαναχώρησης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Η κορυφή του παγόβουνου ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Alpha τον περασμένο Αύγουστο. Εκεί είχε παραδεχθεί πως η Ελλάδα έχασε τις νέες γενιές λόγω των Μνημονίων.

Κατά τους δημοσκόπους, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη χρόνο μπροστά του για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Σημειώνουν πως περισσότεροι από τους μισούς αναποφάσιστους, ειδικά οι γυναίκες, είναι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δημήτρης Μαύρος της MRB σημειώνει: «Οι άνθρωποι που ήταν ακραιφνείς ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι αρκετά προβληματισμένοι».

Αυτή τη στιγμή, όλα τα αντίπαλα κόμματα προσπαθούν να προσεταιρισθούν τους νέους ψηφοφόρους. Η 24χρονη φοιτήτρια Νομικής και πρώην ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ Νεφέλη Τσικρικά λέει: «Είμαστε απογοητευμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Τον υποστήριζα, αλλά δεν είμαι περήφανη γι' αυτό. Από την άλλη, φτάνεις σε ένα αδιέξοδο, καθώς δεν ξέρεις τι να ψηφίσεις. Ποια κυβέρνηση θα είναι ελεύθερη να κυβερνήσει ή είναι δεσμευμένη από τις απαιτήσεις των δανειστών;».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ