2015-09-05 08:32:03
Φωτογραφία για ΠΡΟΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Επαναπατρισμό περισσότερων μεταναστών ζητούν 

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία

Την αδυναμία της Ελλάδας να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον Α΄Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και τον Έλληνα Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι «η χώρα μας βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όπως εκείνες προσδιορίζονται από το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο και τις αποφάσεις που παίρνουν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Τίμερμανς για την παρουσία του στην Ελλάδα, καθώς και για το γεγονός ότι μετέβη στην Κω, όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τι ακριβώς συμβαίνει, σε ένα από τα νησιά που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα ήταν δίκαιο να το αντιμετωπίσει μόνη της αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ένα θέμα ευρωπαϊκό, που δεν αφορά μόνο τον Νότο της Ευρώπης.


Υπενθύμισε, επίσης, ότι η εικόνα του νεκρού παιδιού στις ακτές της Αλικαρνασσού λειτούργησε σαν ένα είδος αφύπνισης συνειδήσεων γενικότερα, αναδεικνύοντας σε παγκόσμιο γεγονός το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη, που αποτελεί , άλλωστε, βασική δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθεσε ότι χάρις στους ανθρώπους και στην δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιταχυνθεί η εφαρμογή του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Κυρίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των συνόρων με την ενίσχυση της FRONTEX και κυρίως σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ζήτημα του ασύλου. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αναθεώρησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, κρίνεται εκ των πραγμάτων ανεπαρκής, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει να εκτιμά όλους εκείνους που του συμπαρίστανται αυτές τις κρίσιμες ώρες.

Απευθυνόμενος στον κ. Τίμερμανς, ο κ. Παυλόπουλος, ανέφερε ότι είναι ευτυχής συγκυρία το γεγονός, ότι σε θέσεις ευθύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «βρίσκεται ο κ. Γιούνκερ, εσείς, και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για τα θέματα της Μετανάστευσης» και παρατήρησε ότι πρόκειται για ανθρώπους που εκφράζουν την ευαισθησία, τον πολιτισμό και την αλληλεγγύη, που ταιριάζει στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο κ. Τίμερμανς έκανε λόγο για την ανάγκη εφαρμογής άμεσων δομικών και διαρθρωτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι «θα πετύχουμε εάν δράσουμε από κοινού, διότι εάν δράσουμε μεμονωμένα θα αποτύχουμε».

Όπως σημείωσε, δεν πρόκειται να ζητήσουμε από την Ελλάδα, ή τους κατοίκους των νησιών να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την συνεργασία που είχε τις τελευταίες δυο ημέρες με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ανέφερε ότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να αναγγείλουμε την έναρξη της λειτουργίας του κόμβου, του γνωστού κέντρου συντονισμού και διαχείρισης μεταναστευτικών ροών στον Πειραιά, ο οποίος θα συντονίζει τη διακίνηση των μεταναστών από τα νησιά. «Με το που θα δημιουργηθούν και θα λειτουργούν αυτές οι νέες διοικητικές δομές θα μπορέσουμε και εμείς να ξεπαγώσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται ακριβώς γα να υποστηρίξουν την Ελλάδα στην προσπάθεια διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών». Πρόσθεσε ότι «συμφωνήσαμε με την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι όλα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί και θα λειτουργούν έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε θα έχουμε και το επόμενο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες».

Καταλήγοντας, ο κ. Τίμερμανς, σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον κ. Αβραμόπουλο, «να κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση στην Κω αλλά και στα άλλα ελληνικά νησιά». Μάλιστα, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι κατά την επίσκεψή του στην Κω διαπίστωσε ότι εκδηλώθηκε ένα ισχυρότατο κύμα αλληλεγγύης από τον λαό του νησιού προς τους πρόσφυγες και υπογράμμισε ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να κάνει τον Ελληνικό λαό υπερήφανο, ωστόσο, ομολόγησε ότι η κατάσταση στην Κω και στην Λέσβο παραμένει δύσκολη.

Εν τω μεταξύ, συνάντηση με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, θα έχει σήμερα Σάββατο, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επαναπατρισμό περισσότερων μεταναστών ζητούν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία

Επιμένουν Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα για τον επαναπατρισμό περισσότερων μεταναστών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο και τη βελτίωση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν μια ευρύτερη απάντηση στην μεταναστευτική κρίση της Ένωσης.

Με επιστολή τους προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, οι τρεις κυβερνήσεις κάλεσαν για τη θέσπιση νέων κανόνων που θα δώσουν τέλος στα μέτρα/ ημίμετρα των εθνικών πολιτικών που έσπειραν διχόνοια ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα χορήγησης ασύλου…πάει μαζί με μια πιο αποδοτική πολιτική επαναπατρισμού για παράτυπους μετανάστες», αναφέρει η επιστολή που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν για να συζητήσουν για την μετανάστευση στο Λουξεμβούργο.

Οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη μόνο για να αναζητήσουν εργασία δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να στέλνονται πίσω, σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε, αλλά περίπου μόνο το ένα τρίτο από αυτούς επαναπατρίζονται στην πραγματικότητα, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιστολή επίσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνήσει σε έναν κατάλογο χωρών που θεωρούνται ασφαλείς και των οποίων οι πολίτες έχουν λιγότερα δικαιώματα για να αιτηθούν άσυλο. Αυτό μπορεί να επιταχύνει τον επαναπατρισμό και να απελευθερώσει χρόνο και πόρους για τη διεκπεραίωση των νόμιμων αιτήσεων ασύλου. Μια τρίτη πρόταση είναι η δημιουργία ενός «ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων» το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση, στην συγκέντρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή μεταναστών αιτούντων άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει την επόμενη εβδομάδα την αποδέσμευση περισσότερων χρημάτων και προσωπικού για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex), καθώς και την λίστα της Ε.Ε. για τις ασφαλείς χώρες. Σύμφωνα με ανώτερους ευρωπαίους αξιωματούχους, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνει την άλλη εβδομάδα ένα διευρυμένο σχέδιο κατανομής των αιτούντων άσυλο σε όλη την Ε.Ε., από την Ουγγαρία, καθώς και από την Ελλάδα και την Ιταλία, σύμφωνα με τις εθνικές ποσοστώσεις.

Στην συνάντηση στο Λουξεμβούργο, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σζιτζάρτο κατηγόρησε τις χώρες ότι «δημιουργούν ουτοπικά όνειρα και ελπίδες στους ανθρώπους», σε μια έμμεση αναφορά στην απόφαση της Γερμανίας να δεχτεί περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Σε απάντηση στην επιστολή στην Μογκερίνι, ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν δήλωσε πως είναι «απολύτως απαραίτητη» η παροχή βοήθειας της Ε.Ε. προς χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις χώρες που επηρεάζονται ιδιαίτερα», τόνισε ο Χαν.

Μοσκοβισί: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει με εθνικισμό στην προσφυγική κρίση

Η Ευρώπη δεν πρέπει να αντιδράσει απέναντι στο κύμα μεταναστών από την Μέση Ανατολή και την Αφρική με εθνικισμό, επειδή το ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής ταυτότητας, δήλωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Η δήλωση του κ. Μοσκοβισί, που δίνει το «παρών» στις συζητήσεις παγκόσμιων οικονομικών ηγετών στην Τουρκία, ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος τόνισε την Πέμπτη πως η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη απειλεί τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου. «Η απάντηση μας πρέπει να αντιστοιχεί με την ιστορία μας και τις αξίες μας, με ό,τι αντιπροσωπεύει η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

«Το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει να νοιάζεσαι για την ανθρωπότητα και να ενδιαφέρεσαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν κοιτάξετε την οικονομία, δεν βλέπω καμία αντίφαση. Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία έχουν οικονομικές ανάγκες για μετανάστευση», σημείωσε.

«Όταν ο κόσμος και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τέτοιο δράμα, η απάντηση δεν πρέπει ποτέ να είναι εθνικιστική. Ποτέ να μην κλείσουμε τα σύνορα, ποτέ να μην αποκηρύξουμε τις αξίες μας. Ποτέ», τόνισε.

Σε ένα άρθρο γνώμης για την γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung, ο κ. Ορμπάν ανέφερε πως οι λαοί της Ευρώπης βρίσκονται σε δυσαρμονία με την πλειοψηφία των κυβερνήσεων σχετικά με την προσφυγική κρίση. «Ο κ Ορμπάν μίλησε για την χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης. Είναι αμφισβητήσιμο πως υπάρχει μόνο μία χριστιανική ταυτότητα της Ευρώπης. Δεν το χα σκεφτεί ποτέ αυτό. Αλλά ακόμη και αν το σκεφτείς, στις χριστιανικές αξίες, ή στις ιουδαιοχριστιανικές αξίες το να βοηθάς εκείνους που υποφέρουν είναι μέρος αυτών των αξιών», σχολίασε ο κ. Μοσκοβισί. «Η στάση της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η συμπεριφορά της σε αυτή την κρίση αξίζει μεγάλο σεβασμό, αν όχι θαυμασμό», πρόσθεσε σχετικά με την απόφαση της Γερμανίας να δεχτεί πρόσφυγες.

Στήριξη στην Ουγγαρία από τους πρωθυπουργούς Τσεχίας, Σλοβακίας και Πολωνίας

Οι ηγέτες της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Πολωνίας εξέφρασαν την Παρασκευή την υποστήριξη τους στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και στον τρόπο που η Ουγγαρία χειρίζεται το ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών. «Σε μια έκφραση της αλληλεγγύης τους, οι πρωθυπουργοί είναι έτοιμοι να παρέχουν στην Ουγγαρία περαιτέρω βοήθεια», ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, έπειτα από την συνάντηση της ομάδας χωρών Βίζεγκραντ.

Η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κόπατς δήλωσε πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρουν τις δικές κυρίαρχες αποφάσεις στο πώς θα αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική κρίση. «Πιστεύω πως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος πρέπει να είναι λογική και επίσης οι χώρες πρέπει να πάρουν τις δικές τους κυρίαρχες αποφάσεις στο επίπεδο της έκθεσης τους καθώς και της δέσμευσης τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους έπειτα από την συνάντηση με τους ομολόγους της από την Τσεχία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία. Επίσης τόνισε πως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης σύντομα καθώς η κατάσταση μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου, αν περισσότερα κύματα μεταναστών φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της σε υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών

Με ανακοίνωσή του ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει την άφιξη δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα, εάν αποτύχει να προστατέψει τα σύνορα της. Σύμφωνα με τον κ. Ορμπάν, θα υπάρξει μια απεριόριστη αλληλουχία στην τωρινή μαζική μετανάστευση και η Ευρώπη «μπορεί να ξυπνήσει ένα πρωί και να διαπιστώσει πως οι πολίτες της είναι η μειονότητα στην ίδια τους την ήπειρο».

ΑΜΠΕ/Reuters/Sputnik

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ