2012-05-08 08:26:28
Φωτογραφία για Οσο περισσότερο...
TA NEA/ THE NEW YORK TIMES Του Jonathan Randal

... συνεχίζεται η σύγκρουση για την εξουσία στη Συρία τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που απειλεί τις μειονότητες και, εξίσου δυσοίωνα, τις μειονότητες των γειτονικών χωρών. Αυτή η ανθρώπινη διάσταση της βίας που έχει ξεσπάσει τόσους μήνες στη Συρία συχνά επικαλύπτεται από τις γεωστρατηγικές ανησυχίες. Στις πρωτεύουσες του κόσμου, η προσοχή είναι στραμμένη στις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν το Ιράν, τη Συρία και την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο από τη χαλαρή συμμαχία που έχουν φτιάξει η Τουρκία, οι πετρο-μοναρχίες του αραβικού κόλπου - κυρίως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία - με την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και, κατ' επέκταση, με το Ισραήλ.

Τα συµφέροντα ... των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεράστια από την έκβαση της κατάστασης στη Συρία, το ίδιο όμως και τα συμφέροντα της Ρωσίας που στηρίζει την κυβέρνηση Aσαντ
. Το αποτέλεσμα θα επιταχύνει την εξασθένηση της αμερικανικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή του μουσουλμανικού κόσμου. Ομως οι μειονότητες της περιοχής όλο και περισσότερο κινδυνεύουν να γίνουν αναλώσιμες παράπλευρες απώλειες στον εμφύλιο της Συρίας. Πολλοί από τους Αλεβίτες της Συρίας - που έχουν την εξουσία αλλά και οι Κούρδοι, Ασσύριοι, Μαρονίτες Χριστιανοί, και ελληνορθόδοξοι που ανήκουν στις μειονότητες, αισθάνονται ότι έχουν εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Το αίµα που έχει χυθεί...

... τις προηγούμενες δεκαετίες ανάμεσα στις διάφορες κοινότητες παραμένει ζωντανό στις αναμνήσεις των λαών της Μέσης Ανατολής. Η σημερινή σφαγή των αθώων θυμίζει δύο σφαγές που σημειώθηκαν πριν από 30 χρόνια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Και οι δύο προκλήθηκαν από μια μειονότητα που αισθανόταν ότι απειλείται. Τον Φεβρουάριο του 1982 περίπου 20.000 σουνίτες δολοφονήθηκαν στη συριακή πόλη Χάμα όταν το καθεστώς της αλεβίτικης μειονότητας του πατρός Ασαντ κατέπνιξε την εξέγερση της μουσουλμανικής αδελφότητας των σουνιτών που αποτελούν το 70% του πληθυσμού της χώρας. Τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς στον Λίβανο η πολιτοφυλακή των Μαρονιτών Χριστιανών με την υποστήριξη συμμάχων τους στον ισραηλινό στρατό, κατέσφαξαν εκατοντάδες άοπλους Παλαιστίνιους στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και της Σατίλα.

Η διεθνής κοινότητα...

... αποφάσισε τότε να μην κάνει τίποτε για να κριθούν οι υπεύθυνοι των σφαγών από τη δικαιοσύνη. Εχουν αλλάξει τα πράγματα έκτοτε; Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος που να σχεδιάζει πώς θα αποφευχθεί η αιματηρή εκδίκηση που επιφυλάσσουν για τους αλεβίτες οι σουνίτες της Συρίας εάν ανατραπεί το καθεστώς Ασαντ; Για να ξορκίσουν μια τέτοια πιθανότητα και να εμποδίσουν την εξάπλωση των ταραχών σε όλη την περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να συνεργαστούν - και όχι να αντιπαρατεθούν - με τη Ρωσία προκειμένου να προτρέψουν τα κόμματα στη Συρία να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της βίας. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ξεχαστούν πολλά και να βρεθεί κάποιος τρόπος να πεισθούν ο Aσαντ και οι εξεγερμένοι να συνομιλήσουν. Οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα υψηλές και ο χρόνος ελάχιστος.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ