2012-05-08 08:27:06
Φωτογραφία για Υπερχείλισε η λίμνη Πλαστήρα
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα, καθώς, η στάθμη των υδάτων στον τεχνητό ταμιευτήρα έφτασε... το όριο της υπερχείλισης, απειλώντας τις παραλίμνιες τουριστικές επιχειρήσεις, τους κοντινούς οικισμούς και τις αγροτικές εκτάσεις. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς τα νερά στη λίμνη Πλαστήρα, εν μέσω άνοιξης, ανέβαιναν καθημερινά με τρομακτικούς ρυθμούς. Ενώ την Πέμπτη 26 Απριλίου το ύψος των νερών έφτανε στα 789 μέτρα, μέσα σε μόλις 24 ώρες, την Παρασκευή 27 Απριλίου, η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα είχε ανέβει άλλα 2,2 μέτρα, φτάνοντας δηλαδή μόλις 80 εκατοστά κάτω από το όριο υπερχείλισης, που είναι τα 792 μέτρα.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες η άνευ προηγουμένου διακύμανση των υδάτινων αποθεμάτων της λίμνης Πλαστήρα, μέσα σε μόλις μία τριετία. Ενώ το 2008, το υδατικό έλλειμμά της έφτανε τα 60 εκατ
. κυβικά μέτρα και η στάθμη της είχε κατέβει κάτω από τα 500 μέτρα, την άνοιξη του 2011 τα νερά του ταμιευτήρα είχαν ανέβει μέχρι και 300 μέτρα σε ύψος, επίπεδα που διατηρήθηκαν και φέτος. Κλιματολόγοι και μετεωρολόγοι επισημαίνουν πως αυτή η τεράστια διαφορά, μέσα σε τόσα λίγα χρόνια, είναι πρωτοφανής, κάνοντας λόγο για ένδειξη κλιματικής αποσταθεροποίησης, καθώς μετά την ξηρασία της περιόδου 2007-2008, η χώρα μας έχει βιώσει τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις της τελευταίας διετίας.

Aποσταθεροποίηση

«Από τη μία ζούμε χρονιές που κατατάσσονται στις θερμότερες του τελευταίου αιώνα και ακριβώς μετά βιώνουμε περιόδους με ρεκόρ βροχοπτώσεων. Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια έντονη καιρική ακαταστασία», λέει ο καθηγητής του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Παύλος Κασσωμένος. Το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες είναι εάν αυτές οι διακυμάνσεις του καιρού αποτελούν απόδειξη κλιματικών αλλαγών στην Ελλάδα. «Η σωστή διατύπωση είναι κλιματική αποσταθεροποίηση. Αυτό το φαινόμενο που βιώνουμε στη χώρα μας, είναι μεν δείκτης κλιματικής αλλαγής, αλλά, για να εντάξουμε την αποσταθεροποίηση στο γενικότερο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ερευνών ακόμη», επισημαίνει ο καθηγητής.

«Η περιοχή της Καρδίτσας έχει σημειώσει πανελλήνια ρεκόρ βροχοπτώσεων το 2010 και το 2011, χρονιές δηλαδή που ακολούθησαν πολύ άνυδρα έτη», λέει ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανταποκριτών Μετεωρολογίας. «Αν παρατηρήσουμε αυτήν τη διακύμανση του καιρού σε βάθος τριών δεκαετιών, θα μπορέσουμε με βεβαιότητα να μιλήσουμε για αποσταθεροποίηση του κλίματος στην Ελλάδα», συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.

Από το ναδίρ στο ζενίθ

Αν και δεν είναι επιστήμονες, τις ραγδαίες μεταπτώσεις του καιρού έχουν διαγνώσει και οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα. «Παλαιότερα ξέραμε ότι οι βροχές θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, με μικρή ένταση, και ότι θα σταματήσουν γύρω στον Μάιο. Δυστυχώς, αυτά πλέον δεν ισχύουν, φέτος και πέρυσι έβρεξε καταρρακτωδώς, ενώ πριν από τρία με τέσσερα χρόνια τα αποθέματα της λίμνης Πλαστήρα ήταν σε τραγικά χαμηλά επίπεδα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και κινδυνεύουν οι καλλιέργειές μας», λέει ο Γιώργος Κράνας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας, που επισημαίνει ότι, κάθε φορά που υπερχειλίζει η λίμνη Πλαστήρα, υπάρχει μεγάλη απειλή για ζημιές ακόμα και σε κατοικίες. «Το νερό φτάνει μέχρι τα χωριά Βλόχος και Μεταμόρφωση, ενώ πλημμυρίζουν οι αγροτικές εκτάσεις με σιτηρά και οπωροκηπευτικά. Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα είχε γίνει το 1998».

Από την πλευρά της, οι αρμόδιοι της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναγνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει για την τεχνητή λίμνη, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο ετών, υποστηρίζουν όμως πως υπάρχουν όλα τα μέτρα, ώστε ο πληθυσμός της νομαρχίας Καρδίτσας να προστατευτεί από ενδεχόμενα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. «Την τελευταία δεκαετία η λίμνη υπερχείλισε μόνο δύο φορές, πέρυσι και φέτος. Ειδικά τη φετινή περίοδο, εκτός από τις βροχές, είχαμε και πολλά χιόνια, τα οποία ακόμη λιώνουν, προκαλώντας την αύξηση στα υδατικά αποθέματα. Κάτω από τη λίμνη Πλαστήρα υπάρχει μια μικρή αναρρυθμιστική λίμνη, η οποία λειτουργεί ως δεξαμενή εκτόνωσης, σε περίπτωση που υπάρξει υπερχείλιση», δηλώνει ο ειδικός σύμβουλος για Θέματα Υδάτων της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Χρήστος Σταμούλης.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οσο περισσότερο...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οσο περισσότερο...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ