2012-05-08 08:32:02
Φωτογραφία για Το… ημερολόγιο του Χάρι Πότερ «δείχνει» την ομάδα αίματος
Ένα χαρτί που μπορεί να αποκαλύψει την ομάδα αίματος δημιούργησαν Αυστραλοί επιστήμονες, εμπνευσμένοι από το «αυτο-γραφόμενο» ημερολόγιο του Λόρδου Βόλντεμορτ... στο βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά».

Σύμφωνα με το μυθιστόρημα της συγγραφέος Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το ημερολόγιο του Λόρδου Βόλντεμορτ έγραφε μόνο του τις σκέψεις του καταχθόνιου μάγου, παρασύροντας την Τζίνι Ουέσλι και τον ίδιο τον Χάρι Πότερ σε τρομακτικές παγίδες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash χρησιμοποίησαν αυτή την ιδέα για να δημιουργήσουν το δικό τους έγγραφο το οποίο, μόλις σταλάξει πάνω του λίγο αίμα, αναγράφει σε ποια ομάδα αίματος ανήκει.

Το έγγραφό τους είναι ουσιαστικά ένας αισθητήρας σε μορφή χαρτιού και μπορεί να βοηθήσει τους μη ειδικούς να βρουν ακαριαία την ομάδα αίματος ενός ανθρώπου – γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε επείγουσες καταστάσεις, όπως λ.χ. σε μαζικές φυσικές καταστροφές όπου σπεύδει να παράσχει βοήθεια και μη ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό.


Οι ερευνητές του Monash, που δημοσιεύουν την επινόησή τους στην επιθεώρηση «Angewandte Chemie», αναφέρουν ότι το έγγραφό τους μπορεί να δείξει εάν ένας άνθρωπος έχει ομάδα αίματος Α, Β, ΑΒ ή Ο, καθώς και αν έχει Ρέζους θετικό (+) ή αρνητικό (-).

Σύμφωνα με το σύστημα ΑΒΟ των ομάδων αίματος, τα γράμματα Α και Β υποδηλώνουν ποια αντιγόνα είναι παρόντα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αν, λοιπόν, ένας άνθρωπος έχει ομάδα αίματος Α, σημαίνει πως διαθέτει τα Α αντιγόνα.

Αν έχει ομάδα αίματος Β, διαθέτει τα Β αντιγόνα, ενώ στην ομάδα αίματος ΑΒ διαθέτει και από τα δύο είδη αντιγόνων.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Ο, δεν διαθέτουν ούτε Α ούτε Β αντιγόνα.

Γρήγορο, φθηνό και ασφαλές

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βέι Σεν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής του πανεπιστημίου, τα λάθη με την εξεύρεση της ομάδας αίματος είναι αρκετά συχνά, ακόμα και όταν οι απαιτούμενες εξετάσεις γίνονται από ειδικούς.

Τα λάθη αυτά οφείλονται σε λάθος ερμηνεία των ευρημάτων και έχουν σοβαρές συνέπειες που μπορεί να κοστίσουν μέχρι και τη ζωή.

«Ακόμα κι όταν χρησιμοποιείται ένα τέλειο σύστημα ανίχνευσης της ομάδας αίματος, μπορεί να γίνουν λάθη», λέει ο δρ Σεν. «Αυτό φυσικά είναι πολύ πιθανότερο σε μη ειδικούς. Σε μελέτη που πραγματοποιήσαμε με τα τελειότερα συστήματα που υπάρχουν, το 80% των μη ειδικών έβρισκε λάθος ομάδα αίματος».

Το έγγραφο που επινόησε μαζί με τους συνεργάτες του λύνει αυτό το πρόβλημα, διότι αναγράφει με σαφήνεια την ομάδα αίματος.

Επιπλέον, όταν ο δρ Σεν και οι συνεργάτες του σύγκριναν το έγγραφό τους με τα υπάρχοντα συστήματα ανίχνευσης της ομάδας αίματος που χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία και μικροβιολογικά εργαστήρια των νοσοκομείων, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως είναι εξίσου ακριβές αλλά πιο φθηνό, πιο γρήγορο και πιο απλό στη χρήση.

«Τα χαρακτηριστικά αυτά το καθιστούν ιδανικό για χρήση στις αναπτυσσόμενες χώρες και σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών», πρόσθεσε ο δρ Σεν.

Πώς λειτουργεί

Το έγγραφο αποτελείται από έναν αισθητήρα κατασκευασμένο από μικρά κομματάκια χαρτί, που είναι παντού καλυμμένα με μία υδρόφοβη, υδατοαπωθητική στοιβάδα, εκτός από τέσσερα σημεία, τα τρία εκ των οποίων απορροφούν το αίμα και το τέταρτο είναι μόνιμο.

Κάθε ένα από τα τέσσερα σημεία έχει διαφορετικό σχήμα. Το πρώτο έχει το σχήμα του γράμματος Α και το δεύτερο, που βρίσκεται δίπλα του το σχήμα του γράμματος Β.

Αυτά τα σημεία είναι γεμάτα με αντισώματα τα οποία αλληλεπιδρούν με τα ερυθρά αιμοσφαίρια, κάνοντάς τα να κολλάνε το ένα με το άλλο αναλόγως με την ομάδα του αίματος που θα σταλάξει πάνω τους.

Όταν λοιπόν πέσει πάνω στο χαρτί μία σταγόνα αίματος από την ομάδα Α, το απορροφά το σημείο του χαρτιού που διαθέτει τα αντισώματα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτή την ομάδα.

Με την απορρόφηση, τα ερυθρά αιμοσφαίρια κολλάνε μεταξύ τους και γίνεται εμφανές το γράμμα Α. Ακόμα, δε, κι αν πλυθεί το χαρτί, το γράμμα Α δεν φεύγει!

Το ίδιο γίνεται με το αίμα ομάδας Β, ενώ η ομάδα ΑΒ «βάφει» και τα δύο γράμματα.

Επειδή η ομάδα Ο δεν διαθέτει αντιγόνα και έτσι δεν αντιδρά με αντισώματα, οι ερευνητές έκαναν το εξής: σχημάτισαν το τρίτο σημείο με τρόπο ώστε το γράμμα Ο να φαίνεται μονίμως (έχει δημιουργηθεί με κόκκινη, αδιάβροχη μελάνη) και το γράμμα Χ να εμφανίζεται μέσα του επειδή απορροφά αίμα.

Το σημείο Χ είναι γεμάτο με αντισώματα αντίθετα στα αντιγόνα Α και Β.

Κάθε φορά, λοιπόν, που πέφτει αίμα πάνω στο χαρτί, το γράμμα Χ «βάφεται» μαζί με τα γράμματα Α ή Β ή ΑΒ (ουσιαστικά «λέει» Χ, δηλαδή «όχι», στην ομάδα αίματος Ο).

Εάν όμως ένας άνθρωπος έχει ομάδα αίματος Ο, το Χ γίνεται λευκό όταν ξεπλυθεί το έγγραφο με διάλυμα φυσιολογικού ορού – κάτι που πρέπει να γίνεται μετά από κάθε χρήση του. Έτσι, εμφανίζεται το γράμμα Ο δίχως το Χ μέσα του και όποιος κοιτάει το χαρτί, ξέρει ότι αφορά άνθρωπο με ομάδα αίματος Ο!

Το τέταρτο σημείο του χαρτιού αφορά το Ρέζους. Αυτό έχει σχήμα σταυρού, βρίσκεται στο κάτω μέρος του χαρτιού και επίσης απορροφά αίμα. Όταν ένας άνθρωπος έχει Ρέζους αρνητικό, «βάφεται» μόνο το οριζόντιο τμήμα του σταυρού, δημιουργώντας το σύμβολο «πλην» (-). Όταν έχει Ρέζους θετικό, ο σταυρός «βάφεται» ολόκληρος.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ