2015-09-16 10:07:46
Φωτογραφία για ΤΡΙΖΟΥΝ ΚΑΡΕΚΛΕΣ - Στοιχεία για 8 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ έδωσε ο Φαλτσιανί – Στο «ξέπλυμα» εστιάζεται η έρευνα
Νέα στοιχεία προκύπτουν από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, μετά την πολύωρη κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εισαγγελείς ερευνούν οκτώ συγκεκριμένα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα νέα στοιχεία παραδόθηκαν στους Έλληνες Εισαγγελείς από τονο  πρώην υπάλληλο της ελβετικής τράπεζας HSBC σε «στικάκι».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Φαλτσιανί παρέδωσε στο κλιμάκιο των Εισαγγελέων που μετέβη στο Παρίσι υλικό για συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπό διερεύνηση δράση εγκληματικής οργάνωσης που καταγγέλλεται πως στοχευμένα «ξέπλενε» παράνομο χρήμα.

Το επίμαχο νέο ηλεκτρονικό αρχείο, που ζήτησαν οι τέσσερις Εισαγγελείς από τον Φαλτσιανί πριν από το ταξίδι τους στην γαλλική πρωτεύουσα, εκτιμάται ότι θα διευρύνει τις έρευνες των αρχών και όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες συμπληρώνει τα στοιχεία που το πρώην στέλεχος τεχνικών υπηρεσιών της HSBC έδωσε κατά τη διάρκεια της σχεδόν 10ωρης κατάθεσης του την περασμένη Παρασκευή.


Το σύνολο του υλικού που έθεσε υπόψιν των Εισαγγελέων ο κρίσιμος μάρτυρας θα αξιολογηθεί από τους διενεργούντες την έρευνα , ωστόσο όπως αναφέρουν νομικές πηγές ήδη φαίνεται πως από το ηλεκτρονικό αρχείο που έχουν στα χέρια τους οι Εισαγγελείς προκύπτουν κοινά πρόσωπα και εταιρείες που σε πολλές περιπτώσεις έπαιζαν το ρόλο διαμεσολαβητή- μεταφορέα στη διακίνηση χρηματικών ποσών . Να σημειωθεί πως πριν το ταξίδι τους στο Παρίσι οι Εισαγγελείς απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού συγκεκριμένου προσώπου που φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών, ενώ αντίστοιχα αιτήματα αναμένεται να σταλούν τις αμέσως επόμενες ημέρες και προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, οι εισαγγελείς που συγκρότησαν το κλιμάκιο το οποίο έλαβε κατάθεση από τον Ερβέ Φαλσιανί, προγραμματίζουν νέα συνάντηση στο Παρίσι.

Οπως έγινε γνωστό, οι Έλληνες εισαγγελείς θα μεταβούν εκ νέου στη γαλλική πρωτεύουσα, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που έλαβαν από τον Φαλσιανί σε στικάκι με κινήσεις λογαριασμών, ονόματα εταιρειών και τραπεζικές κινήσεις.

Ηδη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Ηλίας Ζαγοραίος, που ήταν και επικεφαλής του κλιμακίου των εισαγγελέων που μετέβη στο Παρίσι, μελετά τα πρώτα στοιχεία που δόθηκαν από τον Φαλσιανί – όχι ονόματα πολιτικών όπως διευκρινίστηκε και σε επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας για το θέμα – από τα οποία προκύπτουν, πάντως, ενδιαφέροντα στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος.

Η έρευνα της Εισαγγελίας, στο πλαίσιο της οποίας έγινε και η κατάθεση Φαλσιανί, όπως συμπληρώνει το δημοσίευμα, αφορά σε καταγγελίες που διαβιβάστηκαν από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και οι οποίες έκαναν λόγο για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης από καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, με σκοπό την διακίνηση μαύρου – και ενδεχομένως – πολιτικού χρήματος.

Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση έχουν αποστείλει και αιτήματα δικαστικής συνδρομής στη Γαλλία για πρόσωπα που φέρεται να μετέχουν στην ομάδα διακίνησης μαύρου χρήματος.

Από την άλλη πλευρά, οι οικονομικοί εισαγγελείς, Παν. Αθανασίου και Γαληνός Μπρης, που χειρίζονται τις έρευνες για τις καταθέσεις που υπάρχουν στη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς την εξέταση των φακέλων και ως τώρα έχουν πληρώσει φόρους και πρόστιμα περί τους 170 καταθέτες της λίστας, ενώ για άλλους 200 οι διαδικασίες είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο, καταλήγει το δημοσίευμα της Καθημερινής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ