2012-05-08 11:28:59
Φωτογραφία για ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;
Με λιτότητα και μεταρρυθμίσεις η Γερμανία ήθελε να βγάλει την ευρωζώνη από την παγίδα του χρέους. Γάλλοι και Έλληνες ωστόσο ψήφισαν κατά της στρατηγικής αυτής. Κίνδυνος για την ευρωζώνη;

Στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα οι ψηφοφόροι απέρριψαν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις επίπονες μεταρρυθμίσεις. Τα δύο μεγάλα κόμματα, που μέχρι και το 2009 συγκέντρωναν μαζί σχεδόν το 80% των ψήφων δεν ξεπέρασαν στις εκλογές το 33%.

Ακόμα και αν ο σχηματισμός κυβέρνησης καθυστερήσει ή η χώρα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές, γεγονός είναι ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στο νέο κοινοβούλιο τάσσεται κατά των μέτρων λιτότητας που επέβαλλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα, λέει ο Γερμανός Χανς-Πέτερ Μπούρκχοφ από το Πανεπιστήμιο Χόχενχαϊμ:

«Όπως φαίνεται, η πλειοψηφία είναι κατά της αποπληρωμής του χρέους. Θεωρούν ότι το χρέος δεν είναι δίκαιο και ότι δεν θα πρέπει να το επιστρέψουν. Και με αυτή τη στάση, την οποία στηρίζει το εκλογικό σώμα, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις κεφαλαιαγορές».


Κατά την άποψη του Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγου της τράπεζας Μπέρενμπεργκ, η οικονομική στήριξη της Ελλάδας από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ ίσως και να εκλείψει:

«Δεν αποκλείεται η Ευρώπη να πει ότι αν στην ελληνική κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένας που να επιδιώκει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε τερματίζουμε την οικονομική βοήθεια. Και ίσως η Ελλάδα να βρεθεί εκτός ευρώ».

Νέα δεδομένα μετά τη νίκη Ολάντ

Επίκειται γαλλογερμανική σύγκρουση;Το σκηνικό στην ευρωζώνη και ίσως και στην Ελλάδα διαφοροποιείται πλέον μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην γαλλική προεδρία.

Ο Ολάντ επιθυμεί την έκδοση ευρωομολόγου, έναν ισχυρότερο ρόλο της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης, θέλει να ενισχύσει την ανάπτυξη με περισσότερα χρέη και το σημαντικότερο ζητά αναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.

 Ό,τι δηλαδή έχει δαιμονοποιήσει στην ουσία η Γερμανία.

Όμως οι διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης δεν καταλήγουν οπωσδήποτε σε σύγκρουση. Ο Άνγκσαρ Μπέλκε από το Πανεπιστήμιο Ντούσμπεργκ-Έσσεν θεωρεί ότι στο τέλος ο Φρανσουά Ολάντ θα δράσει ρεαλιστικά:

«Γιατί ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει καλά ότι η Γερμανία ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της χώρας του και ότι η Γαλλία βρίσκεται στην ουσία με την πλάτη στον τοίχο».

Ο Άνγκσαρ Μπέλκε δεν έχει άδικο. Την ώρα που το έλλειμμα του γαλλικού προϋπολογισμού έφθασε το 2011 το 5,2%, το γερμανικό περιορίστηκε στο 1%. Η ανεργία στη Γαλλία είναι διπλάσια από ότι στη Γερμανία. Και το σημαντικότερο: Ενώ οι γερμανικές εξαγωγές αυξάνονται, οι γαλλικές εξαγωγές προς την ΕΕ μειώνονται. Και για αυτό το λόγο οι αγορές παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τα επόμενα βήμα της Γαλλίας που θα είναι και τα πρώτα του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ζhang Danhong / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

D.Welle
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ