2015-09-26 05:44:12
Φωτογραφία για Αρχιερέας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας: την Ουκρανία θα σώσουν μόνο οι προσευχές και η μετάνοια
Μέσα σε ενάμιση χρόνο που πέρασε από την αρχή της αστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας βιαίως πήραν περίπου 30 ναούς, ενώ το ίδιο διάστημα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία άνοιξε πάνω από 400 νέες ενορίες, ανέφερε στη συνέντευξη στο πρακτορείο RIA NOVOSTI ο μητροπολίτης Αντώνιος (Πακάνιτς) του Μπορίσπολ και της Μπροβαρίας.

"Στην περιοχή της ένοπλης σύγκρουσης βρέθηκαν πέντε μητροπόλεις της εκκλησίας μας. Είναι πάνω από χίλιοι ναοί και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί. Κατά τη διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης καταστράφηκαν σχεδόν δέκα ναοί, άλλοι τουλάχιστον 70 ναοί υπέστησαν διάφορες ζημιές. Τρεις ιερείς της εκκλησίας μας σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς. Πολλοί δικοί μας ενορίτες έγιναν αναγκαστικοί μετανάστες. Μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο περίπου 30 ναοί της εκκλησίας μας βρέθηκαν στη σύνθεση του λεγόμενου "Πατριαρχείου του Κιέβου ". Σε μόνο τρεις μάλιστα περιπτώσεις από τις τριάντα επρόκειτο για εθελούσια απομάκρυνση της θρησκευτικής ενορίας από τη σύνθεση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις έγιναν καταλήψεις προς όφελος του "Πατριαρχείου του Κιέβου ". Είναι μια πολύ θλιβερή τάση ", είπε ο μητροπολίτης Αντώνιος.


Όμως, όπως τόνισε, είναι λιγότερο από 1 % από το συνολικό αριθμό των μητροπόλεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη σύνθεση της οποίας τώρα είναι πάνω από 12 χιλιάδες ναοί. Πέραν τούτου, όπως είπε ο ιεράρχης, μόνο κατά τη διάρκεια του 2014 στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία άνοιξαν πάνω από 400 νέες μητροπόλεις. "Ώστε, παρά την όλη δύσκολη κατάσταση, ο αριθμός των μητροπόλεων της εκκλησίας μας αυξάνεται ", επισήμανε.

"Στην προκειμένη περίπτωση όμως χρησιμοποιούμε όχι απλώς στατιστικά δεδομένα. Έχουμε να κάνουμε με ζωντανούς ανθρώπους οι οποίοι παράνομα στερήθηκαν της δυνατότητας να επισκέπτονται τους δικούς τους ναούς. Και μάλιστα όλη αυτή η παρανομία τελείται με την παράβλεψη και, αρκετές φορές, με τη συμμετοχή των τοπικών οργάνων της εξουσίας, ενώ η αστυνομία αδρανεί", εξήγησαν στο πρακτορείο και παραπονέθηκαν ότι μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι σχέσεις της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το "Πατριαρχείο του Κιέβου ", οι εκπρόσωποι του οποίου άμεσα συμμετέχουν στις καταλήψεις των ναών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, χειροτέρεψαν σε μεγάλο βαθμό και δεν καταφέρουν να εναρμονίσουν το διάλογο, αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προσπαθεί να μην δυσχεραίνει τη σύγκρουση και να επιλύει τις υπάρχουσες συγκρούσεις με αποκλειστικά ειρηνικό τρόπο στο δικαστήριο.

Κατά τη γνώμη του εκπροσώπου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν υπάρχει πολεμική επίλυση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς. "Τους σημερινούς αντιπάλους μπορεί να ειρηνεύσει μόνο η προσευχή. Αφού όλοι ζητούν τον ειρηνικό ουρανό πάνω από τα κεφάλια τους και το ευτυχές μέλλον για τις οικογένειές τους. Τώρα ήρθε η ώρα εκείνη, όταν πρέπει να αφήσουμε τα πάντα κατά μέρος και να πάνε στην εκκλησία. Με τη μετάνοια θα σώσουμε και τις δικές μας ψυχές, και το μέλλον του λαού μας, καθώς και της Πατρίδας μας ", συμπέρανε ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ