2015-09-29 15:17:11
Φωτογραφία για Πληρωμές με κάρτα ακόμη και στο περίπτερο - Κλήρωση σπιτιών για όσους δεν πληρώνουν μετρητά - Τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
Είναι γεγονός ότι αν θέλαμε να κάνουμε μια θετική αποτίμηση για το κλείσιμο των Τραπεζών και τα capital controls, αυτό δεν θα ήταν άλλο από το ότι οι Έλληνες μέσα σε λίγες ημέρες αναγκαστικά έβαλαν το πλαστικό χρήμα στη ζωή τους. Και ενώ μέχρι πρότινος η έννοια κάρτα ήταν συνδυασμένη στην Ελλάδα μόνο με τις πιστωτικές, ξαφνικά μάθαμε ευρέως τον τρόπο που λειτουργούν εδώ και χρόνια στον υπόλοιπο κόσμο.

Δόθηκε λοιπόν μια ευκαιρία στο κράτος να πάρει κάποια μέτρα ώστε να παγιωθεί αυτή η αντίληψη και να μην ξεχαστεί μαζί με το άνοιγμα των τραπεζών. Θα ήταν τελείως διαφορετικό το τοπίο στην ελληνική οικονομία εάν χρησιμοποιούσαμε κάρτες για τις πληρωμές μας παντού. Από το μίνι μάρκετ της γειτονιάς, μέχρι το περίπτερο και το ταξί.

Και εξυπακούεται ότι τα έσοδα από την μέχρι τώρα φοροδιαφυγή θα ήταν τεράστια.

Ήδη πάντως τα όποια μέτρα, ως συνήθως στην Ελλάδα, έχουν καθυστερήσει καθώς επανερχόμαστε στις παλιές μας συνήθειες και αντιλήψεις. Πέντε είναι τα νέα μέτρα, που η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποφέρουν τα προσδωκόμενα αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.


Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται:

1. Το αφορολόγητο (που αναμένεται να αυξηθεί στις 12.000 ευρώ) θα δίνεται μόνο για τις δαπάνες με κάρτα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρέπει να πληρώνουμε παντού με κάρτα, σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.λπ.

2. Επίσης, όποιος χρησιμοποιεί κάρτα θα παίρνει λαχνούς από το υπουργείο Οικονομικών και θα μπαίνει στην κλήρωση για σπίτια που είναι ανεκμετάλλευτα από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Μάλιστα, οι τυχεροί αυτής της κλήρωσης θα παίρνουν απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα 5 πρώτα χρόνια κατοχής του ακινήτου.

3. Θα τοποθετηθούν συσκευές χρέωσης με κάρτα (POS) παντού, σε περίπτερα, ταξί κ.α. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, οι προμήθειες θα είναι φθηνότερες για τους επαγγελματίες από το 2% που ισχύει τώρα, ενώ θα είναι πολύ φθηνή και η τοποθέτηση του μηχανήματος.

4. Θα παρέχεται έκπτωση φόρου για ιατρικές δαπάνες μόνο σε περίπτωση χρησιμοποίησης κάρτας. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες πληρώνουν με μετρητά και παίρνουν απόδειξη η οποία δεν εκπίπτει.

5. Θα δημιουργηθεί, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας, νέος, πλήρως ανεξάρτητος φορολογικός μηχανισμός, που δεν θα έχει καμία σχέση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν θα υπάγεται σε αυτό. Η θητεία των μελών του θα είναι πενταετής. Πρόκειται, ουσιαστικά, για το «ελληνικό IRS», που έχει ακουστεί τόσες φορές στο παρελθόν.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ