2015-09-30 11:09:19
Φωτογραφία για Δεν κάνει πίσω το υπουργείο Υγείας στην απόφαση για claw - back και πλαφόν στις ιδιωτικές κλινικές
Και διακοπή σύμβασης των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση υπερβάσεων, προβλέπει η νέα απόφαση για το "πλαφόν" και το "claw back".

IATRONET

Εμμένει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην απόφαση να εφαρμόσει τον μαθηματικό τύπο, με τον οποίο υπολογίζει το «πλαφόν» και τα ποσά επιστροφής υπερβάσεων από ιδιωτικές κλινικές.

Παρά την προσφυγή των κλινικαρχών στη δικαιοσύνη κατά του μέτρου, η νέα πολιτική ηγεσία εμφανίζεται αποφασισμένη να μην προβεί σε καμία αλλαγή της σχετικής απόφασης που υπέγραψε λίγες μέρες πριν από τις εκλογές ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας.

Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση δεν πρόλαβε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λόγω της προκήρυξης εκλογών και τελικά υπογράφηκε από τον Υπηρεσιακό Υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, οι λόγοι που επέβαλαν την υπογραφή της είναι οι εξής:


Οι έλεγχοι και η είσπραξη του ποσού που προκύπτει από τον αυτόματο μηχανισμό επιστροφής υπερβάσεων (claw back) για το 2013 δεν μπόρεσαν να γίνουν, εξαιτίας των ενστάσεων που είχαν υποβάλει οι πάροχοι.

Σε συμφωνία με τους «θεσμούς», αποφασίστηκε η αλλαγή του μαθηματικού τύπου του «claw back» για το 2014 και η αποσύνδεσή του από αυτό του 2013.

Δέσμευση

Η απόφαση ελήφθη, προκειμένου να είναι δυνατή η είσπραξη των εν λόγω επιστροφών, που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση.

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη, σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός και αναπληρωτής κ.κ. Ξανθός και Πολάκης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.

Όπως ανακοινώθηκε, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των ελέγχων των κλινικών από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Αποφασίστηκε η δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και εκκαθάρισης.

Αυστηρή

Σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο κ. Κοντός προς την πολιτική ηγεσία, η απόφαση Δημόπουλου εισάγει πιο αυστηρές ποινές (παρ. 9 της ΥΑ) από το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους παραβάτες.

Ειδικότερα, σε αυτούς που έχουν παραβάσεις οι οποίες υπερβαίνουν το 10% των αιτούμενων ποσών, επιβάλλεται πρόσθετη ποινή διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενός μηνός.

Για τους υπότροπους επιβάλλεται ελάχιστη ποινή διακοπής της σύμβασης συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ διάρκειας έξι μηνών.

Οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης έδωσαν εντολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να μεριμνήσει για την ολοκλήρωση - εντός μηνός - του ελέγχου για το έτος 2013, καθώς και για τον αναγκαίο καταλογισμό των ποινών και των προστίμων σε όλους τους παραβάτες.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανακοινώσει άμεσα τις αποφάσεις της για τον τρόπο διενέργειας του ελέγχου για τα έτη 2014 και 2015.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ