2015-09-30 17:56:16
Φωτογραφία για Ρωσικά μαχητικά πλήττουν θέσεις του ''Iσλαμικού Κράτους''(ISIS-ISIL)
Ρωσικά μαχητικά σκάφη σφυροκοπούν θέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ''Ισλαμικό Κράτος'' (ΙSIS-ISIL)  στη Συρία λίγες μόνο ώρες μετά το πράσινο φως της Άνω Βουλής στο αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι «ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας». Σε συνάντηση με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία θα στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα τους.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Σεργκέι Ιβανόφ διευκρίνιζε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι η απόφαση της Άνω Βουλής αφορά συγκεκριμένα τη Συρία, επισημαίνοντας ότι ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ ζήτησε τη ρωσική στήριξη, κάτι που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της και η προεδρία στη Δαμασκό.


Η χρήση ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας στο έδαφος άλλης μπορεί να γίνει είτε με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε μετά από αίτημα της Δαμασκού. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα, η οποία με νόμιμο τρόπο θα χρησιμοποιήσει την αεροπορία της κατά των τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία», εξηγεί ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ τη λογική της σημερινής απόφασης του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας να επιτρέψει στον πρόεδρο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το ρωσικό στρατό εκτός των συνόρων της χώρας μετά από αίτημα του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

H Ρωσία αποκλείει εκ νέου αποστολή στρατιωτών

Νωρίτερα ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε πως η Μόσχα θα κάνει χρήση μόνο μαχητικών με επιλεκτικά πλήγματα κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος , χωρίς συμμετοχή του ρωσικού στρατού σε επίγειες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, στόχος δεν είναι η εμπλοκή σε πολιτικά σχέδια στη Συρία, αλλά είναι γνωστό ότι πάνω από 2.000 άνδρες μουσουλμανικών περιοχών της Ρωσίας και πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας και του Καυκάσου συμμετέχουν στις θηριωδίες του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. «Έχουμε δικαίωμα, εν ονόματι της εθνικής ασφάλειας , να καταφέρουμε πλήγματα κατά όλων αυτών πριν οι εξτρεμιστές επιστρέψουν πίσω και μεταφέρουν το πρόβλημα μέσα στη Ρωσία», τόνισε ο Σεργκέι Ιβανόφ.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα αμέσως μετά την απόφαση της Άνω Βουλής, τόνισε πως οι πρόεδροι Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα «διαπίστωσαν κοινά συμφέροντα στη μάχη κατά του Ισλαμικού κράτους» και συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για την αποφυγή σφαλμάτων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις .

Deutsche Welle / Toυ Δημήτρη Λιάτσου, απότην Μόσχα
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ