2015-10-03 09:28:53
Φωτογραφία για Ομπάμα: Θα συνεργαστούμε με τη Μόσχα εάν προωθήσει την πολιτική μετάβαση στη Συρία
Τη διάθεση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Ρωσία εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαμεσολαβήσει και επιτύχει μια πολιτική μετάβαση στη Συρία αποσπώντας τη ...συναίνεση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ιράν, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή.

«Είπα στον κ. Πούτιν ότι θα ήμουν διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί του εάν προτίθεται να επιτύχει σε συνεννόηση με τους εταίρους του, τον κ. Άσαντ και το Ιράν, μια πολιτική μετάβαση, εάν μπορεί να προσφέρει στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ομπάμα και Πούτιν είχαν διμερή συνομιλία στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η Συρία και στην Ουκρανία.

«Στη συζήτησή μου με τον πρόεδρο Πούτιν έκανα πολύ σαφές ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα στη Συρία είναι να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα είναι συνολική, η οποία θα διατηρήσει τις κρατικές δομές σε τάξη, θα κρατήσει το στρατό σε τάξη... και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι ο κ. Άσαντ [να δεχθεί] τη μετάβαση», πρόσθεσε ο Ομπάμα.


Την Τετάρτη, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία άρχισε να διεξάγει αεροπορικά πλήγματα στη Συρία κατόπιν αιτήματος του προέδρου Άσαντ.

Ο Ομπάμα είπε πως εάν η Ρωσία και το Ιράν επιδιώκουν να «ενισχύσουν τον Άσαντ και να καθυποτάξουν τον πληθυσμό, θα βρεθούν σε τέλμα και αυτό δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα». «Ο κ. Πούτιν αναγκάστηκε να επέμβει στη Συρία όχι λόγω της δύναμής του, αλλά λόγω της αδυναμίας του, διότι ο πελάτης του, ο κ. Άσαντ, κατέρρεε, και δεν αρκούσε πλέον να του στέλνει όπλα και χρήματα», υποστυήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της Συρίας μαζί με τα υπόλοιπα κράτη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ενώ ανέφερε πως θα χαιρετίσει τη ρωσική εμπλοκή στις επιχειρήσεις με στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος εάν γίνονται «πραγματικά» για τον σκοπό αυτό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ