2015-10-04 16:42:06
Φωτογραφία για Οι ανεμόμυλοι στο Λασίθι «ανοίγουν πανιά» σε κοινή δράση Περιφέρειας - Δήμου Οροπεδίου
Περιφέρεια και δήμος Οροπεδίου ξεκινούν «κοινή» δράση για την αναστύλωση των παραδοσιακών ανεμόμυλων του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στο κόσμο. Αυτό ανακοίνωσαν... παρουσία τοπικών φορέων και κατοίκων του Οροπεδίου σε εκδήλωση στο ορεινό δήμο του Λασιθίου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης ενώ ήδη η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει την αναστύλωση των πρώτων 20 ανεμόμυλων που λειτουργούν στην είσοδο του Οροπεδίου. Η αναστύλωση-αποκατάσταση των ανεμόμυλων σε μεγάλη έκταση θα γίνει όπως αναφέρθηκε, με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον με διάτρητα ελαστικά πολυεστερικά πανιά που βασίζεται στην ευρεσιτεχνία του Λασιθιώτη μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη με του οποίου την τεχνική έχουν αναστηλωθεί και λειτουργούν οι πρώτοι 20 ανεμόμυλοι στην είσοδο του Οροπεδίου. Μάλιστα ο κ. Χατζάκης για την τεχνική του -με την συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Οροπεδίου- απέσπασε βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Όλσο ενώ ως συνέχεια τιμήθηκε στην χθεσινή εκδήλωση στο δήμο Οροπεδίου από τον αντιπρόεδρο της Europa Nostra Κώστα Καρρά παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Βιργινίας Μανασάκη, των δημάρχων Οροπεδίου Γιάννη Στεφανάκη, Χερσονήσου Γιάννη Μαστοράκη, Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και κατοίκων του Οροπεδίου
. Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του αφού συνεχάρη δημόσια τον τιμώμενο για την διάκριση, τόνισε την δέσμευση της Περιφέρειας να προχωρήσει μαζί με το δήμο στην αποκατάσταση-αναστύλωση του πρώτου αρχαίου αιολικού πάρκου που θα συμβάλλει όπως είπε στην ανάδειξη της παράδοσης-πολιτισμού, του τουρισμού, της τοπικής ανάπτυξης-οικονομίας και που θα δώσει κίνητρα στους νέους να παραμείνουν στο τόπο τους.

«Εκφράζω δημόσια τα συγχαρητήρια μου στο Γιώργο, με τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της Κρήτης, στηρίζοντας ανάλογες πρωτοβουλίες που τελικό στόχο έχουν την παραγωγή και τη διάδοση καινοτόμων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, που σέβονται το περιβάλλον, ενισχύουν την τοπική οικονομία και προπάντων δίνουν τα εχέγγυα στη νέα γενιά αυτού του τόπου να παραμείνει και να δουλέψει στην πατρική γη. Πρέπει να τονίσω ότι θα συντονίσουμε μαζί με το Δήμο Οροπεδίου και το Δήμαρχο τις προσπάθειές μας, για να αξιοποιήσουμε την ιδέα του Γιώργου, αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να προχωρήσει η αναστύλωση των μύλων του Οροπεδίου» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων χειροκροτούμενος από τους παρισταμένους ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης. Τον Περιφερειάρχη ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και την δέσμευση του ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra Κώστας Καρράς, ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, ο Γιώργος Χατζάκης και οι τοπικοί εκπρόσωποι. Μάλιστα ο δήμαρχος στο χαιρετισμό του επισήμανε την εμπιστοσύνη του στη Περιφέρεια και στη συνεργασία-κοινή δράση για την υλοποίηση του έργου που όπως τόνισε θα συμβάλλει στη τοπική ανάπτυξη και ανάδειξη της παράδοσης, ενώ αναφέρθηκε στην τιμητική διάκριση αλλά και στο μεράκι του συντοπίτη του Γιώργου Χατζάκη. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προώθηση πρότασης, από κοινού σε συνεργασία με το δήμο και την Περιφέρεια, για την αναστύλωση-αποκατάσταση των ανεμόμυλων στην περιοχή βασιζόμενο στην τεχνική του Γιώργου Χατζάκη.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ