2015-10-05 13:13:12
Φωτογραφία για Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση;
Ο ιταλός φιλόσοφος και καθηγητής λογοτεχνίας Νούτσο Όρντινε έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Σε τι είναι χρήσιμη μια άχρηστη γνώση».

«Χρήσιμο είναι ό,τι μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι» υποστηρίζει ότι ο Ιταλός καθηγητής λογοτεχνίας Νούτσο Ορντίνε ο οποίος τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα για μια μοναδική διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα τη χρησιμότητα της άχρηστης γνώσης. «Αν δεν καταλάβουμε τη χρησιμότητα του άχρηστου, δεν θα καταλάβουμε την τέχνη» έγραφε ο Ευγένιος Ιονέσκο. Απόλυτα σύμφωνος με την άποψη αυτή, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος θα μιλήσει για εκείνη την γνώση που δεν σχετίζεται με άμεσο τρόπο με το κέρδος αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πνεύματος και στον πολιτισμό της ανθρωπότητας.

Ο Νούτσο Όρντίνε θέλει να τονίσει την αναγκαιότητα της καλλιέργειας των ανθρωπιστικών επιστημών, των κλασικών γλωσσών, της φαντασίας, της τέχνης
. Μέσα από τους στοχασμούς μεγάλων φιλοσόφων (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Καντ, Τοκβίλ, κ.ά) και σπουδαίων συγγραφέων (Δάντης, Πετράρχης, Βοκκάκιος, Σαίξπηρ, Θερβάντες, Ουγκό, κ.ά) δείχνει πως η εμμονή της κατοχής και η λατρεία της χρησιμότητας καταλήγουν να στραγγίζουν το ανθρώπινο πνεύμα, βάζοντας σε κίνδυνο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, την τέχνη και τη δημιουργικότητα, καθώς και θεμελιώδης αξίες όπως η dignitas hominis, η αγάπη και η αλήθεια.

«Αν αφήσουμε να πεθάνει οτιδήποτε το αφιλοκερδές, αν εγκαταλείψουμε τη δημιουργό δύναμη του άχρηστου, αν ακούμε αποκλειστικά το θανατερό τραγούδι των σειρήνων που μας ωθεί να κυνηγούμε το κέρδος, θα είμαστε σε θέση να παράγουμε μονάχα μια άρρωστη και χωρίς μνήμη συλλογικότητα, η οποία θα καταλήξει να χάσει την έννοια του εαυτού και της ζωής. Και τότε, όταν απερήμωση του πνεύματος θα μας έχει πλέον εξαντλήσει, θα είναι πραγματικά δύσκολο να φανταστούμε ότι ο ανόητος homo sapiens θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο για να κάνει πιο ανθρώπινη την ανθρωπότητα... » σημειώνει ο συγγραφέας στο τέλος της εισαγωγής του βιβλίου του «Η χρησιμότητα του άχρηστου».

Το μανιφέστο του Nuccio Ordine με τίτλο «Η χρησιμότητα του άχρηστου» κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση Ανταίου Χρυσοστομίδη.

 

INFO

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2105, ώρα 19:00

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα)

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 17:30

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ