2015-10-06 00:34:21
Φωτογραφία για Τα φιλόδοξα σχέδια Τσίπρα για την Υγεία
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Ένα “αλλο” σύστημα υγείας περιέγραψε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης.

Αν και οι στόχοι της Κυβέρνησης αναμένεται να εξειδικευθούν την Τετάρτη το μεσημέρι από τον Ανδρέα Ξανθό, το πλαίσιο του φιλόδοξου κυβερνητικού σχεδιασμού στο χώρο της Υγείας περιγράφηκε από τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα, αποδίδοντας του, για ακόμη μια φορά, τα χαρακτηριστικά του αντίβαρου στις σκληρές οικονομικές πολιτικές που τίθενται σε εφαρμογή με το Μνημόνιο ΙΙΙ.

Κοινωνικό κράτος

Μετά από τη δέσμευση για στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του, αναδεικνύοντας το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που ψηφίστηκε στην προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για κατάρτιση ενός πανελλαδικού χάρτη φτώχειας με στοχευμένες δρασεις
. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν την έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, τριτεκνους και πολύτεκνους, καθώς επίσης την ενεργοποίηση της κάρτας ανασφάλιστου. “Μεγάλος στρατηγικός στόχος, με οριζοντια 4ετίας, είναι η ίδρυση για πρώτη φορά ενός εθνικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης για την κοινωνική προστασία, στο πρότυπο του ΕΣΥ“, δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

Υγεία

Αποφασισμένος να “αφήσει ιστορία” δημιουργώντας ένα αποτελεσματικό και λειτουργικό συστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας φαίνεται πως είναι ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι, έως σήμερα, η ΠΦΥ θυμίζει το “γιοφύρι της Άρτας”.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε μεγάλο και εμβληματικό στόχο στην Υγεία “τη δημιουργά ενός νεου μοντέλου στην ΠΦΥ, που θα αποτελεί το βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας”. Μάλιστα, ανέφερε ότι θα βασιζεται στις Μονάδες Υγείας της Γειτονιάς και “θα αποτελέσει θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού συστήματος, που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και καθολική κάλυψη”.

Άλλωστε, η πρόσβαση όλων, ισότιμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη φαίνεται πως αποτελεί το στόχο των σχεδίων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα “στρατηγικός στόχος είναι η οικοδομηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ισοτιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης, με υψηλής ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και ελεγχόμενο κόστος”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ενέργειες για τη διασφάλιση της πρόσβαση των ανασφαλίστωνστην ιατροφαρμακευτική φροντίδα, μια από τις “ανεκπλήρωτες” υποσχέσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο κομμάτι του Φαρμάκου, ο κ. Τσίπρας μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησης “για απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά ποιοτικά και ασφαλή φαρμακα για τον Έλληνα πολίτη”, ενώ υποστήριξε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε πολιτικές και δράσεις για την προαγωγή της βασικής και κλινικής έρευνας.

Τα φιλόδοξα σχέδια του πρωθυπουργού, όμως, δεν εξαντλήθηκαν στη ΠΦΥ και την κάλυψη των ανασφαλίστων. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις και την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, 1100 προσλήψειςυγειονομικών θα υλοποιηθούν εντός του 2015, ενώ άλλες 2500 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε το άνοιγμα των συμβάσεων ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και της φυγής επιστημόνων.

Αντιδράσεις προκάλεσε στην αίθουσα του κοινοβουλίου η αναφορά του κ. Τσίπρα στιςΔιοικήσεις των Νοσοκομείων και το προηγούμενο σύστημα διορισμού τους, βάσει του “συστήματος 4-2-1”, που εξυπηρετούσε πελατειακά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η αξιολόγηση του συνόλου των Διοικήσεων και την αντικατάσταση όσων θεωρηθούν αναποτελεμαστικές θα γίνει άμεσα.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ