2015-10-06 17:03:34
Φωτογραφία για NATO: Δεν μοιαζει με λάθος η ρώσικη παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας
Οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, η ''τρομοκρατική απειλή'' ( σ.σ. εννοεί το ΡΚΚ), που κατευθύνεται από τα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ προς την Τουρκία, καθώς και οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, που συνεχίζεται στο εσωτερικό, απασχόλησαν την χθεσινή έκτακτη σύσκεψη για την Ασφάλεια στην Αγκυρα ( γράψαμε χθες) , που πραγματοποιήθηκε στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο και διήρκεσε 3 ώρες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της Τουρκικής Πρωθυπουργίας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη για την Ασφάλεια, αξιολογήθηκαν τα βήματα που θα λάβουν χώρα, σε περίπτωση οποιασδήποτε συνοριακής παραβίασης στην περιοχή, και επισημάνθηκε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας θα συνεχισθούν με αποφασιστικότητα. 

Τέλος, χαιρετίζεται με ικανοποίηση η σύσκεψη του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και η σχετική ανακοίνωση αλληλεγγύης προς την Τουρκία


Επί του τελευταίου να σημειώσουμε ότι το ΝΑΤΟ εξέφρασε δια του  Γενικού Γραμματέα του  την αμφιβολία της Συμμαχίας  για τις εξηγήσεις τις οποίες έδωσε η Ρωσία σχετικά με τις παραβιάσεις, από μαχητικά της αεροσκάφη, του εναερίου χώρου της Τουρκίας, το σαββατοκύριακο.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι οι παραβιάσεις έγιναν από λάθος, ωστόσο υπήρξαν δύο τέτοιες παραβιάσεις, μετά από επιδρομές στη Συρία και διήρκεσαν μεγαλύτερο διάστημα από μερικά δευτερόλεπτα.

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για τα κίνητρα, αλλά αυτό δεν μοιάζει να είναι ατύχημα και έχουμε δύο τέτοια», είπε ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις επιδρομές και σημειώνοντας τη διάρκειά τους

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  δήλωσε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, δεν έχει λάβει «καμία πραγματική εξήγηση» για το τι συνέβη. Είπε επίσης ότι δεν είχε οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τη Μόσχα, ωστόσο το ΝΑΤΟ έχει συζητήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές γραμμές επικοινωνίας του με τη Ρωσία.Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε επ αυτού ότι το ΝΑΤΟ και η Ρωσία έχουν ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί.Είπε ακόμη  ότι υπήρξε "σημαντική στρατιωτική κλιμάκωση" από τη Ρωσία στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χερσαίων στρατευμάτων αλλά και της ναυτικής της δύναμης.

 Η ανάπτυξη της Ρωσίας ειναι «μεγάλη ανησυχία», τόνισε,  καλώντας την Μόσχα να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Αγκυρα, για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο ημερών, για "να διαμαρτυρηθεί έντονα" σχετικά με τον ισχυρισμό για  2η παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ρώσος πρεσβευτής εκλήθη για 2η φορά χθες ώστε η τουρκική κυβέρνηση να τού εκφράσει "την έντονη διαμαρτυρία της μετά την παραβίαση του εναερίου χώρου την Κυριακή", δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

 

Ρωσία: Χρησιμοποιούν ένα τυχαίο γεγονός για να διαστρεβλώνουν τη δράση μας

Η Ρωσία δήλωσε ότι η πρώτη παραβίαση διήρκεσε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και οφείλεται σε κακές καιρικές συνθήκες και ότι εξετάζει ισχυρισμούς της δεύτερης παραβίασης.Η Μόσχα επίσης απάντησε στους ΝΑΤΟικούς ισχυρισμούς ότι η Συμμαχία χρησιμοποιεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως η παραβίαση για λίγα δευτερόλεπτα, του τουρκικού εναερίου χώρου, για να διαστρεβλώσει τους στόχους και το περιεχόμενο της δράσης της Ρωσίας στη Συρία.

Η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία στη Συρία την περασμένη Τετάρτη. Η Ρωσία λέει ότι στόχος της ειναι το Ισλαμικό Κράτο και άλλοι ισλαμιστές, αλλά το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη έχουν εκφράσει την ανησυχία ότι η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της στις ομάδες που αντιτίθενται στον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ