2015-10-06 19:39:13
Φωτογραφία για Τσίπρας: Αν η Ευρώπη δεν δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης
Το μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν έχει νόημα ύπαρξης αν δε δείξει αλληλεγγύη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Μυτιλήνη, όπου μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

«Οι πρόσφυγες ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωής τους στο Αιγαίο ζητούν το αυτονόητο. Να έχουν μία ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για να συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχει νόημα ύπαρξης αν δε λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Φάιμαν από την πλευρά του είπε «Χρειάζεται πολύ συζήτηση στην Ευρώπη για τους πρόσφυγες, είναι ευρωπαϊκό θέμα. Χρειάζεται να βρούμε μια λύση όλοι μαζί, όχι μόνες τους οι χώρες. Βασικό θέμα για την Ευρώπη τα hotspots».


Ο πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου. Επίσης συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ