2015-10-07 00:14:30
Φωτογραφία για Ολόκληρη η ομιλία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης
«Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

να ευχηθώ σε όλους καλή τετραετία και ιδίως στους νέους συναδέλφους που εξελέγησαν με την εντολή του ελληνικού λαού. Να βοηθήσουν να κρατήσουμε την παράδοση του κοινοβουλευτισμού, να ενισχύσουμε το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατία, να προχωρήσουμε σε μέτρα άμεσης δημοκρατίας που θα δώσουν στον ελληνικό λαό μεγαλύτερες ευκαιρίες να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διάρκεια.

Θα συμφωνήσω ότι θα πρέπει να πάρουμε τέτοια θεσμικά μέτρα σε αυτή την τετραετία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, ώστε να αποδείξουμε στον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα πράγματα, όπως ο ίδιος έδωσε εντολή.

Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών πρέπει να καταργηθεί. Πρέπει να δώσουμε εμείς πρώτοι το παράδειγμα στον ελληνικό λαό για τα επόμενα βήματά μας.

Η παρούσα Κυβέρνηση έλαβε για δεύτερη φορά ψήφο εμπιστοσύνης από τον ελληνικό λαό
. Είναι ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας, ένα μήνυμα ξεκάθαρο. Ο ελληνικός λαός στήριξε δύο κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους τα οποία έχουν όμως ένα κοινό όραμα. Το κοινό όραμα είναι η Ελλάδα. Τώρα είναι η σειρά καθενός από εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αποδείξετε ότι διαθέτετε τα ανάλογα αντανακλαστικά και να στηρίξετε με ψήφο εμπιστοσύνης μια προοδευτική κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε πριν από οκτώ μήνες.

Η Ελλάδα έχει μια ισχυρή Κυβέρνηση, μια Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, η οποία θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, θα ενώσει τον ελληνικό λαό. Θέλουμε ενωμένο και ισχυρό τον ελληνικό λαό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από την έξοδο της χώρας μας από την πολιτική της ύφεσης, της λιτότητας, της ανεργίας και να οδηγηθούμε με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη.

Και για να έρθω στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, θα πω ότι αυτή η ενότητα έχει μεγάλη σημασία, γιατί είναι γνωστό ότι η εθνική ισχύς, δηλαδή ο όγκος και τα αποτυπώματα της διεθνούς υπόστασης και δράσης της χώρας, είναι η συνισταμένη πολλών παραμέτρων, όπως η στρατιωτική ισχύς, την οποία εξασφαλίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, η κοινωνική ισχύς, η οικονομική ισχύς, η δημοσιονομική σταθερότητα, η άσκηση μιας ολοκληρωμένης ενεργούς και αξιόπιστης αμυντικής διπλωματίας.

Για εμάς το μείζον ζήτημα είναι η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και του ελληνικού Έθνους. Η ασφάλεια της χώρας είναι ζήτημα εθνικό, υπεράνω κομματικών επιδιώξεων. Λυπάμαι γι’ αυτά που ακούστηκαν την προεκλογική περίοδο και για εκείνους που παρέσυραν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιτεθεί προσωπικά κατά του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που επικράτησαν οι φωνές της λογικής, όπως αυτή του κ. Κεφαλογιάννη, που διόρθωσε αυτήν την τεράστια επίθεση που έγινε κατά του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, τον οποίο επέλεξαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και όχι η πολιτική ηγεσία.

Από την αρχή ξεκαθαρίζουμε ποιο είναι το πρώτο θέμα σε σχέση με την Εθνική Άμυνα: Είναι η εθνική ασφάλεια, στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιμένουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί εκεί έχουμε τα ενεργειακά μας συμφέροντα, εκεί έχουμε την προτεραιότητα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και από κει μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια του κυπριακού ελληνισμού.

Έχουμε εθνικά θέματα, η επιτυχής αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί σταθερότητα, αποφασιστικότατα, συνέχεια, αλληλοκατανόηση και συναίνεση. Η καλλιέργεια πνεύματος διχασμού, εσωστρέφειας και μεμψιμοιρίας, υπονομεύει τους εθνικούς μας στόχους και προσβάλλει την εθνική ομοψυχία, την οποία έχουμε ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Βιώνουμε στις μέρες μας μεταβολές που έχουν επιπτώσεις στη γεωστρατηγική και τη γεωοικονομία. Οι κοσμογονικές αλλαγές που σημειώθηκαν και συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν μια σειρά από νέα δεδομένα τα οποία διαμορφώνουν ένα ασταθές περιβάλλον που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιθετικότητα και η αστάθεια που επικρατεί επιβάλλει να έχουμε τεταμένη την προσοχή μας, την ετοιμότητα στον μέγιστο βαθμό. Μπροστά σε αυτές τις νέες προκλήσεις και τις ανάγκες, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως παράγοντας ασφαλείας και σταθερότητας στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Δημήτρη Βίτσα, έχουμε την απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που επωμιζόμαστε σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. Είμαστε εδώ, προκειμένου να συνεργαστούμε σε πολιτικό επίπεδο, τηρώντας τους νόμους, τους εθνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς και την ανεξαρτησία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την αρχή κάναμε γνωστό ότι σεβόμαστε τους θεσμούς, τις παραδόσεις και το ήθος που διέπουν τη λειτουργία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, η οποία πρέπει να διατηρείται ανεπηρέαστη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που την ασκούν.

Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ότι θα ενημερώνομαι συνεχώς και θα ζητώ τη συμβολή όλων των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Αυτό θα το δείξουμε και στην πράξη με τις συναντήσεις μας με τις αρμόδιες επιτροπές, με τις ενημερώσεις των πολιτικών κομμάτων, με τις απαντήσεις μας στη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ώστε με τις δικές σας παρατηρήσεις και προτάσεις να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα, τα συμφέροντα της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, αλλά και η διαφάνεια και η νομιμότητα. Θα κάνουμε τα πάντα, προκειμένου να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με αυτά βεβαίως που μπορεί να παρέχει η πολιτεία από το υστέρημα του Έλληνα πολίτη.

Το πρόγραμμά μας για τις Ένοπλες Δυνάμεις αποσκοπεί στην υλοποίηση της πολιτικής της Εθνικής Άμυνας, όπως αυτή αποφασίζεται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και χαίρομαι ιδιαίτερα για την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού σχετικά με την αναβάθμιση του ΚΥΣΕΑ.

Ξεκινώ, λοιπόν, από το προσωπικό, όπως ξεκίνησα και τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβα για πρώτη φορά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Τότε, είχα δηλώσει ότι στόχος είναι η άμεση εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση της δικαιοσύνης σε σχέση με τις περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προσπαθήσαμε μέχρι τελευταία μέρα. Στόχος μας είναι, λοιπόν, να τακτοποιήσουμε άμεσα αυτόν τον ανοιχτό λογαριασμό. Ήδη τα χρήματα έχουν αποδεσμευθεί από εξοπλισμούς και βρίσκονται στο Υπουργείο των Οικονομικών, προκειμένου να αποδοθούν στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη μας.

Από τις πρώτες αποφάσεις που πήραμε ήταν η άμεση χορήγηση των προβλεπομένων ημερών εκτός έδρας του Νομού Έβρου και των νησιών του Αιγαίου σε εφαρμογή του Π.Δ. 200/1993. Αυτό έγινε πραγματικότητα.

Αναγνωρίζοντας αυτούς που «φυλάνε τις Θερμοπύλες» και φροντίζουν την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια, αυτούς που συμπαραστέκονται στους ακρίτες μας στις έκτακτες καταστάσεις και στις φυσικές καταστροφές, δηλώνω ότι η πρώτη απόφαση θα αφορά την απόδοση του επιδόματος παραμεθορίου. Ήδη έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος από αυτή.

Επιπλέον, μελετούμε την περίπτωση καθιέρωσης νέου ειδικού μισθολογίου για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σημαντικότερο είναι το φρόνημα και η ψυχή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σας βεβαιώ ότι η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων κατοχυρώνεται από την ποιοτική υπεροχή του προσωπικού μας. Γι’ αυτό ο παράγοντας άνθρωπος αποτελεί για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση την πρώτη προτεραιότητα. Προς τούτο άλλωστε η ενίσχυση της αξιοκρατίας και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων υπήρξε και θα παραμείνει φάρος της πολιτικής μας για το ανθρώπινο δυναμικό.

Στην κατεύθυνση αυτή έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την υπηρεσιακή κατάσταση, την ιεραρχία και τις προαγωγές, καθώς και τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις των στελεχών σε θέσεις ευθύνης, η καθιέρωση αρχών ισότητας και διαφάνειας στις τοποθετήσεις και στις μεταθέσεις των στρατευμένων, οι οποίες ήδη καλύπτονται από υπουργική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη και κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, και η λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσής τους.

Σταματήσαμε το εκφυλιστικό φαινόμενο του διαχωρισμού των στρατευσίμων σε προνομιούχους και μη. Αναστρέψαμε την απαράδεκτη κατάσταση που βρήκαμε της υπερεπάνδρωσης με στρατεύσιμο προσωπικό των μονάδων του κέντρου και της επικίνδυνα μειωμένης επάνδρωσης των μονάδων σε ακριτικές περιοχές. Ήδη διπλασιάσαμε το στρατεύσιμο προσωπικό. Από την πρώτη μέρα, από την πρώτη σειρά που μπήκε μέσα, έχει μεταφερθεί στον Έβρο και στα νησιά. Όλοι θα υπηρετούν στον Έβρο και στα νησιά τουλάχιστον κατά το πρώτο χρονικό διάστημα της θητείας τους.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για την καθιέρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για την επαγγελματική εξέλιξη των υπαξιωματικών, καθώς και την αναβάθμιση της εκπαίδευσής τους σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Επίσης, εξετάζεται η θέσπιση εθελοντικής στράτευσης των γυναικών και παράλληλα θα συνεχίσουμε τις ρυθμίσεις θεμάτων που αφορούν τη στρατολογική τακτοποίηση των ανυπότακτων.

Θεσπίζουμε καθορισμένη διάρκεια θητείας των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων: δύο συν ένα έτη. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των στελεχών. Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την αναβάθμιση των κοινωνικών παροχών στα στελέχη σε θέματα όπως υπηρεσίες υγείας, οικιστική εξυπηρέτηση, ευνοϊκοί όροι στις τραπεζικές υπηρεσίες. Ήδη συνάψαμε συμφωνία και κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μία τραπεζική κάρτα με ειδικά προνόμια.

Βασικές αρχές στην αμυντική μας πολιτική: Το πρόγραμμά μας θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από ένα πλέγμα διοικητικών μέτρων αλλά και νομοθετικών παρεμβάσεων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η υλοποίηση των αντικειμενικών σκοπών της πολιτικής της Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αναγκών της χώρας, των χαρακτηριστικών του γεωπολιτικού και γεωστρατηγικού περιβάλλοντος, της κύριας απειλής αλλά και των σύγχρονων απειλών, των απαιτήσεων για την οργανωτική και επιχειρησιακή δομή ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και ταχείας αντίδρασης σύγχρονου στρατεύματος, της ικανότητας χειρισμού κρίσεων, της διαφάνειας και της νομιμότητας. Θα συνεχίσουμε την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Θυμίζω ότι η οργάνωση και η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων ως θεμελιώδους παράγοντα εθνικής ισχύος και αποτελεσματικής δυνάμεως αποτροπής αποτελεί τον βασικό σκοπό του προγράμματός μας. Παράμετροι για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι: Πρώτον, η ουσιαστική αύξηση του αξιόμαχου, δεύτερον, ο εφοδιασμός και ο εξοπλισμός αλλά και η συντήρηση οπλικών συστημάτων και μέσων και τρίτον, η εδραίωση του κύρους των Ενόπλων Δυνάμεων, της ηγεσίας και των στελεχών τους, η διατήρηση του υψηλού ηθικού και η έμπρακτη αναγνώριση από την πολιτεία της υψηλής τους αποστολής.

Ενδεικτικά είναι τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του προγράμματός μας που καλύπτουν πρώτα τους τομείς της ενίσχυσης και της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχωρούμε σε επανασχεδιασμό της δομής των Δυνάμεων και της δομής διοίκησης από μηδενική βάση με σκοπό τη δημιουργία ευέλικτου, οικονομικότερου και αποτελεσματικότερου σχήματος. Η προτεινόμενη νέα δομή θα συμπληρωθεί και με επανακαθορισμό των πολεμικών αποθεμάτων με νέα κριτήρια.

Αυτές οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όχι μόνο για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά πρωτίστως για λόγους επιχειρησιακούς, γιατί ένας τέτοιος στρατός είναι επιχειρησιακά πιο αποτελεσματικός, έχει καλύτερη συνείδηση της αποστολής και των προτεραιοτήτων του. Στόχος δεν είναι άλλος από την πλήρη αξιοποίηση των διατιθέμενων οπλικών συστημάτων και μέσων και η κάλυψη των κενών σε τομείς που κρίνονται κρίσιμοι μέσα από το πρίσμα της σημερινής δημοσιονομικής κατάστασης.

Όσον αφορά τη διαχείριση κρίσεων στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον, όπως οι πρόσφατες εξελίξεις στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ευρασίας και της Μέσης Ανατολής καταδεικνύουν σαφώς ότι οι έννοιες «κρίση» και «ασφάλεια» υπερβαίνουν τα στερεότυπα και τα στεγανά του παρελθόντος, καθιστώντας έτσι τα όρια ανάμεσα στην εσωτερική και εξωτερική, στη συμμετρική και ασύμμετρη απειλή όλο και περισσότερο δυσδιάκριτα.

Ως εκ τούτου, η θεωρητική τους αποτύπωση αλλά και η στρατηγική αντιμετώπισή τους απαιτεί νέα σκέψη. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο σύνολο των κρατικών φορέων που ασχολούνται με την πρόληψη και τη διαχείριση κάθε είδους κρίσεων. Η χρήση του κυβερνοχώρου, οι σύγχρονες μορφές πειρατείας, η διεθνής τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και το προσφυγικό πρόβλημα είναι τομείς που απαιτούν τη συστράτευση και τη συναντίληψη απ’ όλους για την αντιμετώπισή τους. Είναι προφανές ότι αυτές οι προκλήσεις για την ασφάλεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς τη συνεργασία και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όσον αφορά την κοινωνική προσφορά, αποτελεί βασική πτυχή της πολιτικής μας η ευρεία συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε δράσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Αυτό εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με αναβάθμιση της πολιτικοστρατιωτικής συνεργασίας, την οποία θα επιδιώξουμε.

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να πω εν συντομία ότι είναι σημαντική η επανίδρυση της ΜΟΜΑ, της ΔΙΔΕΡΓΩΝ, που ήδη ολοκλήρωσε το πρώτο της έργο. Πήρε σάρκα και οστά η προγραμματική μας υπόσχεση, καθώς αξιοποιήσαμε τις μεγάλες δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδίως του Μηχανικού και των Υπηρεσιών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, συνεισφέροντας σε έργα οδοποιίας και εγγειοβελτιωτικά και στην αποκατάσταση ζημιών σε ακριτικές περιοχές.

Σήμερα παραδίδεται το έργο της Ικαρίας, η σύνδεση του Άγιου Κηρύκου με το Καρκινάγρι. Ο ασθενής ήθελε τρεισήμισι ώρες για να πάει στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, ενώ τώρα θα πηγαίνει σε 45 λεπτά.

Το Μηχανικό αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι παρόν στην Κεφαλονιά. Είναι παρόν στη Σκόπελο. Αντιμετωπίσαμε άμεσα τις φυσικές καταστροφές. Δίνουμε φαγητό - και ιδίως στις περιοχές που έχουμε το προσφυγικό πρόβλημα - με τη συμμετοχή του στρατού, με μερίδες που μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να παραγάγουν. Είμαστε παρόντες παντού για ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Ήδη έχουμε ετοιμάσει τη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας. Κάθε γιατρός που θα υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορεί ταυτόχρονα να υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία και, παράλληλα, αν υπηρετήσει σε ένα μικρό νησί, σε ένα ορεινό χωριό που δεν έχει γιατρό, θα μπορεί να προσμετρά τη θητεία του στο αγροτικό του.

Το ίδιο ακριβώς κάνουμε - και θα συνεχίσουμε να κάνουμε - με τη δυνατότητα που θα δώσουμε σε νέα παιδιά υπηρετώντας στη ΔΙΔΕΡΓΩΝ, στη ΜΟΜΑ ή σε άλλες υπηρεσίες, να παραμείνουν για τρία χρόνια στο στράτευμα, έχοντας αποκτήσει επαγγελματική εμπειρία ως χειριστές μηχανημάτων, ως μηχανικοί ή ως αρχιτέκτονες και με αυτήν την επαγγελματική εμπειρία να μπορούν να μπουν στη ζωή με έναν μεγαλύτερο οπλισμό.

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς και τις υποδομές, ξεκινήσαμε και ιδρύσαμε την Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και με τη συνεργασία των επιτελείων στείλαμε για πρώτη φορά στον Εισαγγελέα Διαφθοράς 19 υποθέσεις διαφθοράς. Αντιλαμβάνεστε ότι συνέβαιναν «σημεία και τέρατα», που λέει και η λαϊκή ρήση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, σας λέω ότι και οι 19 αυτές υποθέσεις έχουν προχωρήσει στα ακροατήρια και έχουν γίνει ήδη συλλήψεις. Έχουν γίνει ανοίγματα λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκείνοι οι οποίοι έχουν εμπλακεί, οδηγούνται σύντομα στη δικαιοσύνη. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη, την οποία βοηθούμε με την παρουσία στρατιωτικών για την επίλυση τεχνικών θεμάτων, έχει κάνει ένα τεράστιο έργο σε 19 υποθέσεις μέσα σε ελάχιστους μήνες, ένα έργο που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια.

Οδηγός μας είναι οι υφιστάμενες θεσμικές διαδικασίες και οι ευρέως διαδεδομένες οικονομοτεχνικές πρακτικές κοστολόγησης και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας.

Θέλω να θυμίσω ότι ο νόμος περί προμηθειών θα αλλάξει. Θα δώσουμε τη δυνατότητα στους Αρχηγούς των Όπλων να αποφασίζουν για μέχρι 300.000 ευρώ, προκειμένου να αποκαθιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν σε ανταλλακτικά και σε μέσα τα οποία δεν είναι διαθέσιμα.

Ήδη προχωρήσαμε στην πώληση ληγμένων ή προς λήξη μέσα στον χρόνο οπλικών προμηθειών, ιδίως πυρομαχικών. Αυτά τα χρήματα θα καλύψουν τις ανάγκες των 100.000.000 ευρώ αυτό τον χρόνο και των 200.000.000 ευρώ που απαιτούν οι θεσμοί για τα επόμενα χρόνια και δεν θα υπάρχει ούτε ένα ευρώ μείωση από τον προγραμματισμένο σχεδιασμό στον προϋπολογισμό μας.

Στην αμυντική βιομηχανία ήδη έχει γίνει μία τεράστια προσπάθεια. Η ΕΑΒ έχει ξεκινήσει με νέα συμβόλαια, με νέες συμφωνίες. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν ήδη προχωρήσει σε σύναψη συμφωνιών και άνοιγμα πλέον στις αγορές όλου του κόσμου, με νέες παραγωγές και με προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες θα γίνουν στην Πάτρα. Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τις άλλες αμυντικές βιομηχανίες, όπως είναι η ΕΛΒΟ και άλλες μικρότερες, οι οποίες είναι στην περιφέρεια.

Έχουμε ενεργοποιήσει όλα τα ΑΩ, τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, όχι προς όφελος των προμηθευτών αλλά προς όφελος των ίδιων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και τέλος - αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό - τα 34 δισεκατομμύρια περιουσίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Ταμείων των Όπλων που ανήκουν στα εν ενεργεία και στα εν αποστρατεία στελέχη, που απέφεραν μόνο ένα εκατομμύριο ευρώ, χωρίς να πουληθεί ούτε ένα χιλιοστό γης, τα προχωρούμε σε δημόσιους διαγωνισμούς για την παραχώρηση χρήσεως τους για πενήντα ή εκατό χρόνια με μίνιμουμ απόδοση το 5% της αντικειμενικής αξίας και με ανοικτό διαγωνισμό στο διαδίκτυο για πέντε ημέρες, όπου θα μπορούν να δοθούν προς επένδυση και τα χρήματα αυτά να πηγαίνουν για τη δημιουργία κατοικιών για το μόνιμο προσωπικό αξιωματικών - υπαξιωματικών και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώντας σας για τον χρόνο τον οποίο μου δώσατε, λέγοντας ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης.

Εγώ αναχωρώ για τις Βρυξέλλες, όπου έχουμε το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας.

Θέλω να πω ότι αυτή η Κυβέρνηση, με την εντολή του ελληνικού λαού, θα είναι μία Κυβέρνηση που θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που άλλαξε τη μεταπολίτευση.

Σας ευχαριστώ πολύ».
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ