2015-10-09 00:42:49
Φωτογραφία για Βόμβα 1,5 δισ. ευρώ στα θεμέλια του ΕΟΠΥΥ
Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

- Capital.gr

Χρέη ύψους 1,5 δισ ευρώ έχουν συσσωρευτεί στον ΕΟΠΥΥ, λόγω τηςυποχρηματοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό αποκαλύπτει η εισήγηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) κ. Αντώνη Κουρούκλη στο 31ο Συνέδριο της εν λόγω συνδικαλιστικής Οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, στον ΕΟΠΥΥ χρωστούν:

- Το ΙΚΑ 806 εκατ. ευρώ.

- Ο ΟΑΕΕ 571 εκατ. ευρώ.

-Το ΤΑΥΤΕΚΩ 53 εκατ. ευρώ.

- Το ΕΤΑΑ 69 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Κουρούκλη, εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν λάβει άμεσα ποσό άνω των 900 εκατ. ευρώ, κινδυνεύει το επόμενο διάστημα να προβεί σε στάση πληρωμών προς τους παρόχους και προς τους ασφαλισμένους του.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ έχουν ως ακολούθως:

- Προς ιδιώτες παρόχους ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ.

- Προς τους ασφαλισμένους ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

- Προς φορείς γενικής κυβέρνησης (π.χ. νοσοκομεία) ανέρχονται σε 5,2 δισ. ευρώ.

Παρ'ότι τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 1,5 δισ. ευρώ προς τον ΕΟΠΥΥ, εξακολουθούν να είναι και με το παραπάνω ελλειμματικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης του κ. Κουρουκλη. Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ προβλέπεται να έχει έλλειμμα φέτος 900 εκατ. ευρώ (αντί πρόβλεψης για 930 εκατ. ευρώ) και ο ΟΑΕΕ θα έχει έλλειμμα 539 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, κ. Κουρούκλης, με βάση τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό προκύπτει ένας "μόνιμος μηχανισμός περικοπών και αύξησης των ορίων ηλικίας". Όπως τόνισε, ο ίδιος, επίσης, υπό αυτούς τους όρους "το εργατικό κίνημα φεύγει εντελώς από το προσκήνιο και τυχόν μελλοντικές διεκδικήσεις θα αφορούν στη σφαίρα του κράτους πρόνοιας και της παροχής και όχι στη σφαίρα του κοινωνικού δικαιώματος που αποτελεί τη βασική θεμελιώδη αρχή".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ