2015-10-09 20:54:07
Φωτογραφία για Οι τζιχαντιστές σκότωσαν Ιρανό στρατηγό στη Συρία
Ο στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Χαμεντανί, έπεσε νεκρός στο Χαλέπι  - Πώς Τεχεράνη και Μόσχα «συνεργάζονται» στον αγώνα ενάντια του Ισλαμικού Κράτους

Τη στιγμή που η ρωσική επέμβαση κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζεται από αέρος και θαλάσσης στη Συρία, οι Ιρανοί που διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ μετρούν ήδη την πρώτη σημαντική απώλειά τους.

Ο στρατηγός του στρατιωτικού σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, Χουσεΐν Χαμεντανί, έχασε τη ζωή του από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Χαλέπι της Συρίας προκαλώντας σοκ στην Τεχεράνη.

Ο Χαμεντανί, εκτελούσε χρέη στρατιωτικού συμβούλου δίπλα στις συριακές ένοπλες δυνάμεις και δη του Σύρου προέδρου, ενώ διατελούσε σημαντικό ρόλο στον συντονισμό των δυνάμεων του καθεστώτος.

Όπως αναφέρουν διεθνή δίκτυα ανώτεροι Ιρανοί στρατιωτικοί εδώ και καιρό συνεργάζονταν με τη Μόσχα για να σχεδιάσουν ένα πλαίσιο με σκοπό την προστασία του Άσαντ και ενδεχομένως την παραμονή του στην εξουσία, με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να αυξήσουν σημαντικά την εμπλοκή τους στον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζεται έπειτα από τέσσερα χρόνια.


Ο Χαμεντανί, λοιπόν, ο οποίος ήταν βετεράνος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα οκτώ χρόνια πολέμου του Ιράν με το Ιράκ, θεωρείται ότι ήταν ένας από τους στρατιωτικούς-κλειδί για τις σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, αλλά και για τον συντονισμό του συριακού στρατού και των Ιρανών εθελοντών που στηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ.

Βέβαια, οι επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης επιμένουν πως στη Συρία υπάρχουν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι, διαψεύδοντας την παρουσία μαχητών σε συριακό έδαφος, ωστόσο το γεγονός ότι ο Χαμεντανί έπεσε στη μάχη μαρτυρά την πραγματικότητα.

Έπειτα από το θάνατό του, λοιπόν, αναμένεται ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και γενικότερα εκείνος της Τεχεράνης να είναι ακόμα πιο ενεργός στον αγώνα ενάντια του ΙΚ.

Όλα αυτά, ενώ πύραυλοι από ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα λέγεται πως κατέπεσαν σε ιρανικό έδαφος κατά λάθος την περασμένη Πέμπτη.

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους τουλάχιστον τέσσερις πύραυλοι έπληξαν το Ιράν ενώ στόχευαν σε θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι σημειώθηκαν ζημιές σε κτίρια, ενώ ενδέχεται να υπήρχαν και τραυματισμοί, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Αντιθέτως, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης διαψεύδει ότι πύραυλοι έπληξαν ιρανικό έδαφος, κάνοντας λόγο για ψευδή προπαγάνδα των αμερικανικών δικτύων καθώς το CNN αναφέρθηκε πρώτο στην είδηση.

«Σε αντίθεση με το CNN δεν αναφερόμαστε σε ανώνυμες πηγές, αλλά δείχνουμε τις εκτοξεύσεις των πυραύλων και τους στόχους που χτυπούν τη στιγμή που τους πλήττουν», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Ανεξαρτήτως πόσο δυσάρεστο και απρόβλεπτο είναι για τους συναδέλφους μας στο Πεντάγωνο και το Λάνγκλεϊ, οι χθεσινές επιθέσεις με κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας στις εγκαταστάσεις του ΙΚ στη Συρία χτύπησαν τους στόχους», συνέχισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και το κρατικό ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRINN διαψεύδοντας το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, μάλιστα, ανέφερε πως το ιρανικό υπουργείο Αμύνης διέψευσε ότι τέσσερις από τους 26 πυραύλους κατέπεσαν στο Ιράν, προσθέτοντας ότι η πληροφορία αποτελεί μέρος του «ψυχολογικού πολέμου» της Δύσης.

Στο μεταξύ, πριν μερικές ημέρες κι ενώ οι πύραυλοι από τα ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα εκτοξεύονταν για να πλήξουν στόχους τζιχαντιστών στη Συρία, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεί έστελνε ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά και τους Ιρανούς που βλέπουν θετικά τη συμφωνία για τα πυρηνικά.

«Συνομιλώντας με τις ΗΠΑ δε θα έχει κανένα όφελος προς εμάς. Αντιθέτως θα είναι επιζήμιο», είχε πει ο αγιατολάχ Χαμενεί στα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και την στήριξη της ρωσικής επέμβασης στη Συρία στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Όπως επισημαίνει ο Μεχρντάντ Φαραχμάντ του βρετανικού δικτύου BBC οι ρωσικές επιχειρήσεις σε συριακό έδαφος σε μία προσπάθεια να στηρίξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ και στο μεταξύ να απωθήσουν τους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους, έχουν γίνει αποδεκτοί θετικά από τον ιρανικό Τύπο.

Εξάλλου, δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μία κοινή προσπάθεια κατά του ΙΚ από το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία.

Επομένως, η ρωσική επέμβαση «σημαίνει πως το Ιράν δεν είναι το μόνο ξένο κράτος που έχει επέμβει στρατιωτικά στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ», με αποτέλεσμα η Τεχεράνη να μπορεί πλέον να ανήκει σε μία ευρύτερη στρατιωτική συμμαχία με έναν ισχυρό σύμμαχο.

Την ίδια στιγμή, η Τεχεράνη συντάσσεται με την Μόσχα στην προσπάθεια να αναδειχθεί ως δύναμη σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι ΗΠΑ, κάτι που «οι Ιρανοί σκληροπυρηνικοί ονειρεύονται για δεκαετίες».

Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνει ο Φαραχμάντ, ότι τους τελευταίους 15 μήνες ο πανίσχυρος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Δαμασκό, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη, συντονίζοντας και στηρίζοντας τις παραστρατιωτικές ομάδες που αγωνίζονται κατά του ΙΚ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ