2015-10-10 00:45:08
Φωτογραφία για Στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας το Νόμπελ Ειρήνης 2015
Παρά τα... βαρύγδουπα ονόματα που είχαν προταθεί, όπως ο Πάπας Φραγκίσκος και η Μέρκελ, τελικά το Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, "για την συνεισφορά του στην εγκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά την Αραβική Άνοιξη του 2011 και την αποπομπή του προέδρου Μπέν Άλι".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων "το κουαρτέτο σχημάτισε μια εναλλακτική ειρηνική πολιτική κυβέρνηση το 2013, όταν η χώρα ήταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου και στη συνέχεια διασφάλισε τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού,χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων".

Το Κουαρτέτο αποτελείται από την Γενική Ένωση Εργασίας της Τυνησίας, (UGTT), την ένωση των εργοδοτών UTICA, την Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LTDH) και το Δικηγορικό Σώμα της χώρας.

"Το κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, ενώ η διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών", υπογραμμίζει η επιτροπή.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αξίας οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ