2015-10-12 19:19:06
Φωτογραφία για Γ. Χατζηθεοδοσίου : Το μείγμα πολιτικής είναι λάθος
«Η ανάγκη για ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο με ορί­ζοντα δεκαετίας είναι πια επιτακτική. Ακόμη και η «τυφλή» εφαρμογή του μνημονίου δεν μας απαγο­ρεύει να συνεννοηθούμε, πολιτικές δυνάμεις και φο­ρείς της αγοράς, για το παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργήσει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας».

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και το προσχέδιο του Προϋπολογισμού οριστικοποίησαν το «λογικό παράδοξο» που εισήγαγε στην οικονομική ζωή της Ελλάδας το 3ο μνημόνιο: Η κυβέρνηση εκτιμά πως το ΑΕΠ θα είναι μειωμένο κατά 11,5 δισ. εκατομμύρια ευρώ σε σχέ­ση με την περσινή εκτίμηση, αλλά ταυτόχρονα εξα­πολύει ένα μπαράζ νέων φόρων, με τις επιβαρύν­σεις για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρό­τες να φθάνουν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 και το 2016!

Είναι άκρως ανησυχητικό πως την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο περιμένει για φέτος ύφε­ση στην καλύτερη περίπτωση 1,5% και στη χειρότε­ρη 2,3%, οι ίδιοι οι υπουργοί ομολογούν πως πολλά μέτρα δεν έχουν ακόμη κοστολογηθεί και ποσοτικοποιηθεί, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο για λήψη και νέων, αν το απαιτήσουν οι δημοσιονο­μικές συνθήκες.


Και ενώ η ανεργία θα συνεχίσει να ανεβαίνει φέτος και του χρόνου και η κατανάλωση θα βυθίζεται κατά 1,6% φέτος και κατά 2,4% το 2016, η κυβέρνη­ση ετοιμάζεται να περικόψει συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ, αλλά παρ' όλα αυτά προσβλέπει σε αυ­ξημένα έσοδα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα έχουν λιγότερο τζίρο και από τα νοικοκυριά που θα έχουν μειωμένο εισόδημα!

Με άλλα λόγια, οδηγώντας με μαθηματική ακρί­βεια χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα στην εξαθλίωση, υποθηκεύει 3 a priori τους εισπρακτικούς στόχους που έχει θέσει! Εάν η χώρα προερχόταν από μία περίοδο οικονομικής και δημο­σιονομικής «ευμάρειας», ακόμη και αυτή η σκληρή προσαρμογή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή, κα­θώς οι αντοχές της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας θα ήταν ισχυρές. Σήμερα, όμως, η συνε­χιζόμενη ύφεση από το 2010 έχει εξαφανίσει ουσια­στικά τα μεσαία εισοδήματα, όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει πλέον οικογενειακές αποδοχές κάτω των 12.000 ευρώ!

Αυτή η φοροεισπρακτική λογική είναι όχι μόνο καταδικασμένη να αποτύχει αλλά και να καθηλώσει την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις στον «βάλτο» της υπανάπτυξης, της αποεπένδυσης και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να αποδείξει πως η ευρημαπκότητά της δεν εξαντλείται στην επι­βολή φόρων και να καταθέσει άμεσα τον σχεδιασμό της για ενίσχυση της ρευστότητας και για την προ­σέλκυση επενδύσεων. Όχι όμως με αποσπασματι­κές ρυθμίσεις και βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. Η ανάγκη για ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο με ορί­ζοντα δεκαετίας είναι πια επιτακτική. Ακόμη και η «τυφλή» εφαρμογή του μνημονίου δεν μας απαγο­ρεύει να συνεννοηθούμε, πολιτικές δυνάμεις και φο­ρείς της αγοράς, για το παραγωγικό μοντέλο που θα δημιουργήσει εθνικό πλούτο και θέσεις εργασίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ