2015-10-13 13:45:09
Φωτογραφία για Στα χέρια των ειδικών του ΟΟΣΑ οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των φαρμακείων στην Ελλάδα
Δυσμενείς εξελίξεις αναμένονται για τον κλάδο των φαρμακοποιών, καθώς η κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να έρθει σε ρήξη με τον ΟΟΣΑ για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

IATRONET.GR

Σε πλήρη αδυναμία να επηρεάσει τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να έρθουν σε ρήξη με τους δανειστές, οι οποίοι πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση και δυνατότητα δημιουργίας φαρμακείου και από μη φαρμακοποιούς.

Σε συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) με τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, φάνηκε ότι το χάσμα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακοποιών δεν πρόκειται να κλείσει.

Η πολιτική ηγεσία τόνισε στους εκπροσώπους του κλάδου ότι το θέμα των αλλαγών στα φαρμακεία χειρίζονται τεχνοκράτες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).


“Δεν πρόκειται να πάμε κόντρα στον ΟΟΣΑ”, ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στο προεδρείο του ΠΦΣ.

Ενδεικτικό της κατεύθυνσης που παίρνουν τα πράγματα, είναι ότι ο ΟΟΣΑ είχε εκδώσει τη γνωστή “εργαλειοθήκη”, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί το 2014 και αφορούσε το άνοιγμα 50 επαγγελμάτων.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβανόταν το επάγγελμα του φαρμακοποιού, για το οποίο προβλέπονταν απελευθέρωση στο ιδιοκτησιακό και διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και από καταστήματα λιανικής πώλησης (όπως τα σούπερ – μάρκετ).

Επαφές

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση, με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κωνσταντίνο Λουράντο να εντείνει τις διαβουλεύσεις με Έλληνες και ξένους διαμορφωτές των πολιτικών.

Ο κ. Λουράντος αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρόεδρο του Γερμανικού Φαρμακευτικού Συλλόγου (ABDA), σε μία προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις των επικείμενων αλλαγών στον κλάδο.

Ο ΠΦΣ προτείνει την εφαρμογή και στην Ελλάδα του “γερμανικού μοντέλου”, το οποίο προβλέπει ότι ιδιοκτήτης του φαρμακείου είναι μόνο φαρμακοποιός.

Συμφέροντα

Για εξυπηρέτηση συμφερόντων κάνουν λόγο οι “διευρυμένοι” φαρμακοποιοί.

Η Μαίρη Λυβίζου, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου (ΦΑΝΙΕ) που τους εκπροσωπεί σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία λογική στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ