2015-10-24 12:31:06
Φωτογραφία για Αναβάθμισε την οικονομία της Κύπρου, ο οίκος Fitch
Σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα κατά δύο βαθμίδες, στο «Β+», από «Β-», προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings. Παράλληλα, ο οίκος έθεσε τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας σε θετικό ορίζοντα, κάτι που σημαίνει μια ενδεχόμενη νέα αναβάθμιση στο μέλλον.

Ο Fitch αναβάθμισε επίσης στο «Β+», από «Β-» τα μη καλυμμένα κρατικά ομόλογα (senior unsecured bonds) σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, καθώς και στο «ΒΒ+», από «ΒΒ-» την υψηλότερη αξιολόγηση (Country Ceiling) που μπορεί να πάρει η Κύπρος, ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ξένο νόμισμα στο «Β».

Επιπλέον, ο αμερικανικός οίκος αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2015, στο 1,5%, από συρρίκνωση 0,8% που εκτιμούσε προηγουμένως, ενώ αναμένει πλεόνασμα 0,2% το 2016 και κορύφωση του δημόσιου χρέους στο 108% του ΑΕΠ στο τρέχον έτος. Η αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Κύπρος έχει επιδείξει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση και έχει υπερ- αποδώσει σε σχέση με τους δημοσιονομικούς της στόχους.


Αναφέρει πως το 2014, η Κύπρος είχε σχεδόν ισοσκελισμένο ισολογισμό της γενικής Κυβέρνησης (εξαιρουμένου του 1,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού) σε σύγκριση με έλλειμμα 8,5% του ΑΕΠ που ανέμενε αρχικά ο οίκος, τον Ιούνιο του 2013, όταν υποβάθμισε την κυπριακή οικονομία σε «Β-».

Ο Fitch αναμένει τώρα πως το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1% του ΑΕΠ το 2015, ενώ θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,2% και 1% το 2016 και το 2017, αντίστοιχα.

Το ακαθάριστο χρέος της γενικής Κυβέρνησης αναμένεται τώρα από τον Fitch να κορυφωθεί ελαφρώς κάτω από το 108% του ΑΕΠ φέτος, πριν υποχωρήσει σε περίπου 100% το 2017. Τον Ιούνιο του 2013, ο διεθνής οίκος ανέμενε το δημόσιο χρέος να κορυφωθεί στο 130%.

Σημειώνει πως το ακαθάριστο χρέος εξακολουθεί να είναι υψηλό και να μειώνει την ικανότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει εγχώρια ή εξωτερικά σοκ.

Αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος έχει επανέλθει σε πορεία εφαρμογής του προγράμματος που συμφωνήθηκε με την Τρόικα, μετά τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην 5η και 6η αξιολόγηση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ