2015-11-09 18:07:06
Φωτογραφία για Καταρράκτης: Θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες πέτυχαν οι επιστήμονες
Οφθαλμικές σταγόνες «φιλοδοξούν» να αντικαταστήσουν τις επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα... για τη θεραπεία του καταρράκτη. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο Science, αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τη θεραπεία της οφθαλμικής πάθησης σε τρωκτικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη επιστημονική ομάδα που ανακοινώνει θεραπεία του καταρράκτη με ενδοφθάλμιες σταγόνες στεροειδών.

Ο Δρ Ρόι Κουίνλαν του Πανεπιστημίου του Ντέραμ και ο Δρ Τζέισον Γκεστβίκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν ότι δεν είμαστε μακριά από την εποχή όπου οι ενδοφθάλμιες σταγόνες στεροειδών θα διαλύουν αποτελεσματικά τις συσσωματώσεις των κρυσταλλινών πρωτεϊνών CRYAA και CRYAB, που προκαλούν τον καταρράκτη.

Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια που είχαν καταρράκτη, λόγω ηλικίας και κληρονομικότητας, και διαπίστωσαν ότι όσα έκαναν θεραπεία με σταγόνες στεροειδών, σε τέσσερις εβδομάδες εμφάνιζαν αισθητή βελτίωση και οι φακοί των ματιών τους είχαν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό.


Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο φακός του ανθρώπινου ματιού διαφέρει από εκείνον του ποντικού και επιπλέον οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει τον βιολογικό μηχανισμό που επιτρέπει στις σταγόνες από στεροειδή να «καθαρίζουν» τον φακό στα μάτια των πειραματόζωων.

Συνεπώς θα χρεαιστεί ακόμη χρόνος, ωσότου ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, κάτι που ίσως συμβεί το 2016.

Σήμερα, πάνω από το 50% των ηλικιωμένων άνω των 70 ετών πάσχουν από καταρράκτη και χρειάζεται να υποβληθούν σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, 20 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως, κυρίως στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας του καταρράκτη.

«Χρειάζονται δεκαετίες για να φθάσει ο καταρράκτης να αναπτυχθεί, συνεπώς αν μπορεί κανείς να τον θεραπεύσει με λίγες σταγόνες μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες, τότε αυτό θα είναι εκπληκτικό» εξηγεί ο Δρ Κουίνλαν. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ