2015-11-20 13:57:07
Φωτογραφία για Εισβολή του Γαλλικού στρατού στο ξενοδοχείο στο Μάλι....
Σύμφωνα με το BBC, τρεις από τους έξι εργαζόμενους της Turkish Airlines που κρατούνταν όμηροι, κατάφεραν να αποδράσουν από το ξενοδοχείο

 Επίθεση του γαλλικού Στρατού έγινε πριν λίγο στο ξενοδοχείο στο Μπαμακό. Μέχρι στιγμής κατάφεραν να απελευθερώσουν 15 άτομα, με τίμημα 3 νεκρούς. Η επιχείρηση συνεχίζεται.

Οι ισλαμιστές είναι μόνο δύο, αναφέρουν οι πηγές ασφαλείας.

Ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν και 6 Τούρκοι.

Οι δυνάμεις ασφαλείας μπόρεσαν να απελευθερώσουν ακόμα δώδεκα ομήρους, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ομήρων, όμως θεωρείται βέβαιο ότι είναι περισσότεροι από 100.

Ένας από τους ομήρους μίλησε στους δημοσιογράφους, μόλις βγήκε: «Μας έβγαλαν έξω οι δυνάμεις ασφαλείας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι μέσα. Είδα νεκρούς στο λόμπι του ξενοδοχείου. Κρυβόμουν στο δωμάτιό μου, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν την πόρτα και με έβγαλαν έξω».


Ήδη υπάρχουν «αρκετά θύματα», ενώ οι τρομοκράτες είναι τουλάχιστον δέκα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. Ο ίδιος δήλωσε στο Reuters πως οι ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο φωνάζοντας «Αλλαχού Ακμπάρ».

Ενα χρονολόγιο των γεγονότων της τελευταίας ώρας έχει ως εξής:

12:37 Σύμφωνα με το CNN, το οποίο επικαλείται επίσημες πηγές, υπάρχουν 3 νεκροί, δύο από το Μάλι και ένας Γάλλος

12:35 Το AFP μεταδίδει πως οι δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν άλλους 12 ομήρους

12:17 Ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί

12:16 Ανάμεσα στους ομήρους υπάρχουν και αρκετοί Κινέζοι τουρίστες

12:12 Οπως μεταδίδει το Sky News, οι τρομοκράτες άφησαν ελεύθερους κάποιους από τους ομήρους που γνωρίζουν να διαβάζουν το Κοράνι.

12:10 Οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να απελευθερώσουν δύο γυναίκες ομήρους

11:54 Μέχρι στιγμής τα τοπικά μέσα κάνουν αναφορές για 9 νεκρούς. Ολοι τους Γάλλοι και Βέλγοι.

1:47 Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για 10 ένοπλους άντρες

11:43 Υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι εισήλθαν στο ξενοδοχείο όπου άνοιξαν πυρ και φώναζαν "Allahu Akbar" (Ο θεός είναι μεγάλος).

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Ακόμα ένα ισλαμικό τρομοκρατικό χτύπημα είχαμε πριν από λίγο σε ξενοδοχείο στο Μάλι όπου διαμένουν μέλη διπλωματικών αποστολών όταν τρομοκράτες  σκότωσαν πέντε άτομα πιθανότατα γαλλικής ή βελγικής καταγωγής (γαλλόφωνοι) και κρατούν 170 ομήρους!

Πρόκειται για το ξενοδοχείο Radisson, 190 δωματίων, που προτιμούν για την διαμονή τους μέλη ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα.

Οι πρώτες πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αναφέρουν πως οι νεκροί είναι πέντε, ανάμεσά τους δύο άνδρες της ασφάλειας του ξενοδοχείου, όλοι γαλλικής και βελγικής υπηκοότητας.

Αυτονόητο είναι ότι αν οι απαγωγείς είναι απφασισμένοι να πεθάνουν, όπως έκαναν οι δολοφόνοι στις επιθέσεις του Παρισιού, τότε θα έχουμε νέα εκατόμβη νεκρών.

Η επίθεση έγινε σε ένα σημείο που είναι προνομιακό για τους ισλαμιστές, με εξαιρετικά χαλαρά μέτρα ασφαλείας, καθώς όλες οι ηπηρεσίες ασφαλείας έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ευρώπη.

Ο γαλλικός Στρατός έχει αναπτυχθεί στην περιοχή και είναι σε ετοιμότητα για να επέμβει, καθώς πρόκειται για μια ακόμα επίθεση κατά γαλλικού στόχου, ή σε περιοχή γαλλικής επιρροής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένοπλοι τζιχαντιστές βρίσκονται στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου.

Ήδη υπάρχουν «αρκετά θύματα» λένε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, που επίσης αναφέρουν πως οι τρομοκράτες είναι «τουλάχιστον τρεις».

Υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας δήλωσε ότι οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ και φώναζαν «Allahu Akbar» (Ο θεός είναι μεγάλος).

Η εταιρεία, στην οποία ανήκει η αλυσίδα ξενοδοχείων, αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει δύο δράστες κρατούν ομήρους 140 πελάτες και 30 υπαλλήλους».

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «έχει ενημερωθεί για μία επιχείρηση με ανταλλαγή πυρών στο Radisson Hotel, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», και κάλεσε τους πολίτες της να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στην περιοχή είπαν ότι η αστυνομία έχει περικυκλώσει το ξενοδοχείο κι έχει αποκλείσει τους δρόμους που οδηγούν στη συγκεκριμένη συνοικία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται πηγή ασφαλείας, το ξενοδοχείο διαθέτει 190 κλίνες, ενώ οι δράστες τους οποίους η πηγή ασφαλείας αποκαλεί τζιχανιστές, φέρεται ότι εισήλθαν νωρίς το πρωί στην περίμετρο του ξενοδοχείου με αυτοκίνητο το οποίο έφερε διπλωματικές πινακίδες.

 

Ήδη ο γαλλικός Στρατός, που βρίσκεται στη χώρα από το 2013 στο πλαίσιο καταπολέμησης των παρακλαδιών της Αλ Κάιντα που δρουν στη Δυτική Αφρική, έχει αναπτυχθεί γύρω από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με το τοπικό σάιτ News Mali, ένοπλοι άντρες, που έφτασαν στο σημείο μέσα σε οχήματα με διπλωματικές πινακίδες, πυροβόλησαν τους φρουρούς του ξενοδοχείου και εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις. Στην περιοχή ακούστηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, ενώ μια πηγή από τις δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως όλα εκτυλίσσονται στον έβδομο όροφο, όπου πέφτουν πυροβολισμοί στους διαδρόμους.

Ήδη η αμερικανική πρεσβεία στο Μάλι εξέδωσε ειδοποίηση προς τους αμερικανούς πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια ή τα γραφεία τους.

Υπάρχουν στο Μάλι δύο τρομοκρατικές ομάδες, η Khalid Ibn Walid και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Μακίνα, η οποία θεωρείται ομάδα τζιχαντιστών όπως η Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία της Αφρικής.

To Μέτωπο Απελευθέρωσης εμφανίστηκε στις αρχές του 2015 και είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Είναι σαλαφιστές και έχουν κάνει πολλές αιματηρές επιθέσεις στο κέντρο του Μάλι.

To Μάλι είναι μια περιοχή που κάποτε ανήκε στις τρειςδυτικές αφρικανικές αυτοκρατορίες στην υποσαχάρια ζώνη: Η αυτοκρατορία της Γκάνα, η αυτοκρατορία του Μάλι (όπου και το όνομα) και η αυτοκρατορία των Songhai.

Κατά την χρυσή του εποχή, λίγοι γνωρίζουν ότι διέπρεψε στην λογοτεχνία,τα μαθηματικά,τις τέχνες και την αστρονομία. Η Γαλλία απέκτησε τον έλεγχο της περιοχής στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έγινε ανεξάρτητο το 1960 σαν Ομοσπονδία του Μάλι μαζί με την Σενεγάλη, η οποί αργότερα αποσπάσθηκε, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί η Δημοκρατία του Μάλι.

Το 2012 ξέσπασαν συγκρούσεις στο βόρειο Μάλι, όπου οι Τουαρέγκ ανέλαβαν τον έλεγχο και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.Αργότερα ξεκίνησαν συγκρούσεις μεταξύ των Τουαρέγκ και των ισλαμιστών ανταρτών με αποτέλεσμα να επέμβουν οι γαλλικές ΕΔ με την επιχείρηση Serval τον Ιανουάριο του 2013.

Μέσα σε ένα μήνα είχε ανακαταληφθεί το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων περιφερειών.

Όμως τα παρακλάδια του ISIS παραμένουν και είναι πολύ ισχυρά. Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα του Παρισιού, προχώρησαν σε νέο εντυπωσιακό χτύπημα αυτή τη φορά σε χώρα που ανήκει στη γαλλική σφαίρα επιρροής.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ