2015-11-21 07:43:07
Φωτογραφία για Η Κρήτη στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος «ΚΑΡΑΒΑΝΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ»
Διαβάστε την ανακοίνωση: "Στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού θα βρίσκεται τα επόμενα χρόνια η Κρήτη συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΚΑΡΑΒΑΝΙ. Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Τροφοδοτώντας το μέλλον: Κινώντας την πόλη με την τέχνη». Το πρόγραμμα που στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκε σήμερα στην Περιφέρεια από τον εντεταλμένο σύμβουλο πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Ζαχαρία Κεφαλογιάννη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Αντώνη Διαμαντή.

Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, διάρκειας 4 χρόνων, με βασικό οργανωτή το παγκοσμίου φήμης Θέατρο Odin από τη Δανία και επιλέχθηκε ανάμεσα σε 127 αιτήσεις, ως ένα από τα 16 μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας που θα πραγματοποιηθούν υπό την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του τμήματος «Creative Europe») το διάστημα 2015 – 2019. Στο πρόγραμμα αυτό εκτός από το βασικό οργανωτή, το θέατρο Odin (Δανία), θα συνεργαστούν σε σύνολο 13 καλλιτεχνικοί οργανισμοί απ’ όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Γαλλία, Εσθονία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, Σλοβακία, Τσεχία) και 30 τοπικοί συνεργάτες. Όλοι μαζί θα δημιουργήσουν σε 16 χώρες εντός Ε.Ε. και 5 χώρες εκτός Ε.Ε.


Το πρόγραμμα, όπως ανέφερε ο Αντώνης Διαμαντής ηθοποιός-σκηνοθέτης του θεάτρου ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ και καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος «ΚΑΡΑΒΑΝΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ», έχει σαν σκοπό να παρακινήσει κάθε κοινότητα, κάθε άτομο να αναλογιστεί το ενεργό ρόλο του ως ευρωπαίος πολίτης, σεβόμενος τις κοινωνικές προκλήσεις που στις μέρες μας υπάρχουν, όπως: ισότητα των φύλων, αποδοχή της πολιτιστικής διαφορετικότητας, προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος των νέων ανθρώπων στις σύγχρονες κοινωνίες και να απαντήσει στο ερώτημα «Πώς οραματιζόμαστε την Ευρώπη του μέλλοντος;». Όπως τόνισε ο κ. Διαμαντής «Μέσα από μια διαδικασία αξιοποίησης της κάθε κοινότητας – πόλης, επαγγελματίες και απλοί πολίτες θα αποφασίσουν από κοινού τα θέματα που θα αποτελέσουν τις πολιτιστικές δράσεις του προγράμματος, με εργαλείο τις συμμετοχικές αποφάσεις και διαδικασίες – ψηφοφορίες στα κοινωνικά δίκτυα».

Ο στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία δρώμενων, που στηρίζονται πάνω σ’ αυτό που ονομάζουμε Social Community Theatre (Θέατρο από την Κοινωνία στην Κοινότητα). Επαγγελματίες καλλιτέχνες και απλοί πολίτες, μαζί θα δώσουν ζωή στα δικά τους συλλογικά πολιτιστικά δρώμενα, που θα πραγματοποιηθούν σε κλειστούς χώρους, πλατείες, δρόμους, γειτονιές, κ.ά.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης ανέφερε ότι, «Με χαρά η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Καραβάνι» για την Κρήτη, όπου θα συμβάλλουμε στην επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών. Πιστεύουμε ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή του πολιτισμού της ιστορίας της παράδοσης της Κρήτης μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασίες με τους φορείς που θα συμμετέχουν. Πολλά συγχαρητήρια στο «ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ» για το θετικό αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τις προσπάθειες που θα καταβληθούν».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης που συνυπέγραψε στη Δανία το πρόγραμμα, επεσήμανε την σπουδαιότητα της πολιτιστικής παρουσίας της Κρήτης στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στο επίκεντρο του πολιτισμού της Ευρώπης θα βρεθεί το νησί μας τα επόμενα χρόνια. Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους φορείς του πολιτισμού της Κρήτης, να συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη πολιτισμική γιορτή. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για ένα άρτιο πολιτισμικό αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί στο «Καραβάνι» που θα προβάλλει διεθνώς την Κρήτη».

Το πρόγραμμα «Καραβάνι. Η συνέχεια» στοχεύει στην:

- Πολιτιστική ενδυνάμωση των τοπικών κοινοτήτων και αύξηση της συμμετοχής των πολιτών, εξελίσσοντας τρόπους μετάδοσης αλληλεπίδρασης μεταξύ των επαγγελματιών καλλιτεχνών και των απλών πολιτών .

- Ενδυνάμωση της αίσθησης κοινής Ευρωπαϊκής συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων (καλλιτεχνών αλλά και ολόκληρων κοινοτήτων).

- Ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη μεθοδολογία του STC, έτσι ώστε να διευκολύνει την ευρεία συμμετοχή, να μεταδώσει τα καλλιτεχνικά δρώμενα και να μεγαλώσει την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

- Δημιουργία δικτύου ανταλλαγής των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων του STC, συνδέοντας τοπικά κοινωνικά δίκτυα, μέσα από διεθνείς συνεργασίες.

Δραστηριότητες προγράμματος

• 5 MACRO EVENTS (Μεγάλα Δρώμενα).

Θα λάβουν χώρα 5 μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ διάρκειας 7 ημερών το καθένα, σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες: Δανία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Πολωνία.

• 25 MICRO EVENTS (Μικρά Δρώμενα).

Εκτός των Μεγάλων Δρώμενων (MACRO EVENTS) όλοι οι συνεργάτες θα δουλέψουν για την πραγματοποίηση 25 Μικρών Δρώμενων (MICRO EVENTS), στη κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Τα Μικρά Δρώμενα θα έχουν 4 μέρες διάρκεια το κάθε ένα.

• 5 Professional Workshops (Σεμινάρια).

• 10 Συνέδρια.

Οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν τα Μεγάλα Δρώμενα θα οργανώσουν και συνέδρια, συζητήσεις, για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών της μεθόδου του SCT. Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει και 5 συνέδρια σε χώρες εκτός Ευρώπης, όπου οι εμπειρίες που θα αποκτηθούν από το πρόγραμμα θα μοιραστούν με άλλους ειδικούς από την Αμερική, Ουρουγουάη, Μαρόκο, Αυστραλία και Ταϊβάν.

Το θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, ως συνδιοργανωτής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Καραβάνι. Η συνέχεια», αναλαμβάνει να οργανώσει ένα «ΜΙΚΡΟ ΔΡΩΜΕΝΟ» τον Σεπτέμβριο του 2016.

Το ΜΙΚΡΟ ΔΡΩΜΕΝΟ είναι όχι μόνο μια καλλιτεχνική εκδήλωση αλλά ένα κοινωνικό και θεατρικό εργαστήρι: μια ολόκληρη πόλη προετοιμάζει τις κοινωνικές δράσεις που θα παρουσιάσει, με τη καθοδήγηση των επαγγελματιών καλλιτεχνών, και άλλων ειδικών του δημιουργικού τομέα, σχεδιάζοντας την πόλη σαν να είναι ολόκληρη μια σκηνή, ένα ανοικτό θέατρο. Τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο σε παραδοσιακά θέατρα, αλλά σε πλατείες, παλιά εργοστάσια, δρόμους, κ.ά. , με άλλα λόγια σε όποιο σημείο θεωρούν οι ίδιοι οι πολίτες ότι είναι σημαντικό γι’ αυτούς." Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ