2015-11-23 15:45:26
Φωτογραφία για Τουρκία: Απόπειρα δολοφονίας του ηγέτη του κουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς- Το διαψεύδει η Αστυνομία
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας κ.Σελαχατίν Ντεμιρτάς είναι σώος μετά την επίθεση που δέχθηκε το θωρακισμένο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε το προοδευτικό, κουρδικό ''Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών'' (HDP).

Μία σφαίρα χτύπησε το πίσω παρμπρίζ του αυτοκινήτου αργά χθες βράδυ καθώς ο κ. Ντεμιρτάς κατευθυνόταν στην πόλη του Ντιγιάρμπακιρ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Το αυτοκίνητό του αποτέλεσε τον στόχο πυροβολισμών στο ύψος του κεφαλιού του κ. Ντεμιρτάς.

Ο Συμπροέδρος του HDP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα)  κ. Σελαχετιν Ντεμίρτας είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Φιράτ ότι είδαν τη σφαίρα όταν βγήκαν από το αυτοκίνητο. Πρόσθεσε ότι η αστυνομία πήρε το αυτοκίνητο αλλά ότι δεν βρέθηκε κάλυκας σφαίρας σ’ αυτό.Ο κ. Σ. Ντεμίρτας έγραψε μετά το συμβάν στο λογαριασμό του στο Τwitter : “Ο θάνατος είναι εντολή του Θεού''. 

.Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ζημιές στο αυτοκίνητο του κ
. Ντεμιρτάς δεν προκλήθηκαν από πυροβόλο όπλο, μετά τη δήλωση εκπρόσωπου του κόμματος ότι το αυτοκίνητο επλήγη από σφαίρα. «Δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα από πυροβόλο στην ανάλυση. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ζημιά προκλήθηκε από χτύπημα από σκληρό αντικείμενο», δήλωσε η αστυνομία και πρόσθεσε: «Δεν υπήρξε καμία επίθεση εναντίον του ή εναντίον του αυτοκινήτου του».Ο κυβερνήτης του Ντιγιάρμπακιρ διέψευσε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του συμπροέδρου του HDP. Σε δήλωσή του σήμερα το πρωί επισημαίνει ότι οι αρχές εξέτασαν το αυτοκίνητο χωρίς να βρουν το παραμικρό σημάδι από σφαίρα.

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ερευνά το θέμα για να έχει διαπιστώσει αν πρόκειται για ίχνος σφαίρας ή πέτρας.Το Reuters μετέδωσε ότι πρόκειται για επίθεση που πραγματοποιήθηκε με όπλο. Το CNNTurk αποδίδει το γεγονός σε ένοπλη επίθεση κατά του Ντεμίρτας. Και το κουρδικό πρακτορείο ΑΝF περιγράφει το γεγονός ως ένοπλη επίθεση. 

''Τσιπρας  της Τουρκίας'' και ο ''Κουρδος Ομπάμα'' 

Ο κ. Ντεμιρτάς - που έχει χαρακτηριστεί ο ''Τσιπρας  της Τουρκίας'' και ο ''Κουρδος Ομπάμα'' οδήγησε το HDP στις εκλογές τον Ιούνιο με μεγάλη επιτυχία, καθώς το κόμμα του μπήκε πρώτη φορά στο κοινοβούλιο, αφαιρώντας την απόλυτη πλειοψηφία από το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ίδρυσε ο Ερντογάν (AKΡ). Το ΑΚΡ ανέκτησε την πλειοψηφία του σε 2ο γύρο εκλογών πρόσφατα, αλλά το HDP έχει κρατήσει ποσοστό ψηλότερο από το αναγκαίο 10% για να παραμείνει στη βουλή.

Οι υποστηρικτές του ''Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών'' έχουν υποστεί τρεις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες. Σε μια από αυτές, που φέρεται ότι έγινε από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κόμματος (ISIS-ISIL), σκοτώθηκαν πάνω από 100 άτομα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα.

Να σημειωθεί ότι η μείωση του ποσοστού του κόμματος HDP στις πρόσφατες εκλογές ήταν ο βασικός στόχος του κόμματος των Ερντογάν -Νταβούτογλου ΑΚΡ, με στόχο να μην περάσει το ποσοστό του 10% και να μην μπει στην διαδικασία κατανομής των εδρών. Εν μέρει με την τρομοκρατία, την βια και την κατηγορία ότι το HDP  είναι "συνεργός" της ένοπλης κουρδικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), κατάφεραν να μειωθεί η δύναμη αλλά το ποσοστό του δεν έπεσε κάτω από το 10%

Το ΗDP έχει καλές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε καλέσει τον κ. Τσιπρα προεκλογικά (στις πρώτες εκλογές) να μιλήσει σε συγκέντρωση- πήγε τελικά και μίλησε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπουρνούς. Ορισμένοι τον χαρακτηρίζουν ''Τσιπρα της Τουρκίας'' και άλλοι τον αποκαλούν ''Κούρδο Ομπάμα''  για την εμφάνισή του και την επικοινωνιακή του ικανότητα. 

Σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την εκλογική νίκη του κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο η πρώτη αντίδραση από την Τουρκία προήλθε από τον ηγέτη του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) κ. Ντεμιρτάς, ο οποίος συνεχάρη τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λογαριασμού του στο TWITTER τόσο στα τουρκικά όσο και στα ελληνικά!

Ο Συμπρόεδρος του  φιλοκουρδικού και γενικά ριζοσπαστικού κόμματος HDP, κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς έγραψε τότε στα ελληνικά: «Για λογαριασμό των φτωχών και των εργαζομένων σού εύχομαι καλό ταξίδι αδελφέ μου για ένα ελεύθερο κόσμο @atsipras».Και η βουλευτής του κόμματος HDP, κ. Περβίν Μπουλντάν, είπε σχετικά με τις εκλογές στην Ελλάδα: ''Ο ΣΥΡΙΖΑ μας εμπνέει''.Πριν τις εκλογές ο κ. Ντεμιτρας είχε δηλώσει για το κλίμα στην Τουρκία:'' Η νεολαία επιθυμεί αλλαγή. Στο σημείο αυτό μοιάζουμε πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να έρθει στην κυβέρνηση συγκεντρώνοντας 35%, μετά από μία δύσκολη περίοδο θεωρείται ελπίδα. Το ίδιο ισχύει και για μας''.- βέβαια το κόμμα του πέρασε απλώς το 10%.

Ποιος είναι ο Σ.Ντεμίτρας

Ο συμπρόεδρος του HDP γεννήθηκε στην ΝΑ Τουρκία , στην πόλη Έλαζιγκ και είναι το 2ο παιδί μιας οικογένειας με 7 παιδιά.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι συνειδητοποίησε την κουρδική του ταυτότητα σε ηλικία 15 ετών, όταν πήγε στην κηδεία ενός πολιτικού που θεωρείται ότι δολοφονήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας στο Ντιγιάρμπακιρ της ΝΑ Τουρκίας.«Τότε έμαθα τι σημαίνει το να είσαι Κούρδος» είχε δηλώσει το 2014 σε συνέντευξή του σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οκτώ άνθρωποι πέθαναν στην κηδεία όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ στους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Ντεμίτρας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εργάστηκε ως δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ντιγιάρμπακιρ και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική το 2007.

Ο αδελφός του, Νουρετίν, είχε στο παρελθόν φυλακιστεί, φερόμενος ως μέλος του PKK, και σήμερα βρίσκεται στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. 
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ