2015-11-25 17:14:06
Φωτογραφία για «Επίσκεψη στην Ειδομένη του επικεφαλής της Επιχείρησης Έκτακτης Ανάγκης της IFRC στην Ελλάδα Steve McAndrew»
Ατέλειωτες ώρες αναμονής συμπληρώνουν οι πρόσφυγες, που καταφθάνουν στον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια. Περίπου 2.500 πρόσφυγες βρίσκονταν από το πρωί στην περιοχή αναμένοντας να επιτραπεί η διέλευσή τους προς την Ευρώπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στο σημείο εδώ και τρεις ή τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν συνολικά 25.588 πρόσφυγες και μετανάστες, με τις ημερήσιες αφίξεις να αγγίζουν κατά μέσο όρο τα 3.655 άτομα.

Στις κλινικές και τα ιατρεία του Ερυθρού Σταυρού στην Ειδομένη παρασχέθηκε, στο χρονικό διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, ιατρική περίθαλψη σε 655 πρόσφυγες. Εκτός από τη γενική και γυναικολογική κλινική, άρχισε να λειτουργεί εκ περιτροπής και παιδιατρική, κατά τις ημέρες που παρίστανται εθελοντές παιδίατροι από την Θεσσαλονίκη.


Σε πεντακόσια άτομα διανεμήθηκαν, κατά το ίδιο διάστημα, εμφιαλωμένο νερό, τροφή για ενήλικες και βρέφη και ανθρωπιστικό υλικό από δωρεές πολιτών προς το Τμήμα Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, 314 παιδιά απασχολήθηκαν στους παιδότοπους του Ερυθρού Σταυρού, ενώ, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης, παροχής πληροφοριών και καθοδήγησης, υπολογίζεται ότι 4.619 άτομα ωφελήθηκαν συνολικά.

Για να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των ολοένα αυξανόμενων αναγκών η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου αύξησε το χρηματικό ποσό της στήριξης για την Ελλάδα στο ύψος των 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός.

Το πρωί επισκέφθηκε το πεδίο της Ειδομένης ο Steve McAndrew, απεσταλμένος της IFRC / επικεφαλής της Επιχείρησης Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από την Αγγελική Φανάκη, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας του Ε.Ε.Σ., και κλιμάκιο εκπροσώπων του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης. «Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι σοβαρή», δήλωσε ο Steve McAndrew, «πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλειστεί για πολλές ημέρες και είναι κουρασμένοι, με ελάχιστη τροφή. Ορισμένοι υποφέρουν από εξάντληση ενώ μία από τις ομάδες μας έχει θεραπεύσει μια περίπτωση υποθερμίας και σοβαρής επιληπτικής διαταραχής. Αν και υπάρχει καταφύγιο, πολλοί επιλέγουν να στήνουν σκηνές και να περιμένουν κατά μήκος των γραμμών του τρένου, φοβούμενοι ότι θα χάσουν την ευκαιρία να περάσουν, όταν οι αρχές ξανανοίξουν τα σύνορα».

Οι ομάδες εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού έχουν προσφέρει πρώτες βοήθειες σε 213 πρόσφυγες την περασμένη εβδομάδα, στο σημείο που είχαν κατασκηνώσει, ενώ για τα περιστατικά που χρειάζονταν περαιτέρω ιατρική βοήθεια, γινόταν η διακομιδή τους με φορείο από τη γραμμή των συνόρων στις ιατρικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ