2015-11-25 19:53:06
Φωτογραφία για «Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»
Συνέντευξη τύπου της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα Σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο ανάδειξης του ζητήματος της έμφυλης βίας, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό και ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε πως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση, το trafficking, η πορνεία, δεν αφορά κάποιον συγκεκριμένο πολιτισμό, χώρα η ομάδα γυναικών, αλλά μας αφορά όλες και όλους. Κάθε γυναίκα, λόγω του φύλου της, κινδυνεύει να γίνει θύμα ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής βίας, ανεξάρτητα από το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι. Αν μάλιστα είναι μετανάστρια, πρόσφυγας, ανάπηρη ή άνεργη τόσο το χειρότερο, ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται.


Οι στερεότυπες αντιλήψεις γύρω από τους κοινωνικά κατασκευασμένους ρόλους των φύλων, οδηγούν στη βία κατά των γυναικών. Σήμερα, η βία κατά των γυναικών αναγνωρίζεται διεθνώς ως έγκλημα.

Σημαντική ώθηση στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας θα δώσει η επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, γνωστής ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Με πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει συσταθεί επιτροπή για την άμεση κύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή και την ψήφιση ενιαίου νόμου για τη βία κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία.

Ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών δημιουργήθηκε και λειτουργεί σήμερα σε όλη τη χώρα και προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη στις γυναίκες θύματα βίας.

Το δίκτυο αποτελείται από την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα της ΓΓΙΦ και των Δήμων, και 21 Ξενώνες των Δήμων και του Υπουργείου Εργασίας, τα οποία παρέχουν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία.

Μέσα σε τρία χρόνια (2013-2015) έχουν εξυπηρετηθεί 10.865 γυναίκες με τα παιδιά τους από το δίκτυο των 61 δομών (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ).

Η αναγκαιότητα των δομών αυτών για την κοινωνία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη σήμερα, στον καιρό της οικονομικής κρίσης.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, όχι μόνο έχει δρομολογήσει την ένταξη των δομών στη νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, αλλά επίσης διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της επαγγελματικής στήριξης των θυμάτων ώστε οι γυναίκες που έχουν υποστεί βία και είναι άνεργες να βοηθηθούν ώστε πράγματι να σταθούν στα πόδια τους και να ορίζουν οι ίδιες τη ζωή τους.

Η Γενική Γραμματέας καλεί περισσότερες γυναίκες να σπάνε τη σιωπή τους και να κάνουν χρήση των δομών της πολιτείας.

«Θέλουμε να χτίσουμε μαζί την κοινωνία όπου οι αρχές της ισότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγγυώνται τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» επισήμανε η κα Κούβελα. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ