2015-11-26 09:56:54
Φωτογραφία για Θα αυξηθεί ο τουρισμός στην Ελλάδα;
Η χθεσινή δήλωση του «αφεντικού» της Thomas Cook ότι «η τουριστική βιομηχανία βρίσκεται στη χειρότερη δίνη των τελευταίων 30 ετών» μετά τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων αποτυπώνει ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στις διοικήσεις των μεγάλων tour operators του εξωτερικού που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες τις κρατήσεις τους σε μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς να πέφτουν.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook κ. Peter Fankhauser ωστόσο εκτίμησε ότι η εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών θα αποκατασταθεί σύντομα- αυτό τουλάχιστον δείχνει, όπως επεσήμανε ο ίδιος, η πρόσφατη εμπειρία μετά την πτώση του αεροπλάνου της Germanwings τον περασμένο Μάιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αφεντικού της Εasyjet, η οποία είδε επίσης «βουτιά» στις κρατήσεις της τις προηγούμενες ημέρες.

Για την Ελλάδα, εν μέσω των τελευταίων καταιγιστικών εξελίξεων, οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν, επί του παρόντος, ότι είναι εσφαλμένες οι εκτιμήσεις περί ανόδου, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και στις προκρατήσεις του τελευταίου δεκαημέρου, που σημειώνουν πτώση μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.


Ωστόσο, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, φαίνεται ότι δημιουργούνται νέα δεδομένα για τον τουρισμό από τη Ρωσία, ο οποίος έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες στη χώρα μας (και όχι μόνο) ήδη από τις αρχές του περασμένου έτους, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή και της κρίσης του ρουβλίου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, σε μία πρώτη εκτίμηση, ανέφερε χθές ότι η χώρα μας θα μπορούσε να ανακτήσει, υπό προϋποθέσεις, 1 δισ. ευρώ εσόδων για το 2016 από Ρώσους τουρίστες, που θα στραφούν στη χώρα μας, αντί της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι Ρώσοι tour operators ανέστειλαν τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων τους για τη γειτονική χώρα, ενώ ήδη με πτήσεις charter έχει ξεκινήσει από χθές ο επαναπατρισμός Ρώσων επισκεπτών από τουρκικούς προορισμούς. Σημειώνεται εδώ ότι για το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, με βάση τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ρώσοι επισκέπτες στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 62%, στις 442 χιλ. από 1,16 εκατ. πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα, ενώ μειωμένες κατά 69% στο εννιάμηνο του 2015 είναι και οι εισπράξεις φθάνοντας μόλις τα 342 εκατ. ευρώ από 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ