2015-11-29 01:01:06
Φωτογραφία για Εργοστάσιο κλώνων κατασκευάζεται στην Κίνα
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Κίνα δεν έχει ενδοιασμούς για την... τεχνολογία κλωνοποίησης: μέχρι και ένα εκατομμύριο μοσχάρια το χρόνο, καθώς άλογα και σκύλοι που προορίζονται για κατοικίδια, θα παράγονται σε εργοστάσιο κλώνων που ήδη κατασκευάζεται στη βόρεια πόλη του Τιεντζίν.

Η εγκατάσταση, κόστους 31 εκατομμυρίων δολαρίων, είναι μια συνεργασία ανάμεσα στην κινεζική εταιρεία βιοτεχνολογίας Boyalife και τη νοτιοκορεατική Sooam Biotech, αναφέρει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η παραγωγή προγραμματίζεται να αρχίσει του χρόνου με αρχική δυναμικότητα 100.000 εμβρύων αγελάδας το χρόνο, αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί στο ένα εκατομμύριο, δήλωσε ο πρόεδρος της Boyalife.

«Οι κινέζοι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να παραγάγουν αρκετά μοσχάρια για να καλύψουν τη ζήτηση» είπε.

Αντιγραφή... ζώων

Η τεχνολογία κλωνοποίησης θα επιτρέψει στο εργαστήριο να «αντιγράφει» ζώα με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά, καταργώντας την ανάγκη για επιλεκτικές διασταυρώσεις, οι οποίες δεν δίνουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι υποστηρικτές της μεθόδου υπόσχονται αύξηση της παραγωγής γάλακτος και βελτίωση της ποιότητας του κρέατος.

Εκτός από αγελάδες, το εργοστάσιο κλώνων θα παράγει άλογα για ιπποδρομίες, καθώς και σκύλους για την αστυνομία ή για πώληση ως κατοικίδια.

Η Κίνα κλωνοποιεί ζώα από το 2000, τέσσερα χρόνια μετά τη γέννηση της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου ζώου που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο του Ρόσλιν στη Σκοτία. Μεταξύ των ζώων που έχουν κλωνοποιηθεί ήταν το διάσημο «σκληροτράχηλο γουρούνι», ένας χοίρος που επέζησε περισσότερο από έναν μήνα παγιδευμένος στα χαλάσματα μετά το σεισμό του Σετσουάν το 2008. Μέχρι σήμερα λέγεται ότι έχει αντιγραφεί έξι φορές.

Διευθυντής της νοτιοκορεατικής Sooam Biotech είναι ο διαβόητος γενετιστής Χουάνγκ Γου-σουκ, ο οποίος ισχυρίστηκε το 2004 ότι κατάφερε για πρώτη φορά να κλωνοποιήσει ανθρώπινα έμβρυα. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.

Βροχή από προπαραγγελίες

Η Sooam δέχεται ήδη παραγγελίες για την κλωνοποίηση νεκρών κατοικίδιων σκύλων, και συμβουλεύει τους υποψήφιους πελάτες να διατηρούν το νεκρό κατοικίδιο στο ψυγείο τυλιγμένο σε πετσέτες, μέχρι να ληφθεί το γενετικό υλικό που απαιτείται για το αντίγραφο.

Η είδηση για τη δημιουργία του εργοστασίου κλώνων έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Γενωμικής του Πεκίνου ότι θα πουλά γενετικά τροποποιημένα «μικρογουρουνάκια», τα οποία αναπτύχθηκαν αρχικά για χρήση ως πειραματόζωα.

Το σίγουρο είναι ότι τα στάνταρτ βιοηθικής στην Κίνα διαφέρουν σε σχέση με την Δύση. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η ανακοίνωση κινέζων ερευνητών ότι προχώρησαν για πρώτη φορά στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων. Παρόλο που τα έμβρυα δεν ήταν βιώσιμα, τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Science και Nature λέγεται ότι αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την επίμαχη μελέτη.

Η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) έχει κρίνει ήδη από το 2008 ότι τα προϊόντα από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο, καθώς δεν έχουν καμία διαφορά από τα συμβατικά όσον αφορά τη σύσταση. Το ίδιο έχει αποφανθεί και η αμερικανική Yπηρεσία και Φαρμάκων (FDA).

Στην Ευρώπη δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση για τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα, και η Κομισιόν έχει διευκρινίσει ότι τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλώνων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας. Αυτό έχει ήδη συμβεί στη Βρετανία.

Παρόλα αυτά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον Σεπτέμβριο την πλήρη απαγόρευση των τροφίμων από κλώνους. Οι εισηγητές της πρότασης επικαλούνται κυρίως ανησυχίες για τα ίδια τα ζώα, δεδομένου ότι το ποσοστό θνησιμότητας των κλώνων είναι πολύ μεγάλο. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ