2015-11-29 10:42:07
Φωτογραφία για Στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές μεταβαίνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Η Σύμβαση Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές (UNFCCC) υπεγράφη από 154 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 1992 στο Ρίο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί από 195 χώρες (από την Ελλάδα με το Ν.2205/1994 - ΦΕΚ60/Α/15-04-1994). Ξεκίνησε ως τρόπος διακρατικής συνεργασίας με σκοπό να περιοριστούν η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη και η κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπισθούν οι συνέπειές τους.

Δυστυχώς...δεν έθεσε τότε νομικές δεσμευτικές υποχρεώσεις αλλά τις βάσεις για περαιτέρω δράσεις στο μέλλον.

Η Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών (Conference of the parties – COP) είναι το ανώτατο όργανο της Σύμβασης στην οποία μετέχουν όλες οι συμβαλλόμενες χώρες και είναι υπεύθυνη για την υιοθέτηση αποφάσεων σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξή της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεκρίθη το 1997 το Πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο εισήγαγε για πρώτη φορά νομικά δεσμευτικούς στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μόνο για τις ανεπτυγμένες χώρες.


Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν το υπέγραψαν, ο Καναδάς απεχώρησε πριν από το τέλος της πρώτης περιόδου δεσμεύσεων και η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία δεν συμμετέχουν στη δεύτερη περίοδο δεσμεύσεων (2013-2020) το Πρωτόκολλο αφορά πλέον μόνον το 14% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου 2015 θα γίνει στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP21), με περίπου 40.000 συμμετέχοντες από 195 κράτη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να υιοθετηθεί μία νέα διεθνής συνθήκη για την προστασία του κλίματος η οποία αντικαθιστώντας το όχι και τόσο αποτελεσματικό Πρωτόκολλο του Κιότο θα σκοπεύει στη μείωση των εκπομπών στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες σε επίπεδο που θα συγκρατήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2ο C μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στις 26 Μαρτίου 2015 στο Παρίσι 30 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, εκπροσωπούμενες από τους δημάρχους τους με κοινή δήλωση δεσμεύτηκαν να διευρύνουν τις σημερινές πολιτικές τους και να προσπαθήσουν μαζί με το σύνολο των εταίρων τους στις επικράτειές τους να μειώσουν κατά τουλάχιστον 40% τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Στις 6/11/2015 η Γραμματεία της συνθήκης για το κλίμα παρουσίασε την έκθεσή της για τα αποτελέσματα των εθνικών συνεισφορών στη μείωση των εκπομπών που δημοσιεύτηκαν, ενόψει της Διάσκεψης στο Παρίσι, πριν από την 1η Οκτωβρίου από 146 κράτη. Σύμφωνα με αυτή μερικές εκτιμήσεις θέτουν τον πλανήτη σε μία πορεία αύξησης της θερμοκρασίας μεταξύ 2,7ο και 3ο μέχρι το τέλος του αιώνα. Αυτό επιβεβαιώνει τη σημασία επίτευξης συμφωνίας κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης COP21 η οποία θα θεσπίσει τους κανόνες για περιοδική αναθεώρηση της αύξησης των εθνικών συνεισφορών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ